Το Parōn βρίσκεται δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου Parilio.

Παρόν, το: το διάστημα του χρόνου στο οποίο υπάρχουμε και ενεργούμε. Αυτό το άπιαστο, το μονίμως φευγαλέο χρονικό -υπαρξιακό- στερέωμα πάνω στο οποίο όλοι οι φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και γκουρού μας λένε ότι πρέπει να… «σερφάρουμε», για να έχει νόημα η ζωή μας. Μας το λέει όμως και ένας σεφ, ο Θάνος Φέσκος, που με τον Γιώργο Παπαζαχαρία είναι οι συναυτουργοί του πιο φουτουριστικού μενού (με το βλέμμα στο μέλλον δηλαδή πέρα από το παρόν) της Αθήνας, στο -διάστερο- Delta. Σας μπερδέψαμε;

Ο σεφ Θάνος Φέσκος είναι μαζί με τον Δημήτρη Παπαζαχαρία οι συναυτουργοί του πιο φουτουριστικού μενού της Αθήνας, στο -διάστερο- Delta.

Αριστερά: οι αλοιφές του… Παρόν-τος. Μεταξένιος ταραμάς, καλή φάβα και κορυφαία τυροκαυτερή. (Φωτό: Andro.gr). Δεξιά: ο διάστερος Έλληνας σεφ Θάνος Φέσκος.

Στην Πάρο (άλλο λογοπαίγνιο κι αυτό με το όνομα και τη γεωγραφία), ο Φέσκος απομακρύνεται από τις νεο-σκανδιναυικές τεχνικές του Delta και μας προτείνει κάτι πιο καθημερινό. Δεν είναι ακριβώς κόμφορτ η κουζίνα του, παρότι έχει σαφώς παρηγορητικές (κριθαράκι με αστακό) ακόμα και ταβερνικές (φάβα με κάππαρη) στιγμές. Θα λέγαμε ότι είναι μια «ριβιερίζουσα» κουζίνα που θα μπορούσες να απολάυσεις στο Σαν Τροπέ ή στις Σπέτσες, με το ταρτάρ της, με το ριζότο και με τα ψάρια ημέρας της. Ενισχυμένη με Παριανές συνταγές όπως το σαλατούρι (ψαροσαλάτα με σαλάχι) που όμως παρουσιάζεται εδώ με αλμύρα και βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή. Αλλά και τεχνικές της μοριακής κουζίνας, όπως αυτές εκφράζονται στην κρέμα καμένου βουτύρου που στέκεται, μαζί με λάδι από φύκι kombu και βρώσιμα λουλούδια allium, δίπλα σε ένα αιγαιοπρεπές ψητό χταπόδι.

Εν ολίγοις, ο σεφ καταθέτει στο Parōn την προσωπική του εκδοχή της μοντέρνας ελληνική κουζίνας και το κάνει δελεαστικά. Πλάι στους αστακούς δεν διστάζει να σερβίρει και αφτιασίδωτα μεζεδάκια του ελληνικού ρεπερτορίου όπως μια εξαιρετική, πικάντικη και λαϊκή (ουχί μοριακή) τυροκαυτερή, ή τη δική του χορτόπιτα με κατσικίσιο τυράκι. Και ενώ στην άλλη πλευρά του μενού βρίσκουμε και flank steak από βοδινό Black Angus, η συνολική πρόταση δεν είναι φλύαρη ούτε άνιση. Με 4 σαλάτες, 5 ορεκτικά και 7 κυρίως, το μενού είναι ικανοποιητικά σφιχτό και αντιπροσωπευτικό σε θαλασσινές, κρεοφαγικές και χορτοφαγικές επιλογές χωρίς να χάνει τον μπούσουλα.

Αριστερά: γεύμα δίπλα στην ωραιότερη ίσως «πισινοκατάσταση» του νησιού. Δεξιά: το κριθαράκι με αστακό είναι πυκνά νόστιμο -θέλεις να το πάρεις αγκαλιά. (Φωτό: Andro.gr).

Από τα γλυκά, ξεχωρίζει το σοκολατένιο «γλαστράκι» με μους σοκολάτας, φοντάν σοκολάτας, αλμυρή καραμέλα και λουλούδια μελιού. Ίσως το πιο ωραίο γλυκό βέβαια, αν και δεν έχει τις αντιστίξεις ενός τυπικού επιδορπίου, είναι το απαλό ρυζόγαλο με δαμάσκηνο, μαστίχα, παγωτό φιστίκι, κράμπλ βανίλιας και έναν αφρό βανίλιας από πάνω να το… κρύβει.

Στο μενού του Parōn βρίσκουμε Παριανό Σαλατούρι (ψαροσαλάτα με σαλάχι) το οποίο ο Θάνος Φέσκος συνδυάζει με αλμύρα (χόρτα) και φινίρει με βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή.

Στο μενού βρίσκουμε και φίν0 μοσχαρίσιο ταρτάρ.

Αφήσαμε για το τέλος την πρώτη εντύπωση: Αυτό που νιώθεις όταν δρασκελίζεις την πύλη του ξενοδοχείου Parilio κοντά στις Κολυμπήθρες, στον κόλπο της Νάουσας. Σε καλωσορίζει η εντυπωσιακή πισίνα με τις βραχώδεις νησίδες και τις θεόρατες, σκιερές αροκάριες. Σε απόσταση ασφαλείας από το δρόμο αλλά και τη βαβούρα της παραλίας, είναι η πιο χαλαρή και όμορφη «πισινοκατάσταση» στο νησί. Και λέω πισινοκατάσταση διότι δεν πας στο Parilio για να κολυμπήσεις. Η πισίνα είναι ένα ζωντανό σκηνικό για το ποτό που θα πιεις στο μπαρ ή για το δείπνο που θα απολαύσεις στα τραπέζια δίπλα, με το υγρό στοιχείο να «φιλτράρει» κάθε ένταση.

Αριστερά: το Παριανό Σαλατούρι αλά Θάνος Φέσκος. Δεξιά: ζουμερός κόκκορας με μανιτάρια. (Φωτό: Andro.gr).

Το Parilio ανήκει στο Empiria Group του Αντώνη Ηλιόπουλου και της Κάλιας Κωνσταντινίδου που ξεκίνησε από τη Σαντορίνη και διαθέτει ένα πολύ όμορφο κυκλαδίτικο portfolio εστιατορίων και ξενοδοχείων. Στην Πάρο, μπορείτε να επισκεφτείτε και καινούριο τους ξενοδοχείο Cosme στους Άγιους Ανάργυρους έξω από τη Νάουσα, και να γευματίσετε στο εστιατόριο Parostiá.

 

Διαβάστε ακόμα, Αλάτι: εντός σπηλαίου 400 ετών, ένα εστιατόριο – έκπληξη στη Σαντορίνη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top