«Στο ''Μπαχάρ'' θα βρεις το καλύτερο τσάι, το πιο δυσεύρετο μπαχαρικό, το πιο παράξενο βότανο. Ένα κανονικό trip στην Ανατολή!»

«Στο ”Μπαχάρ” θα βρεις το καλύτερο τσάι, το πιο δυσεύρετο μπαχαρικό, το πιο παράξενο βότανο. Ένα κανονικό trip στην Ανατολή!»

Φούρνος «Ο Τάκης», Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, τηλ. 210 9230052. Πριν από τρία χρόνια ένα πρωί καθημερινής στήθηκα από περιέργεια σε μια ουρά που κατέληγε στην πόρτα του φούρνου. Όταν μπήκα κατάλαβα το λόγο της λαοσύναξης: το πιο νόστιμο και τραγανά ψημένο ψωμί της Αθήνας: καμπαγιού (χωριάτικο γαλλικό), πολύσπορα, με προζύμι, με καλαμπόκι, με σιμιγδάλι, με dinkel… Extra bonus οι «χαριτωμενιές» καθ’ οδόν προς το ταμείο: καμπαγιού ολικής με μελιτζάνα και φέτα, φοκάτσιες με δεντρολίβανο (σταρένια ή με καλαμπόκι), τάρτες, πίτες, μυρωδάτα κέικ, μηλοπητάκι και (must!) «κολασμένα» κουλούρια Θεσσαλονίκης σε μορφή σάντουιτς… Ο φούρνος του Τάκη Παπαδόπουλου, που μετράει περίπου τέσσερις δεκαετίες ιστορίας, είναι σίγουρα από τους καλύτερους της Αθήνας.

Xασάπικο «Αγγελής», Αίολου 81 (στη στοά), Βαρβάκειος, τηλ. 210 3232211. Γιατί ο Αγγελής έχει το πιο καθαρό χασάπικο, γιατί τα κρέατά του ‒πάντα ελληνικά‒ ξεχωρίζουν μες στη μάζα της αγοράς (εκλεκτά τα μοσχάρια του, μερακλίδικα τα ‒δικά του‒ λουκάνικα), γιατί ο ίδιος είναι καλλιτέχνης στις κοπές και γιατί όταν το μαγαζί έχει πολύ κόσμο μου παραγγέλνει και καφεδάκι για να μη βαριέμαι.

«Μπαχάρ», Ευριπίδου 31, Αθήνα, τηλ. 210 3217225. Κανονικό trip στην Ανατολή. Εδώ θα βρεις το καλύτερο τσάι, το πιο δυσεύρετο μπαχαρικό, το πιο παράξενο βότανο. Μόνο οπλίσου με υπομονή, γιατί η ουρά φτάνει στο πεζοδρόμιο.

Μανάβικο «Δημόπουλος», Κεντρική αγορά Αθηνών, τηλ. 210 4829589, κιν. 6944 552356. Ο «Βέγγος» της μαναβικής! Αν δηλαδή έχεις παραγγείλει προϊόντα μαναβικής για το εστιατόριό σου και έχεις ξεχάσει, για παράδειγμα, το μαϊντανό, ο κύριος Γιώργος θα τρέξει να σου το φέρει ο ίδιος μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Στους πάγκους του θα βρεις μεγάλη γκάμα ελληνικών προϊόντων, αλλά και όλα τα παράξενα και εξωτικά ‒φύτρες, φύλλα σίσο, μαύρες ντομάτες… Εκτός από μανάβης-αστραπή, ο κύριος Γιώργος είναι, επίσης, γνώστης και λάτρης της καλοφαγίας, οπότε δεν χάνει ευκαιρία για μια (και δυο) παραπάνω κουβέντα με τους σεφ που τιμούν το μαγαζί και τα προϊόντα του.

«Παπαματθαίου», Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3210531. Μπαίνοντας στον αριθμό 27 της Αθηνάς, βλέπεις κατσαβίδια και γεωργικά εργαλεία. Μη νομίσεις ότι έκανες λάθος. Πέρνα στο παρασύνθημα «πήγαινέ με στο υπόγειο». Κατεβαίνεις και… χάνεσαι ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από δυσεύρετα υλικά και εργαλεία μαγειρικής, ύλες μοριακής γαστρονομίας και τα πιο μοντέρνα και τρελά «σκεύη» για να σερβίρεις φαγητό: μια λαξευμένη πέτρα, ένα ξύλο, ένα κομμένο μπουκάλι… Μια «ψαγμένη» γαστρονομική σπηλιά του Αλή Μπαμπά στην καρδιά της Αθήνας. www.paraxenesyles.com

Ο σεφ Σταύρος Κουστένης δραστηριοποιείται στον τομέα των Restaurant Consulting Services.

Διαβάστε ακόμα: Τα καλύτερα γιαούρτια της Αθήνας!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top