Νοστιμιά ως το κόκαλο

Στo «Σουβλάκι του Χασάπη» μαθαίνεις –χωρίς φρου φρου κι αρώματα– να εκτιμάς ξανά την απλότητα και τη νοστιμιά του λαϊκού εδέσματος.

 
DSC_8078

Η πίτα ψήνεται χωρίς λάδι στα κάρβουνα, και πάνω της ξαπλώνει λίγη ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαϊντανός, χοντρό αλάτι, ρίγανη, πάπρικα και καυτερό κόκκινο πιπέρι αν το ζητήσεις.

Σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια, από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, περιτριγυρίζεσαι από θρύλους. Ο Κώστας της οδού Πεντέλης και ο συνονόματος της Πλ. Αγίας Ειρήνης, το τρίγωνο των Βερμούδων Μπαϊρακτάρη-Θανάση-Σάββα, το φρέσκο και αξιόπιστο Meatropoleos. Το «Σουβλάκι του Χασάπη», στην Απόλλωνος 1, δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Παίζει σε άλλο γήπεδο. Χωρίς γιάπηδες και χίπστερς, χωρίς τουρίστες και φωτογραφίες επωνύμων. Εκεί θα συναντήσεις μόνο common people που τραγουδούσε κι ο Τζάρβις Κόκερ. Μια Κινέζα με το παιδί της, έναν κούριερ, δύο συνταξιούχους που κάνουν διάλειμμα απ’ την πρωινή παρτίδα τάβλι για δύο καλαμάκια και μια Άμστελ.

DSC_8067

Το ζουμερό χοιρινό που μπαίνει στο καλαμάκι προέρχεται απ’ το διπλανό κρεοπωλείο, εξού και το όνομα του σουβλατζίδικου.

Η πίτα ψήνεται χωρίς λάδι στα κάρβουνα, και πάνω της ξαπλώνει λίγη ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαϊντανός, χοντρό αλάτι, ρίγανη, πάπρικα, καυτερό κόκκινο πιπέρι αν το ζητήσεις και εφτά οκτώ τουβλάκια χοιρινό απ’ το διπλανό κρεοπωλείο (εξού και το όνομα). Ζήτα απ’ την κυρία να ξεροψήσει την πίτα, γιατί αν έχει κόσμο μπορεί να είναι βιαστική. Τα σουβλάκια σερβίρονται σε τσίγκινο πιατάκι, απαραίτητο για να μην δεχτείς χτύπημα κάτω απ’ τη μέση απ’ το πλούσιο τζατζίκι.

Μπορείς να καθίσεις να το φας σε πλαστικό σκαμπώ στο πεζοδρόμιο. Εγώ προτιμώ το χεράτο και βόλτα προς τη Μητρόπολη. Μέχρι να φτάσω στην πλατεία διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου να επιστρέψω για ένα δεύτερο.

«Το Σουβλάκι του Χασάπη», Απόλλωνος 1, Σύνταγμα, τηλ. 210 3230061.

Ο Βασίλης Βαρδάκας είναι δημοσιογράφος και συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου Key Books.

Διαβάστε ακόμα: Είναι αυτά τα καλύτερα μπέργκερ στην Αθήνα;

DSC_8087

Μόλις το πάρεις από τα χέρια του Χασάπη, μπορείς να καθίσεις να το φας σε πλαστικό σκαμπώ στο πεζοδρόμιο. Εγώ προτιμώ το χεράτο και βόλτα προς τη Μητρόπολη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro