H θέα του NOS εντυπωσιάζει, αλλά το ίδιο κάνουν και τα πιάτα του. Ο λευκός ταραμάς με καπνιστά αυγά βασιλικής σαρδέλας και μια τάφρο ντομάτας, είναι ένα από τα 2-3 κορυφαία πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ένα  από τα πιο σοφιστικέ νησιά μας, το οποίο αναπτύχθηκε τουριστικά χωρίς να χάσει τη φυσιογνωμία του. Ζεν, κατάφορτη από φυσικές ομορφιές και διαχρονικό σημείο συνάντησης εκείνων που μπορούν να εκτιμήσουν την αυθεντική κουζίνα ως απαραίτητο δέλεαρ στις διακοπές τους. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ η Σίφνος να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί την Πάρο ή τη Σαντορίνη.

Το νησί ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς, διατηρεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε αρκετά θαυμαστό επίπεδο και, πολύ πέρα από το κλισέ του «τόπου που γέννησε τον Τσελεμεντέ» υπηρετεί αξιοπρόσεκτα τον παράγοντα «γεύση» και σε παραδοσιακό και σε δημιουργικό επίπεδο.

Εκτός από τα παραδοσιακά της στέκια, η Σίφνος έχει και σύγχρονα εστιατόρια απαιτήσεων όπως το περίφημο Ωμέγα 3, η εναλλακτική Cantina, το νεότευκτο Bostani και πλέον, τη σιφνέικη διεύθυνση του πιο περιζήτητου σεφ της Μυκόνου (Scorpios & Noema) Αθηναγόρα Κωστάκου: To NOS restaurant.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος υπογράφει ξανά ένα μενού που στηρίζεται στην ελληνικότητα και την εντοπιότητα. Ας το βλέπουν αυτόν οι κολλημένοι με τις ασιατικές γεύσεις στο Αιγαίο.

To NOS θα το βρείτε στο δρόμο για τον Φάρο της Σίφνου, απλώς μην μπερδευτείτε θεωρώντας πως θα δείτε μπροστά σας την πόρτα ενός εστιατορίου. Για την ακρίβεια θα εμφανιστεί διακριτικά στο διάβα σας η θύρα του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου NOS Hotel & Villas, μέσα στο οποίο βρίσκεται και το εστιατόριο.

Παρεμπιπτόντως, το NOS Hotel & Villas περιλαμβάνει 18 σουίτες μοιρασμένες σε τέσσερα πέτρινα κτίσματα σαν προστατευτική αγκαλιά σιφνέικου χωριού. Έχει φτιαχτεί με τη λογική να υπερασπίζεται την ιδιωτικότητα του χώρου, ενώ συνάμα διαμορφώνει κοινούς τόπους που σε προτρέπουν στο «μαζί». Οι δημιουργοί του χώρου ήθελαν να παντρέψουν την αρχιτεκτονική, το design, τη γεύση και την ευζωία και το έκαναν με ήπιο τόνο και νεο-σιφνέικο μεράκι.

Τα δύο πιο εμβληματικά πιάτα του NOS (που θυμίζουν τα αντίστοιχα -κάπως αλλαγμένα- από το Noema της Μυκόνου): To σιγομαγειρεμένο αρνάκι και ο αστακός γιουβέτσι.

Δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή ο αστακός γιουβέτσι ή το φιλέτο σφυρίδας με κρούστα ψωμιού.

Διαβάζοντας το ευσύνοπτο μενού του NOS, καταλαβαίνεις ότι ο Αθηναγόρας Κωστάκος επιδίωξε εξ αρχής να διαμορφώσει ένα πλάνο γεύσης που θα στηρίζεται στην ελληνικότητα και την εντοπιότητα, τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στην εκτέλεση των συνταγών. (Ας το βλέπουν αυτόν οι κολλημένοι με τις ασιατικές γεύσεις στο Αιγαίο). Το αντιλαμβάνεται πάντως πολύ καλά ο σεμνός και ικανός resident chef Γεράσιμος Μητράκης που υλοποιεί το όραμα του Αθηναγόρα στο NOS.

Μια επιπλέον ιδέα για τη φιλοσοφία γύρω από την οποία κινείται το NOS δίνει ο Κωστάκος λέγοντας: «Το zero waste και η ντόπια πρώτη ύλη είναι οι βασικοί παρονομαστές στο μενού που ετοιμάσαμε. Όλες οι μαγειρικές τεχνικές αλλά και οι πρώτες ύλες της Σίφνου και των Κυκλάδων -με έμφαση στην ωμοφαγία- έχουν εδώ τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο».

Για του λόγου και της γεύσης το αληθές, αίφνης, συναντάς στο μενού πιάτα όπως το ντόπιο ανθότυρο που αναμειγνύεται τελετουργικά στο τραπέζι με ζεματισμένα ντοματίνια ή το λουκουμαδένιο αρνίσιο χεράκι που έχει σιγομαγειρευτεί γαι ώρες και λιώνει στο στόμα: Μια βόμβα πυκνής νοστιμιάς. Ο λευκός ταραμάς με καπνιστά αυγά βασιλικής σαρδέλας και μια τάφρο ντομάτας ολόγυρα, είναι ένα από τα 2-3 κορυφαία πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Η συμφωνία αλμυρού, ξινού, γλυκοφάγωτου και καπνιστού -με τη γευστική ένταση στο φουλ- εντυπώνεται στο μυαλό σου για μέρες.

Δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή ο αστακός γιουβέτσι -το πιο πολυσυζητημένο πιάτο- με ελαφρύ σκορδόλαδο, φρέσκια τομάτα και σάλτσα bisque, ή το φιλέτο σφυρίδας με κρούστα ψωμιού. Όπως επίσης και ένα πιάτο που και μόνο να το ακούσεις σου δημιουργεί την επιθυμία να το δοκιμάσεις: Βάλτε με το μυαλό σας, μοσχαρίσια μάγουλα παστίτσιο. Με μπεσαμέλ τυριού με λάδι τρούφας, ραβιόλι τυριού και σάλτσα βοδινού. Ζημιά.

Το ντόπιο ανθότυρο αναμειγνύεται τελετουργικά στο τραπέζι με ζεματισμένα ντοματίνια.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (δεξιά στη φωτό) με τον διευθυντή του φιλόδοξου νέου ξενοδοχείου όπου στεγάζεται το εστιατόριο, Κωνσταντίνο Ατζεμιάν.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό του NOS είναι οι αρκετά μεγάλες μερίδες. Όχι ως μια βουλιμική τάση, αλλά ως διάθεση μοιράσματος που είναι κάτι στο οποίο στηρίζεται το NOS. Το τονίζουμε και για όσους φοβούνται -ουχί αδικαιολόγητα- ότι σε ένα τέτοιο φιλόδοξο εστιατόριο, οι μερίδες θα είναι μικρές. Άλλωστε, μέρος της ελληνικής παράδοσης στην οποία ομνύει το κατάστημα είναι το τραπέζι να υποκινεί το μοίρασμα και τη δοκιμή των φαγητών από όλους.

Κι επειδή, όλα έχουν τη σημασία τους θεωρήστε δεδομένο πως οι εικόνες που θα έχετε μπροστά σας την ώρα που θα δοκιμάζετε τα φαγητά θα είναι κάτι παραπάνω από αξιοζήλευτες, ειδικά αν φτάσετε πριν τη δύση του ήλιου. Βοηθάει το γεγονός ότι το ξενοδοχείο βρίσκεσαι στην προνομιακή περιοχή του Φάρου, πάνω απο φημισμένες παραλίες του νησιού. Κάπως έτσι, το NOS υψώνεται σαν μια γευστική χερσόνησος.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο εστιατόριο του Mira Me. Εκεί που τα κοκτέιλ και η γεύση έχουν άλλη θέα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top