Το οινοποιείο Κτήμα Τέχνη Οίνου που ιδρύθηκε το 1995 είναι ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος, με αξιόλογο κελάρι.

Το Κτήμα τέχνη Οίνου έχει φτιάξει το δικό του success story, σπάζοντας κατεστημένα και εξάγοντας σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. το Chardonnay Ήδυσμα Δρυός. Σωστά διαβάσατε, ούτε Αγιωργίτικο ούτε Ξινόμαυρο αλλά κυρίως ξένες ποικιλίες βάζουν το Μικροχώρι Δράμας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη!

Εξαιρετικό βέβαια το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο και βέβαια όλοι αγαπάμε το Ασύρτικο, αλλά τι γίνεται αλήθεια με τις διεθνείς ποικιλίες σε ελληνικό έδαφος; Στη χώρα μας μπορεί να έχουμε πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες (εκ των οποίων οινοποιούνται αυτή τη στιγμή πολύ λιγότερες) αλλά το ελληνικό κλίμα ταιριάζει εξαιρετικά και σε κάποιες ξένες που δίνουν σοβαρές ετικέτες. Κρασιά – γκανιάν που συχνά διακρίνονται σε διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Εκλεκτή πρώτη ύλη που οδηγεί σε διεθνώς αξιοπρόσεκτα κρασιά.

Μερικά ακόμα παραδείγματα είναι το Grenache Rouge του Μανουσάκη που είχε πάρει ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Grenache du Monde αλλά και ο Άγιος Χρόνος του Αβαντίς που είχε διακριθεί Best in Show στο διαγωνισμό Decanter Asia Wine Awards. Ταυτόχρονα, δεν είναι μυστικό πως τα πλούσια Syrah και τα βαρελάτα Chardonnay είναι πολύ ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα στυλ κρασιών που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που ο Όβηλος, το Chardonnay του Κατσαρού και ο Άναξ του Αντωνόπουλου αποτελούν δημοφιλή κρασιά για τους Έλληνες.

Τα πλούσια Syrah και τα βαρελάτα Chardonnay είναι πολύ ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα στυλ κρασιών που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα.

Τα πολύ σοβρά ερυθρά Nebbiolo (ιταλική ποικιλία) και Touriga Nacional (το καμάρι της Πορτογαλίας) που παράγονται στη Δράμα και τα απολαμβάνουμε στην ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Οπότε; Σαφέστατα πρέπει να διαιωνίζουμε τις ντόπιες ποικιλίες αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να δοκιμάσουμε και το «διεθνή» σταφύλια όταν μάλιστα υπάρχουν οινοποιεία σαν το Κτήμα Τέχνη Οίνου που τα αναδεικνύουν τόσο καλά. Άλλωστε και η ντομάτα ή η πατάτα, από το εξωτερικό μας ήρθαν κάποτε στην Ελλάδα, για να μη μιλήσουμε για την… κινόα και το αβοκάντο.

Αν το Chardonnay, το Syrah και το Cabernet δεν ήταν τόσο σπουδαίες ποικιλίες, δεν θα είχαν θριαμβεύσει διεθνώς. Είναι λοιπόν εξαιρετικό ότι υπάρχουν οινοποιεία σαν το Κτήμα Τέχνη Οίνου που όχι απλά τις τιμούν αλλά πετυχαίνουν να εξάγουν κρασιά σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι επικά Chardonnay βγάζει η Καλιφόρνια. Κι όμως, η Δράμα στέλνει Chardonnay μέχρι την Αμερική.

Στο οινοποιείο Τέχνη Οίνου κάνουν, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά κρασιά και ένα μεγάλο τους παράσημο αφορά το Chardonnay Ήδυσμα Δρυός.

Το «στρατηγείο» του κτήματος Τέχνη Οίνου.

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα είναι λοιπόν ένα εξωστρεφές οινοποιείο. Μάλιστα θα μου επιτρέψετε να πω ότι ταυτίζομαι με την ιστορία του κτήματος, μιας και αφορά δυο ανθρώπους που ενώ είχαν άλλη επαγγελματική κατάρτιση, ερωτεύτηκαν το κρασί (όπως εγώ) και σιγά σιγά έστησαν κάτι πολύτιμο, στο Μικροχώρι Δράμας.

Το οινοποιείο βασίστηκε αρχικά στον οικογενειακό αμπελώνα του Γιάννη Παπαδόπουλου, με τον οποίο ξεκίνησε να ασχολείται κυρίως από χόμπι, το 1993. Η φιλία του με τον Γιάννη Καλαϊτζίδη και η κοινή τους αγάπη για το κρασί, οδήγησε στην ίδρυση ενός από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος (μην ξεχνάμε πως το οινοποιείο λέγεται Τέχνη Οίνου άλλωστε!).

To Οινοποιείο Τέχνη Οίνου δεν έμεινε μόνο στα «εύκολα» αλλά διάλεξε να τα βάλει και με τα θηρία, την Touriga Nacional και το Nebbiolo.

Από αριστερά: Nebbio, Idisma Drios Merlot, Idisma Drios Chardonnay.

Και οι δύο μηχανικοί στο επάγγελμα, άφησαν πίσω τους τα σχέδια και τις οικοδομές και καταπιάστηκαν με αμπέλια και δεξαμενές. Έκαναν όμως ένα τελευταίο μεγάλο έργο πριν από αυτό: σχεδίασαν το οινοποιείο τους. Σήμερα τα αμπέλια τους εκτείνονται σε μια μεγάλη έκταση ανάμεσα στα δύο βουνά που στέκουν παράλληλα, το Όρος Φαλακρό και το Όρος Μενοίκιον. Το όμορφο οινοποιείο με τους κεραμιδί όγκους δεσπόζει στο κτήμα. Από το 2010 την οινοποίηση έχει αναλάβει ο χημικός- οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος, γιος του Γιάννη, απόφοιτος της φημισμένης σχολής οινολογίας του Bordeaux.

Η πρώτη σειρά που κυκλοφόρησαν ήταν η Τέχνη Αλυπίας, που το όνομα της έχει ρίζες στην ελληνική μυθολογία. Λέγεται πως ο Διόνυσος χάρισε στους ανθρώπους το κρασί για να ξεχνούν τη λύπη τους… μετά βέβαια οι άνθρωποι ανήγαγαν αυτό το «παυσίλυπο» σε τέχνη, την τέχνη οίνου. Αργότερα, ήρθε η σειρά Ήδυσμα Δρυός που έχει τη «γλύκα» του δρύινου βαρελιού.

Ο Άκης Παπαδόπουλος ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση στην τέχνη του οίνου.

Στους αμπελώνες τους καλλιεργούν Syrah, Merlot, Touriga Nacional, Nebbiolo, Chardonnay, αλλά και Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο. Η κλίση και ο προσανατολισμός των αμπελιών αποτέλεσαν σημαντικά κριτήρια για την επιλογή των συγκεκριμένων αμπελοτεμαχίων καθώς είναι ιδανικά για την τέλεια ωρίμαση των σταφυλιών. Ναι, κάνουν κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά κρασιά και ένα μεγάλο τους παράσημο αφορά στο Chardonnay Ήδυσμα Δρυός.

Μα καλά θα μου πείτε τι κορυφαίο έχει αυτό το Chardonnay ‘Ηδυσμα Δρυός; Αρχικά θα σας πω το προφανές, πως μιλάμε δηλαδή για ένα απολαυστικό και ισορροπημένο κρασί. Έχει αρκετό βαρέλι αλλά έχει πλούσιο φρούτο και λεμονάτη οξύτητα που ισορροπούν τέλεια και του δίνουν και τα φόντα να παλαιώσει εξαιρετικά.

Δεύτερον το ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο Chardonnay δεν το λέω μόνο εγώ αλλά οι άπειρες διακρίσεις του. Κάθε χρόνο, από την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε, το 1999, κερδίζει βραβεία και μετάλλια τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρίτον και εντυπωσιακότερο όλων, είναι το γεγονός πως αποτελεί ένα δυνατό χαρτί του οινοποιείου στις εξαγωγές μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό του πωλείται εκτός συνόρων!

Στο Κτήμα Τέχνη Οίνου ήταν οι πρώτοι που αποπειράθηκαν να καλλιεργήσουν σε ελληνικό έδαφος τη μεγάλη κυρία της Πορτογαλίας, την Touriga.

 

Aπό αριστερά: Pink Bang (Touriga Nacional), Techni Alipias ροζέ (Syrah), Touriga Nacional.

Κάποιος πονηρός θα σκεφτόταν τώρα τι μας λέτε κυρία Vixen μας, το Chardonnay είναι μέγας χαμαιλέοντας που δίνει δημοφιλή κρασιά με τη σωστή διαχείριση σχεδόν παντού. Ναι δε θα διαφωνήσω αλλά, από τη μια, θα υπογραμμίσω πως είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη λευκή ποικιλία, για την οποία έχουν «κοπεί» άπειρα δέντρα δρυός. Το λιγωτικό βαρέλι που καλύπτει κάθε άρωμα και χαρακτηριστικό είναι σύνηθες για το Chardonnay οπότε επιτρέψτε μου να πω πως θέλει μαεστρία η ισορροπία του τόσο – όσο.

Και από την άλλη, θα συνεχίσω λέγοντας πως φυσικά και δε μιλάω μόνο για Chardonnay! To Κτήμα Τέχνη Οίνου, για παράδειγμα, δεν έμεινε μόνο στα «εύκολα» αλλά διάλεξε να τα βάλει και με τα θηρία, την Touriga Nacional και το Nebbiolo. Συγκεκριμένα ήταν οι πρώτοι που αποπειράθηκαν να καλλιεργήσουν την  Μεγάλη Κυρία της Πορτογαλίας, της Touriga, σε ελληνικό έδαφος, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν πλήρως. Μαζί με το Nebbiolo, αποτελούν τα δυνατά ερυθρά χαρτιά του οινοποιείου και σίγουρα κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα κρασιών από ξένες ποικιλίες στην Ελλάδα.

Ήδυσμα δρυός όνομα και πράγμα, με τα δρύινα βαρέλια παρατεταγμένα.

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη γουλιά Nebbiolo Τέχνη Οίνου: ήταν ποτισμένη με βιολέτα, τριαντάφυλλο και βύσσινο, με όμορφα κεντημένες τανίνες, σαν μαύρη δαντέλα των Dolce Gabbana.

Δεν μπορώ να ξεχάσω την καθοριστική στιγμή που το Κτήμα μίλησε στην καρδιά μου: ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα το Nebbio (όπως έχουν βαπτίσει το Nebbiolo τους), πριν αρκετά χρόνια. Θυμάμαι ακόμα αυτή την πρώτη γουλιά που ήταν ποτισμένη με βιολέτα, τριαντάφυλλο και βύσσινο, με τις ρωμαλέες αλλά τόσο όμορφα κεντημένες τανίνες, σαν τη μαύρη δαντέλα των Dolce Gabbana (το ιταλικό ταπεραμέντο δεν κρύβεται ακόμα και στην ελληνική βερσιόν). Επίσης θυμάμαι πως το έψαχνα διακαώς μετά από αυτή τη γουλιά και δεν υπήρχε πουθενά γιατί τα μεγάλα κρασιά σαν το Nebbio της Τέχνης Οίνου δυστυχώς δεν φτάνουν για όλους.

Αυτά τα αμπέλια είναι ικανά να δώσουν διεθνών προδιαγραφών κρασιά.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως το Κτήμα Τέχνη Οίνου τα καταφέρνει εξαιρετικά με τις ξένες ποικιλίες, οι οποίες έχουν εγκλιματιστεί απολύτως στο Μικροχώρι Δράμας και με την προσεκτική οινοποίηση απογειώνονται. Κλείνοντας λοιπόν θα πω πως, ναι, το ελληνικό έδαφος έχει χώρο τόσο για τοπικές όσο και για διεθνείς ποικιλίες αρκεί να γίνονται σωστά, γιατί πολύ απλά πάντα υπάρχει χώρος για καλό, ποιοτικό κρασί!

 

Διαβάστε ακόμα: Τι άλλο έχει μέσα το κρασί εκτός από…κρασί;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top