Η Αγάπη στη χώρα των μανιταριών

Η Αγάπη Μαργετίδη μας προτείνει μια απίθανα νόστιμη ομελέτα φούρνου, ό,τι πρέπει για να υποδεχθείς την άνοιξη και να αλλάξεις την διάθεσή σου.

 

Για αρχή προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και μουλιάζουμε για 20 – 30’ σε χλιαρό νερό 100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια. (Φωτογραφία: New York Times)

Αυτή η εποχή του χρόνου με βρίσκει σε αναμπουμπούλα μεγάλη. Η υποδοχή της άνοιξης πρέπει να είναι μεγαλειώδης, αντανακλώντας την παραπάνω από επιθυμητή αλλαγή της διάθεσης. Μαζί με τα χοντρά μάλλινα πουλόβερ και λοιπά βαριά χειμωνιάτικα ρούχα και είναι και τα ντουλάπια της κουζίνας που απαιτούν ξεσκαρτάρισμα.

Πρώτο μέλημα η εξέταση της κατάστασης της υγείας των καταχωνιασμένων υλικών. Ευτυχώς, κανένα μαμούνι δεν τα επισκέφθηκε και η ημερομηνία λήξης τους δεν επήλθε ακόμη. Πρέπει όμως να κάνω γρήγορα, κι έτσι πρώτα-πρώτα στη σειρά βάζω τα όσπρια και κάνω το πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ρίχνω και μια ματιά στην κατάψυξη και σχεδιάζω τις τελευταίες ζεστές σούπες της φετινής σεζόν και διάφορα άλλα φαγητά που σε λίγο θα εξοριστούν για τους επόμενους μήνες από το τραπέζι μου.

Στις διάφορες επιδρομές μου στα καταστήματα τροφίμων, τα οποία ως γνωστόν τα αγαπώ περισσότερο και από τις boutiques, είχα προβεί στην αγορά και αποθήκευση άπειρων αποξηραμένων μανιταριών. Αγόραζα όμως και φρέσκα όλων των ειδών και προελεύσεων, δεν γινόταν να τα προσπεράσω. Σούπες με μανιτάρια έφτιαξα, τάρτες με μανιτάρια έφτιαξα, ζυμαρικά και risotti με μανιτάρια έφτιαξα, σε διάφορα μαγειρευτά και σαλάτες τα έβαλα, δεν μπορώ να πω, τους έδωσα και κατάλαβαν! Για την τελευταία φουρνιά που έμεινε, έφτιαξα τις προάλλες μια απίθανα νόστιμη ομελέτα φούρνου, την οποία και σπεύδω να σας δείξω.

Ψήνουμε για περίπου 20’, έως ότου η ομελέτα χρυσίσει, χωρίς όμως να παραψηθεί. Την απολαμβάνουμε με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Τα μανιτάρια ψήνονται πολύ γρήγορα, σε 5 μόλις λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε με το σύρμα 12 φρέσκα αβγά με αλατοπίπερο, 1 κ.σ. νερό και προαιρετικά 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε και λίγο τυρί, πετάμε το σκόρδο και το βότανο και αδειάζουμε τα χτυπημένα αβγά πάνω από τα μανιτάρια. (Φωτογραφία: Epicurious)

Ομελέτα φούρνου με ποικλία αποξηραμένων μανιταριών (για 4 άτομα)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Μουλιάζουμε για 20 – 30’ σε χλιαρό νερό 100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα/porcini, λεντινούλες/shiitake, κανθαρέλλες/chanterelles, μαύρες τρομπέτες/trompettes de la mort, μορχέλλες/morilles). Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε (δεν πετάμε το ζουμί, το χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τη γεύση σε ζωμούς, σούπες και σάλτσες). Σε ένα βαθύ τηγάνι κατάλληλο και για το φούρνο, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, προσθέτοντας 1 σκ. σκόρδου ακαθάριστη και ελαφρώς σπασμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού και λίγα κλαράκια όποιου φρέσκου βοτάνου μας βρίσκεται (θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, δενδρολίβανο, κ.λπ.). Αλατοπιπερώνουμε.

Τα μανιτάρια ψήνονται πολύ γρήγορα, σε 5 μόλις λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε με το σύρμα 12 φρέσκα αβγά με αλατοπίπερο, 1 κ.σ. νερό και προαιρετικά 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε και λίγο τυρί, όπως τριμμένη παρμεζάνα ή κατσικίσιο κορμό που έχουμε κάνει ψίχουλα με τα δάχτυλά μας. Πετάμε το σκόρδο και το βότανο και αδειάζουμε τα χτυπημένα αβγά πάνω από τα μανιτάρια. Στρώνουμε με το πιρούνι τα μανιτάρια για να είναι ισομερώς μοιρασμένα και μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20’, έως ότου η ομελέτα χρυσίσει, χωρίς όμως να παραψηθεί. Την απολαμβάνουμε με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Ορίστε λοιπόν, τα μανιτάρια τελείωσαν και πάμε για άλλα. Αφού τα ευχαριστήσω με ευγνωμοσύνη για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισαν, κάπου εκεί προς το φθινόπωρο, θα αρχίσω πάλι τον μανιταροπόλεμο με μεγάλη λαχτάρα. Τρέχω τώρα να ελέγξω στη λαϊκή εάν βγήκαν καινούργια ζαρζαβατικά, γιατί έχω πολλά σχέδια στα σκαριά για την άνοιξη.

 

Διαβάστε ακόμα: Η «artistic» συναγρίδα του Άγγελου Καλλιντέρη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro