DSC_6524

Το “Σκοτύρι” συνοδεύεται ιδανικά από μαρμελάδα σύκο, ενώ η “Μυζήθρα” ακουμπάει τρυφερά πάνω σε μια μακαρονάδα.

Ίσως να ευθύνεται η σαμιακή καταγωγή μου, ίσως η «δίψα» μου για αυθεντικά αγνά προϊόντα, ίσως πάλι η σκέψη ότι η γαστρονομία μπορεί να απεικονίσει και να ταυτιστεί με τον πολιτισμό, αλλιώς δεν εξηγείται η μεγάλη αγάπη μου για το ελληνικό τυρί, το οποίο δεν λείπει ποτέ από τη διατροφή μου και καταλαμβάνει ένα άξιο μερίδιο στις συνταγές μου.

Και να θυμάστε: Ένα δείπνο χωρίς τυρί μοιάζει με ωραία γυναίκα δυστυχώς μονόφθαλμη. (Brillat-Savarin)

Ψάχνοντας ανά την Ελλάδα για τυριά που διατηρούν και σέβονται την τοπική παράδοση, γνώρισα το Δημοτικό Τυροκομείο της Ίου. Με πρώτη ύλη το γάλα από ζώα που εκτρέφονται με τα βότανα του νησιού και την αλμύρα της θάλασσας, έχει πετύχει την αναγνώριση από τον οργανισμό Slow Food και έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τυριού.

Κεφαλοτύρι

Ένα μεστό Κεφαλοτύρι που αγαπά ιδιαίτερα τα φρούτα και το κρασί.

Ανάμεσα στα τυριά που παράγει, ξεχωρίζουν:

– Το Σκοτύρι. Παραδοσιακό, μαλακό τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα από μαύρο θρούμπι, το οποίο συνοδεύεται ιδανικά με μαρμελάδα σύκο,

– Η Μυζήθρα. Μαλακό τυρί, φρέσκο, αφράτο και σχετικά ανάλατο, ακουμπάει τρυφερά πάνω σε μια μακαρονάδα,

– Το Ξινό. Αλοιφώδες, με ελαφριά υπόξινη γεύση, συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα και την κάπαρη στη σαλάτα και τον ντάκο, και

– Το Κεφαλοτύρι. Ελάχιστα αλμυρό, λιπαρό και μεστό, ο μέντορας της νέας τυροκομίας, αγαπά ιδιαίτερα τα φρούτα και το κρασί.

//Θα τα βρείτε σε “ενημερωμένα” παντοπωλεία και delicatessen.

Νησιώτικο Τυροκομείο, Θέση Δασέλια, Ίος, Κυκλάδες, τηλ. 22860 92506, 6974 067365 (Μωραϊτης Γιώργος).

 

Σκοτύρι

Σκοτύρι: Ηδονικά μαλακό, με πικάντικη γεύση και άρωμα από μαύρο θρούμπι.

Διαβάστε ακόμα: «Γαλακτοπωλείο Λακαφώση» – Προϊόντα μιας άλλης, αθώας, εποχής.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top