14729352_1120891934632236_924709053229436701_n

Ο Νέστορας Κοψιδάς στην κουζίνα της Ερθέρ, ανακαλύπτοντας γεύσεις από το Μεξικό.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ αμπόμπο από τη Σιέρα Λεόνε; Τι είναι το φάτατ λάχμε και η μολοχία από την Αίγυπτο; Τι γεύση έχει το ιορδανέζικο μάνσαφ; Όλα αυτά απαντώνται μαζί με ένα ακόμα ερώτημα, το ερώτημα για το τι συνταγή έχει τελικά η ανθρωπιά, ερώτημα υποδόριο που διαπνέει την εκπομπή της ΕΡΤ2 που παρακολουθήσαμε, με τίτλο Στην κουζίνα των μεταναστών, ερώτημα στο οποίο ο καθένας μπορεί να λάβει τις απαντήσεις που ψάχνει, να τις λάβει με τον πιο απλό τρόπο.

Με ποιον τρόπο; Με το να «μπει» μαζί με τον παρουσιαστή Νέστορα Κοψιδά που έχει αναλάβει αυτό το ρόλο, στα σπίτια μεταναστών που ζουν στην Αθήνα, να ακούσει τις ιστορίες τους, να τους μάθει, και να μαγειρέψουν μαζί στις κουζίνες τους συνταγές φερμένες από τις χώρες τους, συνταγές που έχουν έρθει στην Ελλάδα σαν γαστρονομικές αποσκευές, κουλτούρα και πολιτισμός πάνω από κάτι που αντί να μας χωρίζει, μας ενώνει όλους: ένα τραπέζι. Το Andro προσέγγισε τον Νέστορα Κοψιδά τον οποίο ίσως ξέρετε από την θεατρική του πορεία, και μας μίλησε για αυτή την τηλεοπτική ιδέα, για τα ταξίδια μέσα από τις γεύσεις, και για το «ξένο» που είναι στο χέρι μας να το κάνουμε λιγότερο «ξένο».

15094926_1144623238925772_5866504367317548343_n

Η Λορέτα και οι φίλες της μαγειρεύουν μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σιέρα Λεόνε.

Πώς προέκυψε η ιδέα για μια τέτοια εκπομπή;
Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ τα ταξίδια αλλά και το φαγητό, πότε δοκιμάζοντας και πότε μαγειρεύοντας… Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί μετανάστες, η ιδέα λοιπόν ήταν να γνωρίσουμε λαούς και γεύσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε ποιοι μένουν πια δίπλα μας και να ταξιδέψουμε χωρίς εισιτήριο.

Ποια από τις ιστορίες των μεταναστών που έχετε συναντήσει μέχρι στιγμής σας έχει «αγγίξει» περισσότερο;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια αλλά σίγουρα όταν ακούς για πολέμους και σωσίβιες λέμβους το πράγμα σοβαρεύει… Το βασικό είναι ότι οι περισσότεροι που συναντήσαμε τα έχουν καταφέρει.

Ποια κουζίνα σάς έχει κάνει ίσως μεγαλύτερη εντύπωση;
Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον αλλά είναι εντυπωσιακή η χρήση μπαχαρικών στις περισσότερες κουζίνες – το κόλιανδρο χρησιμοποιείται πολύ… γενικά είδα υλικά και τεχνικές που μου έκαναν εντύπωση αλλά κυρίως πολύ φιλόξενους και ωραίους ανθρώπους που χάρηκαν πολύ το όλο εγχείρημα!

«Η ιδέα της εκπομπής ήταν να γνωρίσουμε λαούς και γεύσεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε ποιοι μένουν πια δίπλα μας και να ταξιδέψουμε χωρίς εισιτήριο».

Η εκπομπή είναι μια πολύ ωραία προσπάθεια να συναντηθούν διαφορετικοί πολιτισμοί. Πιστεύετε ότι η τηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο σημείο εκκίνησης;
Σαφώς και μπορεί να βοηθήσει… Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολλοί οι ξένοι γύρω μας και θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν λιγότερο ξένοι. Σχετικά με το τι άλλο αντίστοιχο θα ήθελα να δω στην τηλεόραση; Θα μου άρεσε να έχω κάποια πληροφόρηση για γιορτές μειονοτήτων, για τα μαγαζιά τους, για τα εστιατόριά τους, ακόμα και για τα μπαρ τους.
Ζω στην Κυψέλη και ξέρω υπέροχα, πάμφθηνα μαγαζάκια μεταναστών που τρως πρωτότυπα και ιδιαίτερα! Θα έβλεπα μια τέτοια τάση στην ελληνική τηλεόραση.

14520503_1109162869138476_6412471055982978644_n

«Ταξίδι» στην Βραζιλία με τον Τζεφ.

Τι θα θέλετε να πείτε σε όσους στην αντίθετη κατεύθυνση, ορθώνουν τείχη απέναντι σε οτιδήποτε ξένο;
Αυτό που θέλω να πω δεν είναι πρέπον!

Τι άλλο αναμένουμε να δούμε στην εκπομπή;
Περισσότερες γεύσεις, χρώματα, αρώματα, κέφι και νέους φίλους!

//Ο Νέστορας είναι γεννημένος στην Κέρκυρα με πατερά σεφ. Είναι η πρώτη φορά που κάνει εκπομπή στην τηλεόραση, καθώς συνήθως βρίσκεται σε κάποιο θέατρο. Φέτος θα τον δούμε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

⇒ Η εκπομπή Στην κουζίνα των μεταναστών προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 13:30 στην ΕΡΤ2. [Facebook | Web TV]

 

Διαβάστε ακόμα: Μιλήσαμε με τους The Eaters για τα πάντα, εκτός από το φαγητό

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top