Ένα κατάφορτο τραπέζι, που μυρίζει Ελλάδα.

Το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με παρέα, ειδικά με κάποιον φίλο που κατανοεί απόλυτα την αγάπη σου για αυτό το «σπορ», είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Έτσι και εγώ διάλεξα έναν από τους κολλητούς μου, με τον οποίο συχνά μοιραζόμαστε όχι μόνο το πάθος μας για τα ταξίδια ανά την Ελλάδα αλλά και την τρέλα μας να δοκιμάζουμε γεύσεις που μας ιντριγκάρουν ή που έχουν μαρκάρει τη θύμησή μας από προηγούμενες εξορμήσεις.

Νώμα σημαίνει νόημα στα αρχαία ελληνικά.

Η χαλαρή μας βόλτα στους διαδρόμους των Lidl συνοδεύτηκε από τις αναμνήσεις από το τελευταίο μας ταξίδι στο Μέτσοβο που είχαμε δοκιμάσει φανταστικές χυλοπίτες με κόκορα κρασάτο. Και καθώς λοιπόν η κουβέντα εξελισσόταν, μπαμ, σκάει ακριβώς μπροστά μας, στη γωνία του τελευταίου διαδρόμου, ένα ράφι γεμάτο με παραδοσιακά ζυμαρικά. Πλησιάζουμε και το μάτι μας πέφτει πρώτα απ’ όλα πάνω στις χυλοπίτες Μετσόβου.

Χυλοπίτες Μετσόβου και κριθαροκούλουρα Κρήτης. Γεύση και χρώμα Ελλάδας.

Επιλέξτε το κους κους για μια δροσιστική σαλάτα ταμπουλέ με μαιντανό, ντομάτα και αγγουράκι.

Καρμική, σκέφτηκα, η προηγούμενη κουβέντα μας και έπειτα διάβασα δυνατά μία λέξη που μου έκανε εντύπωση: “Νῶμα” η καινούργια σειρά ελληνικών προϊόντων που φέρνουν κοντά μας τα Lidl. Πριν καν προλάβω να αναρωτηθώ τι μπορεί να σημαίνει, δέχομαι την αποστομωτική απάντηση από τον φίλο μου “Βεβαίως! Νώμα, δηλαδή νόημα στα αρχαία ελληνικά”.

Ο τραχανάς (γλυκός ή ξινός) οφείλει να είναι στις βασικές μας επιλογές.

Με συνοπτικές διαδικασίες και θέλοντας να επαναλάβουμε το κολασμένο τραπέζι που χαρήκαμε στο Μέτσοβο γεμίσαμε το καλάθι μας με πακέτα χυλοπίτες. Όμως δεν μείναμε εκεί. Προσθέσαμε και άλλα Μετσοβίτικα προϊόντα όπως τον ξινό και τον γλυκό τραχανά (δεν έχω καταλήξει ακόμα ποιον προτιμώ οπότε ευκαιρία για ένα ακόμα crash test) αλλά και το κους κους μιας και θυμήθηκα αυτή την φοβερή δροσιστική σαλάτα ταμπουλέ που φτιάχνω με μαϊντανό, ντομάτα και αγγουράκι.

Ετοιμάζοντας τοπικές συνταγές με αγνά υλικά.

Έπειτα από αυτό, η επίσκεψή μας στα Lidl άλλαξε πορεία πλεύσης: Θα οργανώναμε ένα τραπέζι με φίλους για να θυμηθούμε ξανά αγαπημένες συνταγές που δοκιμάσαμε από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα, αλλά και για να επαναφέρουμε στα πιάτα μας αυτή την μαμαδίστικη θαλπωρή που τόσο μας είχε λείψει τελευταία. Συν ότι, επιτέλους, με αυτή την αφορμή θα βρισκόμασταν όλοι μαζί όπως παλιά και θα οργανώναμε το επόμενό μας ταξίδι.

«Νῶμα» δεν είναι μόνο τα ζυμαρικά αλλά και τα τυριά, τα τοπικά ρύζια, τα όσπρια, τα παξιμάδια.

Αυγά Στερεάς Ελλάδας. Τα χρειαζόμαστε σε χίλιες δύο χρήσεις καθημερινά.

Την σκέψη μου διέκοψε μία φωνή προερχόμενη από την υπάλληλο που τακτοποιούσε πίσω μας τα ράφια. «Η σειρά νῶμα δεν περιορίζεται στα ζυμαρικά. Έχουν και τυριά, ρύζια, όσπρια, γλυκά, παξιμάδια… Ένα νοικοκυριό ολόκληρο δηλαδή» μας είπε και ξεκινήσαμε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

Ξεκινάμε την ημέρα μας με μια κυματιστή πίτα με διάφορα τυριά ή με μια χρυσαφένια χωριάτικη τυρόπιτα.

Το καρότσι μας άρχισε γρήγορα να γεμίζει με κάθε λογής καλούδια, υπακούοντας στις ετερόκλητες επιθυμίες μας, που σαν roller coaster μία μας έκαναν να βουτάμε στα γλυκά και ξαφνικά την επόμενη στιγμή στα αλμυρά ή στα πιο πιπεράτα.

Εννοείται πως επιλέγουμε από μια γκάμα πραγματικά γευστικών τυριών που μπορούν να σταθούν επάξια στο τραπέζι μας.

Εκεί που φάγαμε την περισσότερη ώρα ήταν στα τυριά: Φέτες βουτυράτες και πιο σκληρές, βαρελίσιες και τενεκέ -για να φτιάξω επιτέλους αυτή την τυρόπιτα τηγανιού που λόγω έλλειψης χρόνου, συνέχεια αναβάλλω- γραβιέρες Κρήτης ή Ίου (ότι πρέπει για τις μπρουσκέτες που έχω στο μυαλό μου) αλλά και Μανούρι ΠΟΠ Θεσσαλίας και Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου για να συνοδεύσουμε τα κρασιά μας.

Θα βρείτε γραβιέρες Κρήτης ή Ίου, αλλά και Μανούρι ΠΟΠ Θεσσαλίας και Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου.

Και επειδή χυλοπίτες χωρίς τυρί για τρίψιμο δεν εννοείται, τα πήραμε όλα μιας και εδώ τα γούστα διαφέρουν: πεκορίνο Αμφιλοχίας, παραδοσιακό κεφαλοτύρι Νάξου και φρέσκια μυζήθρα Κρήτης για να θυμηθούμε εκείνο το καλοκαίρι στα ορεινά χωριά των Χανίων.

Ούζο από την Μυτιλήνη, γιατί πλησιάζει και καλοκαίρι.

Και έπειτα, ήρθαν τα μεζεδάκια: Σαρδέλες Αιγαίου σε πικάντικη εκδοχή που θα κινητοποιήσουν με ευκολία την παρέα για τα πρώτα ουζάκια από την Μυτιλήνη, αλλά και κρητικές κριθαροκουλουρίτσες με λιναρόσπορο που σίγουρα θα μας ανοίξουν την όρεξη μαζί με τις ελιές θρούμπες ΠΟΠ από την Θάσο.

Σαρδέλες Αιγαίου πικάντικες για τσιπουρομεζέ.

Διαλέξτε κριθαροκουλουρίτσες με λιναρόσπορο που σίγουρα θα σας ανοίξουν την όρεξη μαζί με τις ελιές θρούμπες ΠΟΠ από την Θάσο.

Και όλα αυτά, δίπλα στην σπεσιαλιτέ μου, μία grande μεσογειακή σαλάτα εμπλουτισμένη και αυτή με καλούδια «Νῶμα» και πιο συγκεκριμένα με ρίγανη Θεσσαλίας και κρητικό ξύδι μπαλσάμικο με μέλι. Βάλαμε στο καλάθι και καπνιστό απάκι από την Κρήτη έτσι για να ολοκληρώσουμε τους μεζέδες.

Ρυζόγαλο Βοιωτίας για να γλυκαθούμε.

Για το τέλος αφήσαμε τα γλυκά: Παραδοσιακές κρέμες και ρυζόγαλα Βοιωτίας, κρητικό και θυμαρίσιο μέλι από τα νησιά του Αιγαίου, γλυκό του κουταλιού κεράσι από την Έδεσσα, αλλά και πευκόμελο Ευβοίας που ταιριάζει φανταστικά και με τα σκληρά τυριά που αγόρασα.

Προτιμήστε πευκόμελο Ευβοίας που ταιριάζει φανταστικά και με τα σκληρά τυριά.

Μυρωδάτο μέλι Κρήτης να περιχύνεται στα παξιμάδια.

Φτάσαμε στο ταμείο πλήρως ευχαριστημένοι με τις αγορές μας και με μία ανυπομονησία για το επικείμενο τραπέζωμα. Ωραίοι οι κάμποι, τα βουνά, τα μποστάνια και οι θάλασσες της Ελλάδας, αλλά μερικές φορές είναι ακόμα πιο ωραίο να βρίσκεις τα αγαθά της ελληνικής υπαίθρου, στα ράφια του πιο κοντινού σούπερ μάρκετ χωρίς καν να χρειαστεί να διανύσεις με το αυτοκίνητό σου πολλά χιλιόμετρα.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι για την τελευταία γεύση.

//Ευχαριστούμε το κτήμα Λακκαγκίνη στα Κιούρκα για τη φιλοξενία (Αγίας Τριάδος, Αφίδνες, τηλέφωνο: 2295 022945).
Styling: Αθανασία Κοντομηνά. 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Όσα λέγονται με γεύσεις. Ελλάδα – Ιταλία, ένα τραπέζι δρόμος.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top