lge_cover-2800x1312

Το La Grande Epicerie de Paris είναι ο ναός της γεύσης. (Φωτό: www.lvmh.com)

Υπάρχει στο Παρίσι ένα μαγαζί που ονομάζεται La Grande Epicerie de Paris. Το όνομά του αποδίδει στην εντέλεια ακριβώς αυτό που είναι, ένα τεράστιο, αχανές παντοπωλείο. Είναι ο ναός της γεύσης, το παλάτι των αισθήσεων και το προσκύνημα της παγκόσμιας φυλής των καλοφαγάδων.

Είναι το μουσείο της γαστριμαργικής τέχνης, εκεί όπου οι πίνακες ζωγραφικής είναι νεκρές φύσεις απίστευτων λαχανικών και φρούτων, κρεάτων και πουλερικών, ψαριών και οστρακοειδών, τυριών και γαλακτοκομικών, ψωμιών και γλυκών.

Τα μπαχαρικά είναι αμέτρητα και έρχονται από όλον τον κόσμο. Εκεί μπορείς να βρεις τα πιο απίθανα πράγματα, από πολύχρωμους πανσέδες, παπαρούνες και χρυσάνθεμα για τη σαλάτα, μέχρι ζυμαρικά σε σχήματα και χρώματα εξαίσια, ρύζια σπάνιων ποικιλιών, κάβα με εκλεκτά κρασιά και σαμπάνιες, αποστάγματα και sake. Αιθέρια έλαια για τη μαγειρική, είδη décor για ζαχαροπλαστική, χρωματιστές ζάχαρες, σοκολάτες σε κάθε άρωμα και συνδυασμό, σιρόπια κάθε είδους.

La-marque-La-Grande-Epicerie-de-Paris-ambiance-1

Μπαίνεις μέσα και νιώθεις ότι είσαι σε ένα μουσείο γαστριμαργικής τέχνης, όπου μπορείς να βρεις προϊόντα από όλον τον κόσμο. (Φωτό: www.lofficielmode.com)

Πάγκους με εξαιρετικής ποιότητας έτοιμα φαγητά επίσης από όλον τον κόσμο. Υλικά για να ετοιμάσεις όποια κουζίνα της υφηλίου σου κάνει κέφι. Τμήμα με κάθε λογής φόρμες, ταψιά, μαχαίρια και άλλα κουζινικά, ποδιές, γάντια και πετσέτες, βιβλία μαγειρικής για κάθε γούστο.

Κάποια από τα εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας είναι εκεί, το αβγοτάραχο και ο άσπρος ταραμάς, η φέτα, το ελαιόλαδο και ο τόνος Αλοννήσου και μερικά άλλα, αν και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο έντονα παρόντες. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία.

Για να μη σας πω για την εξυπηρέτηση που είναι άψογη και γρήγορη. Όσες φορές έχω πάει, το πλήθος είναι αμείωτο και ετερόκλητο. Θα δεις τους Αμερικάνους και τους Ιάπωνες, τους Κινέζους, τους Ρώσους και κάθε λογής τουρίστα. Αλλά και τους Γάλλους, τις κομψές γηραιές κυρίες του quartier να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια, τους εργαζόμενους στη γειτονιά που αγοράζουν κάτι ιδιαίτερο για ένα βραδινό tête-a-tête με το ταίρι τους, αλλά και την αγχωμένη μαμά με το μωρό στο καροτσάκι να διαλέγει τα υλικά για το οικογενειακό γεύμα. Οι ουρές στα πάμπολλα ταμεία τεράστιες, όμως προχωράνε πολύ γρήγορα χάρη στο αποτελεσματικότατο σύστημα του μαγαζιού.

Πόσες φορές δεν την πάτησα, καταχωνιάζοντας στο βάθος ενός ντουλαπιού ένα σακουλάκι με εκλεκτές φακές, μέχρι που μια μέρα  ανακάλυψα ότι είχαν πιάσει μυγάκια!

Δεν έχω λόγια για να σας περιγράψω τι έπαθα την πρώτη φορά που μπήκα εκεί! Ζημιά μεγάλη! Ούτε μπορείτε να διανοηθείτε τι κουβάλησα, άλλωστε ως γνωστόν, τότε λεφτά υπήρχαν! Ουδεμία περίπτωση υπάρχει να πάω στο Παρίσι και να μην κάνω τη βόλτα μου στον υπέροχο αυτό χώρο, έστω και εάν ψωνίσω τα ελάχιστα πλέον. Αυτό όμως δεν με αποθαρρύνει καθόλου, άλλωστε το φάτε μάτια ψάρια μού πάει μια χαρά και επιπλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης!

Ως γνωστόν, πενία τέχνας κατεργάζεται, κι έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διάφορα πράγματα, για να φτιάξω τα δικά μου αρωματικά λάδια και ελιές, μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών, σάλτσες και chutneys, μαρμελάδες και χίλια άλλα. Η ικανοποίηση του να έχει φτιάξει κάποιος το δικό του curry είναι απίστευτη, σας το ορκίζομαι!


Διαβάστε ακόμα – Μελίσσι Delicatessen: Μια σπάνια κάβα μελιού στη Νάουσα της Πάρου


Όταν γέμισαν τα ράφια και τα ντουλάπια μου με βαζάκια και μπουκαλάκια, αναγκάστηκα να φτιάξω καινούργια. Λίγο-λίγο και σιγά-σιγά η κουζίνα μου –«Το Μαγειρείον η Αγάπη», όπως λέει η επιγραφή που φιλοτέχνησε ένας αγαπημένος φίλος– μετατράπηκε σε Grande Epicerie d’Agapi και εκεί μέσα περνάω υπέροχα! Πώς θα βλέπατε λοιπόν την ιδέα να παίξετε κι εσείς λίγο;

Από αυτήν τη στήλη θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω την αγάπη μου για τη μαγειρική, που για μένα είναι το μέσον έκφρασης πολλών συναισθημάτων. Οι δικοί μου άνθρωποι το ξέρουν καλά και το εκτιμούν δεόντως! Έχω τη φιλοδοξία να σας μιλήσω για πολλά πράγματα, το πώς και από πού προμηθευόμαστε τα υλικά και τα κουζινικά μας, πόσα από αυτά είναι πραγματικά χρήσιμα, πώς φτιάχνουμε υπέροχα αρωματικά μείγματα, να σας μεταφράσω την μαγειρική ορολογία και χίλια άλλα κόλπα!

Σήμερα θα ξεκινήσω από κάτι φαινομενικά πολύ απλό, το οποίο όμως είναι ζωτικής σημασίας: την οργάνωση των ραφιών και των ντουλαπιών με τα είδη μακράς διάρκειας. Πόσες φορές δεν την πάτησα, καταχωνιάζοντας στο βάθος ενός ντουλαπιού ένα σακουλάκι με εκλεκτές φακές, μέχρι που μια μέρα που τις θυμήθηκα και με χαρά ετοιμάστηκα να τις μαγειρέψω, ανακάλυψα ότι είχαν πιάσει μυγάκια!

Το καλοκαίρι βάζουμε στο ψυγείο τα είδη που είναι ευαίσθητα, όπως το αλεύρι και τα όσπρια.
feminist-housewife

Εννέα απλές συμβουλές για να οργανώσεις καλά την κουζίνα σου.

Ιδού λοιπόν η μέθοδός μου για το πώς δεν θα την ξαναπατήσω:

1. Τα ντουλάπια πρέπει να φωτίζονται άπλετα. Εάν η κουζίνα μας δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας ή δεν θέλουμε να τρυπήσουμε τα ντουλάπια για να περάσουμε καλώδιο μόνιμου φωτισμού, αγοράζουμε τα λαμπάκια που φορτίζονται με μπαταρία.
2. Το κάθε είδος τροφίμου πρέπει να ομαδοποιείται σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν βάζουμε όλα τα είδη ανακατεμένα. Έχουμε ξεχωριστά τον καφέ από τα ζυμαρικά, τις μαρμελάδες από τις σάλτσες.
3. Μπροστά-μπροστά τοποθετούμε τις ήδη ανοιγμένες συσκευασίες και τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν πρώτα.
4. Σχεδιάζουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων, έχοντας ως προτεραιότητα να χρησιμοποιήσουμε τις ανοιγμένες συσκευασίες και τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν σύντομα.
5. Σημειώνουμε ποιο είδος πρόκειται να τελειώσει στο άμεσο μέλλον και φροντίζουμε για την αντικατάστασή του. Βάσει αυτής της λίστας κάνουμε τα ψώνια μας την επόμενη φορά για να μη βρεθούμε με πέντε πακέτα ζάχαρης.
6. Φροντίζουμε να ψωνίζουμε με λίστα (αυτό κάνει καλό και στο πορτοφόλι μας). Βεβαίως, αν δούμε κάτι καινούργιο και θέλουμε να το δοκιμάσουμε, δεν χάλασε κι ο κόσμος, οι λίστες είναι για να τις παραβλέπουμε ενίοτε.
7. Εάν έχουμε ράφια εκτός ντουλαπιού σε κοινή θέα, π.χ. για τα μπαχαρικά, τοποθετούμε πιο χαμηλά και στην μπροστινή σειρά αυτά που χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Δεν έχει νόημα να βάλουμε το πιπέρι πίσω και το κάρδαμο μπροστά.
8. Τα μπαχαρικά, ναι μεν δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά με το χρόνο χάνουν σε άρωμα και δύναμη. Φροντίζουμε να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες και να τα αποθηκεύουμε σε βάζα που κλείνουν καλά, με ετικέτα απαραιτήτως.
9. Το καλοκαίρι βάζουμε στο ψυγείο τα είδη που είναι ευαίσθητα, όπως το αλεύρι και τα όσπρια.

Κάπως έτσι λοιπόν, όταν μπαίνω στην κουζίνα μου, αισθάνομαι σαν να μπαίνω σε ένα θαυμαστό βασίλειο, γεμάτο χρώματα κι αρώματα. Κάθε φορά βλέπω κι ένα διαφορετικό υλικό να μου κλείνει το μάτι, προκαλώντας με σε παιχνίδι ανακάλυψης, δημιουργίας, ενίοτε και ανατροπής!

 

Διαβάστε ακόμα – Yoleni’s: Το e-shop που εξάγει 2.000 ελληνικά προϊόντα σε 48 χώρες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top