xtapodakiTzimas

Αν θέλετε κάτι μπαρουτοκαπνισμένο, στιλ ισπανική αρμάτα γεύσης.

Υλικά

1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
2 καρότα
2 φινόκιο
2 κλωνάρια σέλερι
2 κρεμμύδια
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 κεφάλια σκόρδο
2 κλωνάρια θυμάρι
1 ματσάκι βασιλικό
2 φύλλα δάφνης
Σπόροι φινόκιο

Για την πατατοσαλάτα

20 πατάτες μέτριες
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
6 κλωνάρια θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα μυρωδικών

50 γρ. βασιλικού
15 γρ. εστραγκόν
40 γρ. κόλιανδρο
45 γρ. μαϊντανό
145 γρ. ελαιόλαδο
Χυμός λεμόνι
1 κ.γ. ψιλοκομμένη κάππαρη

Για το σερβίρισμα

25 γρ. chorizo
24 αμύγδαλα.

Εκτέλεση

Για το χταπόδι

Βάζουμε όλα τα λαχανικά, τα μυρωδικά και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό. Εντωμεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, μπλανσάρουμε το χταπόδι σε αλατισμένο νερό για ένα λεπτό. Το βγάζουμε, το σκουπίζουμε και μετά το προσθέτουμε στο νερό με τα λαχανικά. Το αφήνουμε αρχικά σε χαμηλή φωτιά για 4-5 ώρες και ακολούθως μέσα στο ζωμό του.

Για τις πατάτες

Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό (να τις καλύψει το νερό) και προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης.
Τις αλατίζουμε, αφήνουμε το νερό να βράσει και μετά σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσουν). Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις λαδώνουμε με ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι, το αφήνουμε να βράσει, βάζουμε το κάθε είδος μυρωδικού να μπλανσαριστεί για 3 λεπτά, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Μόλις κρυώσουν, τα απλώνουμε να στεγνώσουν σε ένα χαρτί κουζίνας. Ύστερα, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ, ρίχνοντας ελαιόλαδο. Στο τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και την κάππαρη.

Σερβίρισμα

Σε ένα μπολ βάζουμε τα πλοκάμια, τις πατάτες, τα chorizo που έχουμε κόψει σε ροδέλες, τα αμύγδαλα μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Στρώνουμε σε ένα πιάτο τη σάλτσα από κάτω, τις πατάτες στο κέντρο, πάνω από τις πατάτες τα chorizo και δίπλα τα πλοκάμια.

//Ο Βασίλης Τζίμας είναι ο σεφ των εστιατορίων Pegu και Mandarin. Pegu: Λεωφ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6823952. Mandarin: Κωνστ. Παλαιολόγου 1, Πολιτεία, τηλ. 210 6201081.

 

Διαβάστε ακόμα: Minipresso. Μια πιτσιρίκα εσπρεσιέρα που ’χει πάρει τα μυαλά των καφεδόφιλων.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top