Το Pétale de Rose γεννήθηκε το 1985 και έγινε το πρώτο εμβληματικό παλ ροζέ της Προβηγκίας.

Πολλοί μπορεί να ταυτίζουν τα ροζέ με το καλοκαίρι αλλά το περίφημο Pétale de Rose απλώς δεν έχει εποχή. Είναι το ροζέ που έχει τέτοια δομή, ένταση και χαρακτήρα που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε χειμωνιάτικα πιάτα, καλοκαιρινά δειλινά, φθινοπωρινές Κυριακές αλλά και ανοιξιάτικα τραπέζια. Ο λόγος για τα παραπάνω είναι πως δεν είναι ένα ακόμα ροζέ από την Προβηγκία αλλά ΤΟ ροζέ της Προβηγκίας, χωρίς υπερβολή. Γιατί; Μα φυσικά γιατί το Pétale de Rose είναι το πρώτο ροζέ που καθιέρωσε το πλέον πασίγνωστο στυλ των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας.

Το Pétale de Rose (ροδοπέταλο ελληνιστί) είναι το πρώτο που καθιέρωσε το στυλ των απαλά ροδαλών κρασιών της νότιας Γαλλίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια νεαρή φιλόδοξη οινοποιός θέλησε να φτιάξει ένα ροζέ κρασί με πολύ απαλό χρώμα. Πήρε λοιπόν τα σταφύλια από Grenache και επιστράτευσε την πρέσα που χρησιμοποιούν στην Καμπανία για τις περίφημες Blanc de Noir Σαμπάνιες. To κρασί που προέκυψε είχε πολύ απαλό σομόν χρώμα και εντυπωσιακό αρωματικό χαρακτήρα και επίγευση. Με βάση αυτή την ιδέα γεννήθηκε το Pétale de Rose το 1985, το πρώτο εμβληματικό παλ ροζέ της Προβηγκίας.

Η ιστορία της οικογένειας Sumeire που κρύβεται από πίσω είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Προβηγκία. Να φανταστείτε πως ο Gabriel Sumeire απέκτησε το πρώτο κομμάτι γης στην περιοχή το 1922. Έκτοτε, οι επόμενες γενιές μεγαλούργησαν πατώντας πάνω στο όραμα του Gabriel. Η Regine Sumeire είναι η τρίτη γενιά του οινοποιείου Chateau La Tour de l’Eveque και η νεαρή φιλόδοξη οινολόγος που αναφέρθηκε παρά πάνω.

Ναι, η Regine ξέρει πολύ καλά πως οι wine snobs θα πουν πως το ροζέ είναι ίσως πολύ εύκολο, πολύ καλοκαιρινό ή χωρίς μεγάλες συγκινήσεις, γι’ αυτό και φρόντισε το δικό της ροζέ να διαφέρει και να δημιουργήσει παγκόσμια τάση. Συνιστά μάλιστα στους δύσπιστους να το δοκιμάσουν σε μαύρο ποτήρι (!) για να μην τους προϊδεάσει το χρώμα, και να γευτούν την ουσία του πράγματος. Σκάνδαλο!

Το Pétale de Rose είναι φανταστικό passepartout για συνδυασμούς με φαγητό, ακόμα και με δύσκολα πιάτα.

Η ιστορία της οικογένειας Sumeire που κρύβεται από πίσω είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Προβηγκία.

Όταν όλος ο πλανήτης παλεύει να φτιάξει ροζέ στις αποχρώσεις του σολομού, του κρεμμυδιού, του ροδοπέταλου, εκείνη παροτρύνει τον κόσμο να αγνοήσει το, ομολογουμένως, υπέροχο χρώμα και να δοκιμάσει το κρασί της ουσιαστικά για να ανακαλύψει τα πολύπλοκα αρώματά του. Αυτό από μόνο του λέει σίγουρα πολλά και αποδεικνύει περίτρανα αυτό που αναφέρεται παραπάνω, πως το Pétale de Rose δεν είναι ακόμα ένα ροζέ Προβηγκίας αλλά ένα ροζέ αναφοράς για τη νότια Γαλλία και για όλο τον πλανήτη.

Παράλληλα η ανάδειξη του terroir και η εκφραστικότητα του κρασιού γίνεται από τη Regine με μαθηματική ακρίβεια σε κάθε φιάλη Pétale de Rose, σε κάθε χρονιά και αυτό όσο να πείτε είναι ικανό να κλείσει πολλά στόματα. Πως το καταφέρνει όμως αυτό; Με βιολογική καλλιέργεια, χειρωνακτικό τρύγο, γηγενείς ζύμες και επιμονή στη λεπτομέρεια.

Το Pétale de Rose είναι ένα από τα ροζέ που ξεπουλάνε πρώτα κάθε χρόνο και χωρίς να κάνουν «θόρυβο», ούτε… ντους στη Μύκονο.

Επιπλέον αξίζει να υπογραμμιστεί πως το Pétale de Rose είναι φανταστικό passepartout για συνδυασμούς με φαγητό, ακόμα και με δύσκολα πιάτα. Αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως η Regine λατρεύει να μαγειρεύει. Έχει εκδώσει ακόμα και δικό της βιβλίο με συνταγές για απολαυστικά δείπνα με φίλους, cozy Κυριακάτικα μεσημέρια και ρομαντικά ραντεβού για δύο. Λέτε να είναι αυτός ο λόγος που όλοι οι foodies παγκοσμίως πίνουν… κρασί στο όνομα της;

Βιολογική καλλιέργεια, χειρωνακτικός τρύγος, γηγενείς ζύμες και επιμονή στη λεπτομέρεια.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν και έτσι το Pétale de Rose είναι ένα από τα ροζέ που ξεπουλάνε πρώτα κάθε χρόνο και χωρίς να κάνουν «θόρυβο» ούτε… ντους στη Μύκονο. Όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου και έχεις εμπιστοσύνη στο προϊόν σου δε χρειάζεται να επενδύεις σε τεράστιες και εφετζίδικες προβολές ή καμπάνιες. Κρατάς χαμηλό προφίλ και το κρασί μιλάει από μόνο του και όλος ο πλανήτης δε χορταίνει να ακούει -και να πίνει. Και όταν λέμε όλος ο πλανήτης, εννοούμε από απλούς οινόφιλους (θα το βρείτε με 15-20 ευρώ στην κάβα) μέχρι jet-setters και διάσημους οινοκριτικούς. Το ροδοπέταλο τους έχει γοητεύσει όλους.

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Πού πίνουν το κρασί τους οι κοριτσοπαρέες;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top