Κρουασάν που μέσα του φωλιάζει λιωμένη σοκολάτα; Οπωσδήποτε «ναι».

Στην Πραξιτέλους εδώ και μερικές μέρες μυρίζει βούτυρο και φρεσκοψημένα κρουασάν. Τρεις φίλοι άνοιξαν την πρώτη κρουασανερί της Αθήνας και ο Βασίλης Δημαράς δεν έχασε τον χρόνο να βουτήξει στις γλυκές και αλμυρές του προτάσεις.

Κάθε φορά που περνούσα από την Πραξιτέλους, το έβλεπα να ετοιμάζεται σιγά σιγά. Ανυπομονούσα να ανοίξει. Φανταζόμουν την στιγμή που θα έβαζε τους φούρνος του μπροστά για να ψήνει αυτά τα λαχταριστά βουτυράτα κρουασάν, για τα οποία οι Γάλλοι τόσο πολύ υπερηφανεύονται. Λίγο πριν το δεύτερο lockdown, έκανε την πρεμιέρα του και μέσα σε λίγη ώρα τα πάντα είχαν εξαφανιστεί από την βιτρίνα. Επέστρεψα την επόμενη, λάθος ώρα. Πάλι άδεια. Τρίτη και φαρμακερή, νωρίς το πρωί αυτή την φορά. Το βρίσκω στολισμένο με όλα τα καλούδια που βγαίνουν από το εργαστήριο του. Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων ζυμαριών με τραβούσε από την μύτη. Δεν ήξερα τι να διαλέξω. Χωρίς να το πολυσκεφτώ γεμίζω δύο σακούλες και φεύγω.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το χρυσαφένιο, μυρωδάτο, κρουασάν βουτύρου.

Αυτή ήταν και η πρώτη μου γνωριμία με το Overoll, έτσι όπως ονομάζεται η πρώτη κρουασανερί της Αθήνας. Ένα ολόφρεσκο και νόστιμο project που στήθηκε από τρεις φίλους και ζαχαροπλάστες: τον Γιάννη Κίκιρα, που ανήκει στη ζαχαροπλαστική ομάδα της Μεγάλης Βρεταννίας, τον Άλκη Ζέρβα, που εργάζεται στο La Nouvelle Cigale και τον Σπύρο Παππά, που δούλευε μέχρι πριν λίγο καιρό στον όμιλο Mavrommatis στο Παρίσι. Ένωσαν λοιπόν τις δυνάμεις τους, την κοινή τους αγάπη για τα γλυκά – και δη το κρουασάν-  και κάθε μέρα βρίσκονται πίσω από την τζαμαρία, που χωρίζει το εργαστήριο από το υπόλοιπο μαγαζί, ζυμώνουν και ψήνουν. Μέχρι τις 14:00 όμως.

Τα ριγέ κρουασάν με την κλασική ζύμη που εναλλάσσεται με εκείνη της σοκολάτας είναι γεμισμένα με πραλίνα. Οσο για το εσωτερικό τους: θαυμάζεις το κυψελωτό τους σώμα.

Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το χρυσαφένιο, μυρωδάτο, κρουασάν βουτύρου. Τραγανό απ’ έξω και όλο κυψέλες στο εσωτερικό του, δηλαδή όπως πρέπει, σπάει στο πρώτο δάγκωμα δημιουργώντας εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο. Μπορεί να σας φανεί λίγο παραπάνω βουτυράτο – και όντως έτσι είναι, δεν το λυπούνται τα παιδιά – αλλά δεν πειράζει γιατί είναι πολύ νόστιμο. Για αυτό μην πάρετε μόνο ένα. Το painaux raisins, με κρέμα πατισερί, σταφίδες και ρούμι είναι επίσης από αυτά που πρέπει να δοκιμάσετε. Η κρέμα πατισερί είναι τόσο όσο και η σταφίδες όμορφα ποτισμένες στο ρούμι και δένουν όμορφα αναμεταξύ τους. Από την άλλη τα ριγέ κρουασάν με την κλασική ζύμη που εναλλάσσεται με εκείνη της σοκολάτας είναι γεμισμένα με πραλίνα και τα βρήκα λίγο πιο γλυκά από ό,τι θα μου άρεσε. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα σε όσους αρέσει η σοκολάτα θα το λατρέψουν.

Mε σήμα το κρουασάν.

Δοκιμάστε τη διαφορετική σπανακόπιτα που φτιάχνουν σε σχήμα ρολό ζύμη κρουασάν και τη λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της.

Τα κρουασάν του Overoll έχουν και την αλμυρή τους πλευρά που και αυτή έχει κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα η εντελώς διαφορετική σπανακόπιτα που φτιάχνουν σε σχήμα ρολό ζύμη κρουασάν, βεβαίως – βεβαίως. Δεν είναι υπερβολικά γεμισμένη και τρώγεται πολύ ευχάριστα. Το ίδιο και η λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της. Τέλος αν έχετε κουράγιο, που θα έχετε, δοκιμάστε και το ham & cheese με την χειροποίητη μπεσαμέλ. Λίγο πιο πληθωρικό αλλά εξίσου νόστιμο.

Και αυτά δεν είναι τα μόνα που θα βρείτε. Ετοιμάζουν και άλλα αυτοί οι σατανάδες. Γιατί έχουν όρεξη και αγαπούν αυτό που κάνουν. Εγώ πάντως αυτό το διάστημα με τις απαγορεύσεις στέλνω μήνυμα με κωδικό έξι, κάνω μια βόλτα μέχρι το κέντρο για άθληση και μετά επιβραβεύω τον εαυτό μου με ένα (και δύο μην σας πω) απ’ αυτά τα αμαρτωλά πράγματα που φτιάχνουν εκεί στην Πραξιτέλους. Βλέπετε delivery δεν κάνουν… και ευτυχώς!

 

ΙΝFO

// Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211419 8151.

 

Διαβάστε ακόμα: Έφτασε στη Γλυφάδα το Ourse – κολασμένα γλυκά με γαλλική φινέτσα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top