Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γιορτάζουν για 4η χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.

Είναι η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα και δικαίως γιορτάζει. Την 1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου θα γιορταστεί για 4η χρόνια. Ήταν το 2019 όταν οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» σκέφτηκαν πως δεν υπάρχει κάποια ελληνική ποικιλία που να έχει την ημέρα του εορτασμού της στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά ούτε και στην Ελλάδα.

Έτσι, πήραν την απόφαση και την καθιερώσουν. Από τότε, παρά την πανδημία και τους εγκλεισμούς, η Ημέρα παρέμεινε, θεμελιώθηκε και έγινε θεσμός,  από επαγγελματίες (οινοποιούς, εστίαση, εμπόριο κτλ) και καταναλωτές.

Σκοπός είναι, το καταναλωτικό κοινό να αναζητήσει τρόπο να γευτεί ένα ποτήρι κρασί Ξινόμαυρο και οι επαγγελματίες να έχουν δημιουργήσει ελκυστικές προτάσεις για τους καταναλωτές.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας.

Η ιδέα δημιουργήθηκε και μοιράστηκε από την Ένωσή δίνοντας τη δυνατότητα, σε επαγγελματίες και καταναλωτές, να γνωριστούν μεταξύ τους, να απολαμβάnουν και να επιλέξουν τη γηγενή αυτή και τόσο ενδιαφέρουσα ποικιλία. Φέτος η Ένωσή για να γιορτάσει το Ξινόμαυρο, έχει προγραμματίσει δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Η πρώτη είναι το masterclass με τίτλο “Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!” (6μ.μ.-8 μ.μ.) και η δεύτερη η έκθεση οινογευσίας “Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου” (6μ.μ.-10μ.μ.). Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα) με ώρες λειτουργίας:

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, εμπόριο οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφους κτλ, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, συμπληρώνοντας διαφορετική φόρμα εγγραφής για την κάθε εκδήλωση.

Ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης θα μας ταξιδέψει νοερά στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας.

H ποικιλία κατακτά πλέον όλες τις αγορές του κόσμου.

To Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!

Οι «Οινοποιοί Boρείου Ελλάδος» επιλέγουν το καλύτερο κρασί της γκάμας τους βασισμένο στο Ξινόμαυρο, για να αποδείξουν, πώς αυτή η ποικιλία κατακτά όλες τις αγορές του κόσμου. Με την καθοδήγηση, τις εμπεριστατωμένες γνώσεις και κυρίως την ικανότητά του να τις μεταδίδει, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης θα μας ταξιδέψει νοερά στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας, όπου κυρίως καλλιεργείται το Ξινόμαυρο και παράγει κρασιά της ποικιλίας, που επάξια αναδεικνύουν το βάθος των ξεχωριστών και μοναδικών χαρακτηριστικών της. Περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής εδώ.

To L’ Esprit du Lac του Κυρ Γιάννη είναι η ροζέ εκδοχή του Ξινόμαυρου (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από τα τραπέζια όπου θα είναι τοποθετημένες φιάλες με Ξινόμαυρο σε όλες τις εκφράσεις του.

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου

Τα αγαπημένα “ΒορΟινά” για πρώτη φορά ντύνονται με την πολύχρωμη φορεσιά του Ξινόμαυρου παρουσιάζοντας την πλούσια χρωματική και γευστική του παλέτα, με κρασιά ένδειξης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνι, λευκά, orange, ροζέ, ερυθρά, νεαρά και παλαιωμένα, ξηρά ή αφρώδη και άλλα, από τα ονομαστά αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας.

Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από τα τραπέζια όπου θα είναι τοποθετημένες φιάλες με Ξινόμαυρο σε όλες τις εκφράσεις του, από τις 4 ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας μέχρι ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας. Περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής θα βρείτε εδώ.

 

 

 Διαβάστε ακόμα: Με τι θα συνοδέψουμε το κρασί μας σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top