Ο Θοδωρής Πυρίλλος στο Retro Chic Speed Challenge: αυτός θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class Diageo 2013

Ο Θοδωρής Πυρίλλος στο Retro Chic Speed Challenge: αυτός θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class Diageo 2013

Στο αμφιθέατρο του Teatro Goya, στη Μαδρίτη, μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαΐου αρχίζει να ακούγεται μια αγαπημένη μουσική. Αυτή του «Ποτέ την Κυριακή». Ο Αλεχάνδρο Γκικόπουλος από το «Apsenti Mystery Box Project», πίνοντας ένα ούζο, μας μεταφέρει στο σκηνικό της ταινίας. «Καλώς ήρθατε στην Tρούμπα. Εδώ οι άνθρωποι του μόχθου τα βράδια διασκεδάζουν με ούζο, μερακλώνουν και σπάνε ποτήρια», λέει και σπάζει το ποτήρι το δικό του μπρος στα έκπληκτα ματιά των κριτών. Αμέσως μετά, πίσω από το μπαρ, αρχίζει να φτιάχνει το ποτό με το οποίο διαγωνίζεται στο Red Carpet challenge, την πρώτη από τις τρεις δοκιμασίες από τις οποίες πρέπει να περάσουν οι δυο Έλληνες φιναλίστ (και όλοι οι υπόλοιποι από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες που παίρνουν μέρος στον ευρωπαϊκό τελικό), για να προκριθεί ο ένας, που θα πάει στον παγκόσμιο τελικό του WorldClass Diageo 2013, τον Ιούλιο.

Ο Θοδωρής Πυρίλλος έκανε τους αγέλαστους κριτές να διπλωθούν στα δυο από τα γέλια: όταν τέλειωσε ο χρόνος του δίχως να έχει ολοκληρώσει τα ποτά του, είπε με αφοπλιστικό χιούμορ: «Επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι είμαι αργός»!

Ηρωίδα του Αλεχάνδρο η Ίλια, μια σταρ, όπως την αποκαλεί, καθώς προσθέτει αστεροειδή γλυκάνισο εμβαπτισμένο σε Grand Marnier και φύλλα λεμονομύρτιλου στο κοκτέιλ του με Tanqueray 10. «Στην Ίλια αρέσουν οι τραγωδίες, αλλά πάντα τους αλλάζει το τέλος. Οι ιστορίες της έχουν πάντα happy end και οι ήρωες καταλήγουν στην ακρογιαλιά…», λέει και ονομάζει το κοκτέιλ «The seashore travel». Ο επίλογός του «Η Ελλάδα του ’60 ονειρεύτηκε πολλά, εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας τα έχασε όλα. Άραγε εμείς θα φτάσουμε ποτέ στην ακρογιαλιά…;» μας συγκίνησε πραγματικά.

Τα κοκτέιλ του Αλεχάνδρο Γκικόπουλου στο Bartender, bar chef challenge. Ανάμεσά τους και το «Shepherds Companion».

Τα κοκτέιλ του Αλεχάνδρο Γκικόπουλου στο Bartender, bar chef challenge. Ανάμεσά τους και το «Shepherds Companion».

Λίγο αργότερα ο Θοδωρής Πυρίλλος από το «A for Athens», με χιούμορ και στυλ ταίριαζε με ισπανικό τυρί μαντσένγκο ένα «πειραγμένο» boulevarier με Zacapa στη δοκιμασία bartender-bar chef, κατά την οποία οι bartenders καλούνται να φτιάξουν κοκτέιλ που να ταιριάζουν με συγκεκριμένα πιάτα. Τo κοκτέιλ του Θοδωρή ‒άψογο στη γεύση‒ ήταν το «Remy goes above the clouds», εμπνευσμένο από τον διάσημο ποντικό της ταινίας.

Τα κοκτέιλ του Θοδωρή Πυρίλλου στο Bartender, bar chef challenge. Μεταξύ αυτών και το «Remy goes above the clouds»

Τα κοκτέιλ του Θοδωρή Πυρίλλου στο Bartender, bar chef challenge. Μεταξύ αυτών και το «Remy goes above the clouds»

Τέτοια είναι η δουλειά που παρουσιάζουν στο WorldClass οι bartenders. Χρειάζεται θεατρικότητα, αμεσότητα, και μαζί τεχνική, άποψη, γνώσεις και απόλυτη γεύση.

Μέσα στο διήμερο του ευρωπαϊκού τελικού (μιας αληθινής πολύ-πολιτισμικής γιορτής), απόλαυσα ευφυείς ιδέες, πρωτότυπα υλικά, άψογες τεχνικές, ευφάνταστες γεύσεις και μπόλικο στυλ από 26 bartenders, δύο από κάθε χώρα. Στην πέμπτη χρονιά ενός διαγωνισμού μέσω του οποίου έχει δοθεί άλλη «αξία» στο επάγγελμα του bartender και στα ίδια τα κοκτέιλ –που, παρεμπιπτόντως, τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα παγκοσμίως.

Οι κριτές του Retro Chic Speed Challenge. Από αριστερά: Simon Difford (δημιουργός του Diffords Guide και συνδιοργανωτής του London Cocktail Week), Dennis Tamse (distillery ambassador της Ketel One), Fjalar Goud (WorldClass Western European Bartender 2012).

Οι κριτές του Retro Chic Speed Challenge. Από αριστερά: Simon Difford (δημιουργός του Diffords Guide και συνδιοργανωτής του London Cocktail Week), Dennis Tamse (distillery ambassador της Ketel One), Fjalar Goud (WorldClass Western European Bartender 2012).

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, στη δοκιμασία της ταχύτητας, κατά την οποία οι bartenders έπρεπε μέσα σε οκτώ λεπτά να φτιάξουν έξι κλασικά κοκτέιλ με το δικό τους twist, μιλώντας και εξηγώντας ταυτόχρονα, ο Θοδωρής Πυρίλλος έκανε τους αγέλαστους κριτές να διπλωθούν στα δυο από τα γέλια όταν, κατά τη σήμανση τού τέλους τού χρόνου και ενώ δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει τα ποτά του, με αφοπλιστικό χιούμορ τούς είπε: «Και τώρα επιβεβαιώνονται οι φήμες που λένε ότι είμαι αργός»! Γιατί τελικά αυτό που ζητούν οι κριτές είναι τη φυσικότητα που θα είχαν οι mixologists στα δικά τους μπαρ.

Αμέσως μετά, στη δοκιμασία τού bartender-bar chef ο Αλεχάνδρο ‒μαέστρος στην θεατρικότητα‒ ντύθηκε Ισπανός βοσκός για να παρουσιάσει ένα κοκτέιλ με Ζacapa και Lustao sherry, που ταίριαξε με ισπανικά τσούρος (προέρχονται από τους Ισπανούς βοσκούς) με σοκολάτα.

Ο Αλεχάνδρο Γκικόπουλος στο Retro Chic Speed Challenge: έδωσε εξαιρετική «παράσταση».

Ο Αλεχάνδρο Γκικόπουλος στο Retro Chic Speed Challenge: έδωσε εξαιρετική «παράσταση».

Το ίδιο απόγευμα ο Θοδωρής περπατούσε στο δικό του Red carpet, φτιάχνοντας ένα punch με Τanqueray 10, εμπνευσμένο από την ταινία «Dolce Vita», αναζητώντας τα όρια μεταξύ γκλάμουρ και ανηθικότητας. Για το κοκτέιλ που αφιέρωσε στην Σοφία Λόρεν είπε: «Αν είχα την ευκαιρία να της φτιάξω ένα ποτό, θα διάλεγα υλικά από όλη την Μεσόγειο».

Στο World Class διασκεδάσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, αγχωθήκαμε μαζί με τους Έλληνες bartenders. Και οι δυο ήταν εξαιρετικοί.

Η Ντένη Καλλιβωκά μαζί με τους δυο Έλληνες φιναλίστ, μετά τις δοκιμασίες της πρώτης μέρας.

Η Ντένη Καλλιβωκά μαζί με τους δυο Έλληνες φιναλίστ, μετά τις δοκιμασίες της πρώτης μέρας.

Το βράδυ της Τετάρτης, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Θοδωρής Πυρίλλος ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class Diageo 2013, τον Ιούλιο, που θα λάβει χώρα εν πλω, σε μια κρουαζιέρα που ξεκινώντας από τις Κάννες, θα περάσει από Μόντε Κάρλο και Ίμπιζα, για να τερματίσει στην Βαρκελώνη.

Ο Θοδωρής Πυρίλλος έφυγε με ένα τρόπαιο και με μεγάλη αγωνία για τον τελικό αυτό: την προετοιμασία για ένα τόσο απαιτητικό διαγωνισμό, στον οποίο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι bartenders από 50 χώρες του κόσμου!

«Είμαι πολύ χαρούμενος! Είναι πολύ επίπονη διαδικασία, έχει θυσίες. Πολλές φορές έκατσα στο μαγαζί δυο και τρεις ώρες μετά το κλείσιμο, για να εξασκηθώ. Θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να έχουμε διάκριση και στον παγκόσμιο τελικό», μου είπε στο αεροδρόμιο, ενώ προσπαθούσε να περάσει το τρόπαιο από το security.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top