Ήρθε ο καιρός, ευτυχώς ήρθε. Το άνοιγμα της εστίασης σε συνδυασμό με τον αέρα σχετικής «ελευθερίας» που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα μας δίνει το δικαίωμα να συνδεθούμε ξανά με τη χαρά της ζωής που για την εποχή που διανύουμε είναι η θάλασσα, το καλό φαγητό και οι εικόνες από ένα καλοκαίρι που έρχεται.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο το Four Seasons του Αστέρα και τα ξεχωριστά εστιατόριά του όπως το ανανεωμένο Pelagos που επαναλειτουργεί από τις 13 Μαΐου με νέο σεφ τον -σοβαρό- Luca Piscazzi.
Το εστιατόριο είχε εγαινιαστεί την περασμένη άνοιξη και το είχαμε παρουσιάσει πρώτοι. Φέτος το Pelagos αλλάζει ρότα για να χρησιμοποιήσουμε πελαγίσια ορολογία και βάζει πλώρη για αστέρι Michelin. To φαγητό γίνεται πιο καλλιτεχνικό και φίνο, χωρίς όμως να δουλώνεται στον εύκολο εντυπωσιασμό της δημιουργικότητας για τη δημιουργικότητα. Οι πρώτες ύλες είναι εκλεκτές και η φρεσκάδα, οι υφές και τα αρώματα αναδεικνύονται με λεπτή τεχνική χωρίς να πνίγονται σε παρδαλούς συνδυασμούς. Είναι μια κουζίνα πολύ φιλόδοξη αλλά και ταυτόχρονα διακριτική, όπως ένα μουσικό κοντσέρτο υπό την μπαγκέτα ενός μαέστρου με αυτοπεποίθηση.
Με κεντρικό προσανατολισμό τις δημιουργικές εμπνεύσεις με θαλασσινά, το εστιατόριο θα λέγαμε ότι έχει ως βασικό «αντίπαλο» το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποκτήσουμε ένα ακόμα αστέρι Michelin στην Ελλάδα χάρη στο Pelagos. Πάντως ορισμένα πιάτα όπως το ωριμασμένο σε κρούστα μαστίχας λαυράκι με αγγινάρα και κουμ κουατ, ίσως αξίζουν και δεύτερο αστέρι.
Δοκιμάσαμε ακόμα το ωμό μαγιάτικο με μαριναρισμένες τομάτες, φρέσκια ρίγανη και κρέμα από μπουράτα, ένα ισορροπημένο πιάτο με μεσογειακό άρωμα και μεταξένιες υφές. Ακολούθησε το κάπως άνισο ντουέτο καλαμαριού: σε ένα πιάτο α λα ρουαγιάλ στο μελάνι του και γεμιστό (παραλλαγή του περίφημου «ρολού»-σαλμί λαγού της κλασικής γαλλικής κουζίνας) μαζί με ένα δεύτερο πιάτο πλοκαμιών τεμπούρα, με σεβίτσε πατζαριού.
Signature πιάτο που θα συζητηθεί ήταν τα κρύα σπαγγέτι σε ένα γαλάκτωμα από όστρακα, αμύγδαλο και φινόκιο, στεφανωμένο με χαβιάρι (εκτροφής). Ενώ οδυνηρά νόστιμο ήταν το βουτυρένιο ιαπωνικό βοδινό Kagoshima Wagyu με ντομάτα coeur de boeuf (η λεγόμενη και χοντροκατσαρή), πατάτα tsukudani, δηλαδή σιγομαγειρεμένη σε σόγια και μιρίν (κάτι σαν γλυκό sake) και καπνιστό χέλι. Ένα από τα κορυφαία πιάτα κρέατος της Αθήνας.
Ο Luca Piscazzi έχει κερδίσει αναγνώριση σε σημαντικά εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Ρώμη, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο και Λονδίνο. Πλέον, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα με την οικογένειά του. Ο τελευταίος του μαγειρικός σταθμός πριν την Αθήνα, τον βρήκε στο πλάι της Anne-Sophie Pic ως Head Chef στο εστιατόριο La Dame de Pic του Λονδίνου. Το εν λόγω εστιατόριο, που βρίσκεται στο Four Seasons Ten Trinity Square, τιμήθηκε με δύο αστέρια Michelin κατά τη διάρκεια της θητείας του Piscazzi.
Όπως προείπαμε ο Piscazzi φέρει από τη φύση του ένα μαγειρικό ήθος που αψηφά τον εύκολο εντυπωσιασμό, κι επιλέγει να εστιάσει στην ανάδειξη των αρωμάτων και υφών των εποχιακών πρώτων υλών. Χαμηλών τόνων αλλά με καινοτόμες ιδέες, ο σεφ εφάρμοσε στα ψάρια και τα θαλασσινά τεχνικές συνυφασμένες με την επεξεργασία του κρέατος όπως η ελαφριά ωρίμανση του ψαριού σε μαστίχα ή η παρασκευή α λα ρουαγιάλ για το καλαμάρι που παραπέμπει σε κηνύγι.
«Θέλησα να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω αγνή μαστίχα από το νησί της Χίου. Έτσι σκέφτηκα να περιβάλλω ένα ολόκληρο ψάρι με μαστίχα, ως μέρος της παραδοσιακής διαδικασίας ξηρής ωρίμανσης (dry aging)», σημειώνει ο Piscazzi. «Ανακάλυψα πως η ρητίνη της μαστίχας όχι μόνο προσδίδει ένα γλυκό άρωμα στο ψάρι, αλλά έχει την ιδιότητα να το διατηρεί με όμορφο τρόπο και να κάνει τη σάρκα του πιο ζουμερή».
«Η ομορφιά της Ελλάδας και της ζωής στη Μεσόγειο έγκειται στο ότι οι απλές απολαύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των πάντων», συμπληρώνει. Αντλώντας έμπνευση από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση της θάλασσας, η νέα ομάδα του Pelagos εξειδικεύεται στο να γεννά τις δικές της ερμηνείες των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων.
To ζεστό design του εστιατορίου αποτίνει φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας, σα να βρίσκεσαι στο σαλόνι ενός πολυτελούς, ψηλοτάβανου κρουαζιερόπλοιου με γυαλισμένο ξύλο, vintage φωτιστικά και καθίσματα από δέρμα στο χρώμα της καραμέλας. Το μαρμάρινο δάπεδο έχει αναφορές σε ιστιοφόρα, τα πλεκτά λευκά σχοινιά στους τοίχους φέρνουν στο νου καραβόσκοινα, ενώ το Αττικό μάρμαρο σε λευκό-γκρι και οι λεπτεπίλεπτοι πολυέλαιοι συμπληρώνουν την αρχοντιά του εστιατορίου.
Το κλασικό Martini bar του Pelagos είναι αναφορά στη ρετρό αίγλη της δεκαετίας του ’60 καθώς και στην πλούσια σε διάσημους αστέρες ιστορία του ξενοδοχείου. Πρόκειται για ένα bar στο οποίο είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον James Bond (εποχής Κόνερι) με το λευκό του σακάκι και το μαύρο παπιγιόν να κάθεται σε ένα ψηλό σκαμνί σε σχήμα αχιβάδας, ακουμπώντας το Martini του στη γυαλιστερή μπάρα από πετρόλ μάρμαρο και μπρούτζο.
Στον εξωτερικό χώρο, η ωδή στην αύρα της χρυσής εποχής της κρουαζιέρας συνεχίζεται. Οι πολυθρόνες από μαύρη ψάθα είναι στραμμένες προς τον Σαρωνικό, χαρίζοντας στους συνδαιτυμόνες ανεμπόδιστη θέα στα ήρεμα νερά του. Το χάδι του ανέμου φέρνει μαζί του το αναζωογονητικό ιώδιο της θάλασσας, μαζί με τη γεμάτη θετική ενέργεια θέρμη του ήλιου. Μοιάζει σα να βρίσκεται κανείς στο ψηλότερο κατάστρωμα ενός πλοίου, καταγράφοντας κάθε καρέ από το ηλιοβασίλεμα της Αθηναϊκής Ριβιέρα -αρκεί να φτάσετε πριν τις 8- υπό τον ήχο των γλάρων και με τις φιγούρες των ιστιοφόρων να χορεύουν στη σχεδόν χάλκινη επιφάνεια που σχηματίζει ο ήλιος πάνω στη θάλασσα.
//Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο +30 21 0890 1190.
Διαβάστε ακόμα: Τοp-5 Ασύρτικα της Σαντορίνης που πρέπει να δοκιμάσετε… χτες!