Ένα σοφιστικέ – μποέμ σκηνικό στην Νάουσα της Πάρου.

Ο Casanova, ο μέγας αυτός γυναικοκατακτητής, αγαπούσε το εκλεκτό φαγητό όσο και τις γυναίκες. Η αγαπημένη του τροφή «αποπλάνησης» ήταν τα στρείδια. Μάλιστα, υπάρχει ένας σχετικός μύθος που αναφέρει ότι έτρωγε μερικές ντουζίνες για πρωινό (κάποιοι μιλούν για 100 στρείδια κάθε πρωί) για να διατηρεί τις -ερωτικές- δυνάμεις του.

Αριστερά: τα στρείδια της Βρετάνης ενισχύονται με εκλεκτό χαβιάρι ελληνικής εκτροφής. Δεξιά: εδώ σερβίρεται και το μυθικό Chateau Margaux, ένα από τα κορυφαία grands crus του Bordeaux.

Ένα από τα παιχνίδια που λάτρευε ο Giacomo Casanova, ήταν να κάνει πρώτα τις κυρίες να γελάνε και ύστερα τους έδινε ένα στρείδι για να σφραγίσει τα χείλη τους με φιλιά. Και όλα αυτά ενίοτε μέσα σε μια μπανιέρα. Όταν δε, γέρασε και οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, είχε δήλωσει ότι «δεν ήταν πια σάτυρος στο δάσος, αλλά λύκος στο τραπέζι». Γι αυτό δεν σταμάτησε πότε να απολαμβάνει τα αγαπημένα του στρείδια.

Eίναι λίγα τα μέρη σε όλη την Ελλάδα που μπορούμε να απολαύσουμε στρείδια όπως τους αρμόζει.

Ένας ακόμα λάτρης των στρειδιών ήταν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Λέγεται ότι στο σκανδαλώδες δείπνο όπου φλέρταρε με την Μαρία Κάλλας με τους συζύγους και των δύο παρόντες, ο πρωταγωνιστής του μενού ήταν τα στρείδια, τα οποία είχε παραγγείλει ο Ωνάσης ειδικά για την ντίβα.

Το ολόφρεσκο oyster bar Ohja άνοιξε φέτος το καλοκαίρι.

Μπορεί εγώ να μην έχω πολλά κοινά με τους δύο παραπάνω κυρίους, αν και πολύ θα το ήθελα, ωστόσο λατρεύω εξίσου τα στρείδια. Είναι ένας από τους αγαπημένους μεζέδες της θάλασσας, που κάθε φορά με σαγηνεύουν με την φίνα και φρέσκια γεύση τους.

Το τραπέζι στο μπαλκόνι του παλιού αρχοντικού είναι το πλέον ρομαντικό. Ελάτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Η αλήθεια είναι ότι σε λίγα μέρη σε όλη την Ελλάδα μπορώ να απολαύσω στρείδια όπως τους αρμόζει μιας και θέλουν προσοχή για να τα προμηθευτεί κανείς συστηματικά και μαεστρία για να τα σερβίρει σωστά. Ένα τέτοιο σπάνιο μέρος ανακάλυψα στην τελευταία μου επίσκεψη στη Πάρο. Πρόκειται για το ολόφρεσκο oyster bar Ohja, που άνοιξε φέτος το καλοκαίρι.

Το νέο Oyster Bar βρίσκεται κρυμμένο στα μικρά πλακόστρωτα στενά της Νάουσας και στεγάζεται σε ένα όμορφο παλιό, πέτρινο αρχοντικό σπίτι.

Το εντυπωσιακό μπαρ, ένα από τα πιο ιδιαίτερα της Πάρου.

Το νέο Oyster Bar βρίσκεται κρυμμένο στα μικρά πλακόστρωτα στενά της Νάουσας και στεγάζεται σε ένα όμορφο παλιό, πέτρινο αρχοντικό σπίτι το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως. Ντυμένο στα λευκά, με κάποιες ξύλινες λεπτομέρειες, έχει λιτή διακόσμηση με όμορφα τραπεζοκαθίσματα και ένα μικρό μπαλκόνι με θέα προς στην παραλία του Αγίου Δημητρίου. Μαθαίνω ότι γοητευτικό αυτό oyster bar είναι το αδελφικό project των Sophia Luxury Suites στη Σαντορίνη.

Η αναμιξιολογία είναι επιπέδου εκλεκτού cocktail bar. Δοκιμάστε πρωτότυπους συνδυασμούς κοκτέιλ με στρείδια.

Τι θα βρούμε στο Ohja; Το μενού στηρίζεται φυσικά στα στρείδια που πλαισιώνονται από δυνατό cocktail pairing και πολλές επιλογές σε κρασί -και παγωμένη σαμπάνια σε ποτήρι. Υπάρχουν, λοιπόν, εφτά διαφορετικές εκδοχές στρειδιών, από την διάσημη συνταγή Rockefeller με την πράσινη σάλτσα από βούτυρο και αρωματικά, μέχρι ένα πεντανόστιμο συνδυασμό με χαβιάρι και jamon ibérico (το ισπανικό «προσούτο»).

Το Ohja προτείνει κορυφαία spirits, από παλαιωμένο Bas Armagnac ως την περίφημη αρτιζανάλ τεκίλα Clase Azul με το χειροποίητο μπουκάλι.

Ακόμα, ξεχωρίζει το βασιλικό πλατό θαλασσινών με στρείδια, γαρίδες και καβούρι, ένα ταρτάρ από λαβράκι με στρείδια και χαβιάρι, τα χτένια με φουά γκρα και μια αρωματισμένη μπισκ με βότανα, αλλά και ένα μενού «Terre et Mer» (στεριά και θάλασσα) που περιλαμβάνει μια σαλάτα αστακού, στρείδια, χαβιάρι και μοσχαρίσιο φιλέτο. Ζημιά.

Το μενού «Terre et Mer» (στεριά και θάλασσα), περιλαμβάνει μια σαλάτα αστακού, στρείδια, χαβιάρι και μοσχαρίσιο φιλέτο.

Ένα ελαφρύ σαν συννεφάκι μπέργκερ καβουριού με λεπτοκομμένα, χειροποίητα τσιπς πατάτας. Είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθείς.

Τέλος, από το σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον μενού δεν λείπει και το χαβιάρι σε «σόλο» εκδοχή- θα βρείτε επιλογές από 30 έως 250 γραμμάρια. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται ο σεφ Νικόλαος Πυλαρινός που εκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και έχει εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Το Ohja λοιπόν για αυτόν είναι η προσωπική του αυλή των θαυμάτων όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τα στρείδια τιμώντας την έμπνευση του σεφ.

Tapas με θέα τη μικρή παραλία του Αγίου Δημητρίου, ακριβώς πίσω από το πολύβουο ενετικό λιμανάκι της Νάουσας.

Στο κομμάτι των κοκτέιλ τώρα, ο bartender Jason Manolis Papadakis, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες καλοκαιρινές επιλογές, από ελαφριά aperitivi μέχρι σοβαρά cocktails που βασίζονται σε κλασικές συνταγές αλλά έχουν και την δική του πινελιά. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, την στιβαρή Mezcalita (μαργαρίτα με Mezcal), την Choco Colada -μια παραλλαγή της κλασικής Piña Colada με σοκολάτα (!)- αλλά και το Otherworldly Mai Tai που για βάση του έχει ένα blend από τρία ρούμι. Επίσης μια ωραία επιλογή για να κλείσετε το γεύμα σας είναι το ελληνοπρεπές Honey Bee, που φτιάχνεται με μέλι και τσίπουρο.

Αριστερά: Το Oyster Bar αγαπά τη σαμπάνια και τη μοντέρνα τέχνη. Δεξιά: O σεφ Νικόλαος Πυλαρινός εκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και έχει εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Η Νάουσα της Πάρου ήταν πάντοτε δημοφιλέστατος προορισμός των Κυκλάδων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, με τα εστιατόρια της να συναγωνίζονται σε ποιότητα αλλά και μποέμ πολυτέλεια. Ένα από τα μυστικά του Παριανού αυτού χωριού είναι ότι μέσα στον οικισμό και σε κοντινά κτήματα, έχουν φτιάξει τα καλοκαιρινά τους σπίτια ορισμένοι ισχυροί Γάλλοι, κάνοντας το δρομολόγιο Paris – Paros συστηματικά.

Επισκεφτήτε το Ohja την ώρα του απεριτίφ, για λίγα στρείδια με ένα ποτήρι παγωμένη Σαμπάνια, Chablis ή Ασύρτικο.

Τραπεζάκια έξω, στα ασβεστωμένα σοκάκια της Νάουσας.

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί αυτοί πελάτες, γνώστες των στρειδιών της Βρετάνης, έχουν εκτιμήσει το Ohja Oyster & Cocktail Bar και μάλιστα το προτιμούν την ώρα του απεριτίφ, για λίγα στρείδια με ένα ποτήρι σαμπάνια (ή Chablis, ή Ασύρτικο). Όπως δηλαδή είθισται στη Γαλλία, αλλά στο παραμυθένιο σκηνικό των Κυκλάδων που μεγιστοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Το Ohja είναι στέκι και των Γάλλων της Πάρου και της Αντιπάρου.

//Ohja! Oyster & Cocktail Bar: Παραλία Αγίου Δημητρίου, Νάουσα, Πάρος, τηλ.2284053660, 6955301639.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top