Σήμερα τα χειροποίητα και παρασκευασμένα με τη μέθοδο long filter «tripa larga» Partagás Serie D No.4 είναι συνώνυμα της δυνατής γεύσης, της ποιότητας και της απόλαυσης. (Φωτογραφία: hiveminer.com)

«Το να καπνίζεις πούρο είναι σαν να ερωτεύεσαι. Αρχικά σε προσελκύει η εμφάνιση, στη συνέχεια μένεις μαζί του για τη γεύση και πάντα, μα πάντα, πρέπει να φροντίζεις να μην σβήνει η φλόγα». Αυτό είχε πει κάποτε ο Winston Churchill, δίνοντας μια πιο ρομαντική εικόνα στην αγάπη του για τα πούρα και δικαιολογώντας το γεγονός ότι 9 στις 10 φωτογραφίες του εμφανιζόταν κρατώντας το ανάμεσα στα δάκτυλα του. Σήμερα, βέβαια, το πούρο στα μάτια των περισσοτέρων έχει χάσει αυτόν τον ρομαντισμό του: θεωρείται το τσιγάρο των πλούσιων και ισχυρών αυτού του πλανήτη.

Αν, όμως, ρώταγες το 1845 τον Δον Jaime Partagás y Ravelo ποια ήταν η γνώμη του για τα πούρα μάλλον δεν θα ακολουθούσε κανέναν από τους παραπάνω «δρόμους»: για εκείνον τα πούρα ήταν μια δουλειά και στόχος του ήταν να κάνει την επιχείρησή του την πιο ισχυρή της Κούβας. Και σίγουρα, στο μυαλό του, το κάπνισμα των πούρων δεν ήταν ένα μοχθηρό προνόμιο της σαδιστικής ελίτ που γίνεται σε βάρος του αθώου λαού, όπως επέλεξε να τα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το προπαγανδιστικό και κακόγουστο σποτ του.

Αριστερά: Πορτραίτο του Δον Jaime Partagás y Ravelo. Δεξιά: Τα συλλεκτικά Partagás Serie D No.1 του 2004. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Γεννημένος το 1816 στην Καταλονία, παιδί του ράφτη Jaume Partagás και της Teresa Ravelo, ο Jaime Partagás σε ηλικία 15 ετών εγκαταλείπει την Ισπανία και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού: προορισμός του η Αβάνα, εκεί όπου μπαίνει στη δούλεψη του συμπατριώτη του και επιτυχημένου επιχειρηματία την Κούβα Joan Conill. Ο Partagás μένει δίπλα του για 14 χρόνια, μαθαίνει τα μυστικά των επιχειρήσεων, των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα αρχίζει να επενδύει τα λεφτά του σε φυτείες καπνού, μερικές από τις καλύτερες στην Κούβα. Κάπως έτσι το 1845 αποφασίζει ότι ήρθε η στιγμή να σταθεί στα πόδια του: αγοράζει ένα κτίριο στο κέντρο της Αβάνας και δημιουργεί την δικιά του εταιρία καπνού: την La Flor de Tabacas de Partagás. Η δυνατότητα να επιλέγει ανάμεσα από τα καλύτερα καπνά της χώρας, σύντομα θα εκτοξεύσει τη φήμη της εταιρίας του, με αποτέλεσμα τα πούρα Partagás να θεωρούνται από τα καλύτερα. Ενώ θα κερδίσει και τη συμπάθεια των εργατών όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι βιογράφοι του, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες που προσέλαβε Lectores στο εργοστάσιό του.

Τη δεκαετία του ’90 η μάρκα του δημιούργησε ο Δον Jaime Partagás y Ravelo στα μέσα του 19ου αιώνα θεωρείται η πιο ισχυρή μαζί με τα πούρα Montecristo, με τις ετήσιες πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα 10 εκ. τσιγάρα. (Φωτογραφίες: partagas.com)

Η τύχη του όμως θα κρατήσει 23 χρόνια. Το 1868 θα βρεθεί δολοφονημένος σε μια από τις φυτείες του και τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο γιος του José Partagás δεν φαινόταν διατεθειμένος αν ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του και σύντομα θα πουλήσει την εταιρία στον τραπεζίτη José A. Bances, ο οποίος με τη σειρά του θα την δώσει στον γνωστό Ισπανό καπνοβιομήχανο Ramón Cifuentes Llano. Από το 1900 η οικογένεια Cifuentes ελέγχει τα Partagás και τα μετατρέπει στα πιο γνωστά πούρα του κόσμου. «Ναυαρχίδα» θεωρείται το Partagás Serie D No.4, που κυκλοφορεί το 1930 και χάρη στην εξαιρετική κατασκευή του, αλλά και την ισορροπημένη γεύση του γίνεται το πιο δημοφιλές πούρο της εταιρίας. Έως το 1958 τα Partagás είναι το Νο.2 προϊόν που εξάγει η Κούβα – μόνο πίσω από τα πούρα H. Upmann.

Ωστόσο η Κουβανική επανάσταση θα φέρει νέες αλλαγές, καθώς ο στρατός του Fidel Castro θα κατασχέσει 16 εργοστάσια πούρων (ανάμεσά τους και αυτό της οικογένειας Cifuentes). Τα πούρα Partagás θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο και παρά τις προσπάθειες που έγιναν να πείσουν τον Ramón Cifuentes Toriello να αναλάβει την κρατική Cubatobaco (την εταιρία που είχε το μονοπώλιο καπνού της Κούβας), εκείνος θα προτιμήσει να φύγει για τις ΗΠΑ.

Το Partagás Serie D No.4 μπορείτε να το βρείτε σε «ψαγμένα» καπνοπωλεία, με την τιμή του να ξεκινάει από 14 ευρώ. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Από τότε η διοίκηση των Partagás αλλάζει συχνά-πυκνά, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα και τις πωλήσεις τους. Τη δεκαετία του ’90 η μάρκα του δημιούργησε ο Δον Jaime Partagás y Ravelo στα μέσα του 19ου αιώνα θεωρείται η πιο ισχυρή μαζί με τα πούρα Montecristo, με τις ετήσιες πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα 10 εκ. τσιγάρα. Ενώ από το 2000, οι συλλεκτικές σειρές που κυκλοφορεί, εκτοξεύουν τη φήμη τους, κάνοντας την απόκτησή τους απαραίτητη ανάμεσα στους λάτρεις και συλλέκτες ούρων.

Σήμερα τα χειροποίητα και παρασκευασμένα με τη μέθοδο long filter «tripa larga» Partagás Serie D No.4 είναι συνώνυμα της δυνατής γεύσης, της ποιότητας και της απόλαυσης. Οι φρέσκες νότες κέδρου με τόνους μπαχαρικών το χαρακτηρίζουν ενώ είναι ξεχωριστό το κρεμώδες άρωμα κέδρου που κατακλύζει τον χώρο όταν ανοίγει η συσκευασία. Μπορείτε να τα βρείτε σε «ψαγμένα» καπνοπωλεία, με την τιμή του να ξεκινάει από 14 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Give A Look At The Rock, δια χειρός Αλέξανδρου Γκικόπουλου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top