Νέο tasting menu στο «Pelagos», με φουλ του Ασύρτικου

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

 

Ψητό φρέσκο λαβράκι με κριθαράκι αρωματισμένο με σαφράν. Ακόμη και το χρώμα σε χορταίνει.

H σκηνή είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική. Στην ταινία «From Russia with love», μια εκ των πολλών της κατασκοπευτικής saga με ήρωα τον πλουμιστό James Bond, o Σον Κόνερι συντρώγει στο εστιατόριο ενός τρένου με τον «κακό» της υπόθεσης Donald «Red» Grant.

Το μενού περιλαμβάνει ψάρι και συνοδεύεται, φυσικά, με εκλεκτό κρασί. Ο Βοnd, ως Βρετανός που σέβεται τον εαυτό του επιλέγει λευκό κρασί, ενώ ο Grant κόκκινο. Και τότε ο αγαπημένος μας κατάσκοπος εκστομίζει τη βιτριολική ατάκα, βγαλμένη από τον αφρό του πιο φλεγματικού χιούμορ: «Red wine with fish. Well, that should have told me something». Σαν να λέμε: το τι επιλέγεις, δείχνει και ποιος είσαι. Αυτό είναι, άλλωστε, κι ένας γενικός κανόνας που δεν γίνεται να απομακρύνεις από τη ζωή. Σίγουρα όχι από το φαγητό.

Δεν γίνεται να λείπει από το μενού η φρεσκάδα που προσφέρουν οι καραβίδες.

Ιδού ένα απτό παράδειγμα:  αν αποφασίσετε να πάτε στο παραθαλάσσιο εστιατόριο Pelagos του Four Seasons Astir Palace θα είναι σαν να έχετε επιλέξει το «στρατόπεδο» της κομψότητας. Επίσης, θα έχετε διαλέξει ένα μέρος όπου η ψαροφαγία έχει υψηλή θέση. Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου η φράση «το καλοκαίρι συνεχίζεται» διαλάμπει.

Ταρτάρ τσιπούρας με αβοκάντο, σχοινόπρασο και αυγοτάραχο σε συνδυασμό με ένα ποτήρι Alargo Ασύρτικο.

Ο συνδυασμός είναι εκλεκτός: ιδιαίτερες πρώτες ύλες της θάλασσας, επεξεργασμένες με φίνο τρόπο από τον σεμνό και ταλαντούχο σεφ Florian Ogici, υπό την επίβλεψη του executive chef, Betrand Valegeas. Τα πιάτα είναι πολύ όμορφα παρουσιασμένα, με γευστική σαφήνεια, και καλούν το καθένα ξεχωριστά, μια διαφορετική εκδοχή του Ασύρτικου, σε ένα ουσιώδες γευστικό πάντρεμα.

Το Ασύρτικο κρασί δεν μπαίνει στην «εξίσωση» ως ο άγνωστος «χ» (πώς θα μπορούσε άλλωστε;), αλλά ως ενισχυτικός παράγοντας κάθε πιάτου και ταυτόχρονα ως «πρεσβευτής» της πιο δυναμικής ποικιλίας της Ελλάδας.

Χταπόδι με φάβα Σαντορίνης: η λιτότητα του αυθεντικά ελληνικού.

Εχουμε να κάνουμε με γηγενή ποικιλία του ηφαιστειακού εδάφους της Σαντορίνης. Το  Ασύρτικο καλλιεργείται πλέον ευρέως σε όλη τη χώρα (και στο εξωτερικό), με αμπελώνες στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, που παράγουν μοναδικά αρωματικά και έντονα κρασιά με έκτυπη μεταλικότητα και αλατότητα (ειδικά στο σαντορινιό terroir).

Η θέα στo γαλάζιο του Αιγαίου αποτελεί το τέλειο σκηνικό για το μενού.

Το μενού ξεκινά με ταρτάρ τσιπούρας με αβοκάντο, σχοινόπρασο και αυγοτάραχο σε συνδυασμό με ένα ποτήρι Alargo Ασύρτικο από το δραστήριο οινοποιείο Δουλουφάκη της Κρήτης. Είναι το πιο ήπιο πάντρεμα, ιδανικό για ξεκίνημα. Οι αχνιστές καραβίδες με αρμύρα (χόρτα) και βινεγκρέτ ροδάκινου έπονται και συνοδεύονται από το Ασύρτικο της Γαίας από τη Σαντορίνη, το οποίο συλλαμβάνει όλη τη μαγεία του εδάφους του νησιού.

Η εμπνευσμένη κατακλείδα του μενού: confit λεμόνι με τραγανή μαρέγκα.

Το χταπόδι με φάβα Σαντορίνης δεν συνοδεύεται με κρασί σαντορίνης αλλά Δράμας – το βαρελάτο Ήδυσμα Δρυός. Είναι το μόνο πιάτο που βρίσκουμε και στο καθιερωμένο μενού του εστιατορίου. Για φινάλε, το λαβράκι με κριθαράκι κατακίτρινο και λαμπερό από το σαφράν, συνδυάζεται με το καλύτερο ασύρτικο του μενού: Την επίσης περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη του Αργυρού, που κλέβει την παράσταση από το πολύ κομψό αλλά συγκρατημένο αρωματικά πιάτο. Για επιδόρπιο, απολαβάνουμε ένα τραγανό γλυκό «λεμόνι» παραγεμισμένο κρέμα λεμονιού, κονφί λεμονιού και μαρέγκα, συνοδεία ενός ποτηριού παγωμένο Vinsanto του Σιγάλα.

//Το μενού μαζί με το κρασί κοστίζει € 100 και θα σερβίρεται όλο το Σεπτέμβριο. Για κρατήσεις, τηλεφωνείστε στο 2108901190.

Διαβάστε ακόμα, Αργύρης Τσακίρης: «Να πίνετε το ακριβότερο κρασί που μπορείτε».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro