20160827_125711

Όταν βγει από το φούρνο ασελγήστε ελεύθερα πάνω σε αυτόν τον πίνακα… μαγειρικής! (Φωτογραφία: Σταύρος Κουστένης)

Σαρδέλες πλακί με γκρεμολάτα μυρωδικών ψημένες σε λευκό κρασί, από τον Σταύρο Κουστένη

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό σαρδέλες
1 ώριμη ντομάτα
100 ml λευκό κρασί
1 κ.σ. λευκό ξίδι.
Για την κρεμολάτα
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. κόλιανδρο
1 λεμόνι ξύσμα
1 λάιμ ξύσμα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

– Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες.
– Σε ένα τηγάνι (που μπαίνει στο φούρνο) ή σε ένα ταψάκι πασπαλίζουμε τον πάτο με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Στη συνέχεια, στρώνουμε τις σαρδέλες τη μια δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσουμε κενά. Αλατοπιπερώνουμε και ετοιμάζουμε την κρεμολάτα.
Κρεμολάτα: Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και το κρεμμύδι, και τρίβουμε με τον ψιλό τρίφτη το λεμόνι, το λάιμ και το σκόρδο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η μαρινάδα.
– Έχοντας ήδη στρώσει τις σαρδέλες και αλατοπιπερώσει, αλείφουμε από πάνω με την κρεμολάτα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και, για το τελείωμα, πασπαλίζουμε με την ντομάτα που έχουμε ψιλοκόψει.
– Προτού βάλουμε το τηγάνι στο φούρνο, περιχύνουμε με το κρασί, όπου μέσα έχουμε ανακατέψει από πριν 1 κ.σ. λευκό ξίδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για λιγότερο από 10 λεπτά.

Tip: Μπορούμε να το παρουσιάσουμε και υπό μορφήν σνακ, πάνω σε μια μπρουσκέτα, με λίγη ρόκα και ντοματίνια μαριναρισμένα σε μπαλσάμικο.

//Ο Σταύρος Κουστένης είναι executive chef στο «Caesar’s Gardens Hotel & Spa» (Λίνδος, Ρόδος, τηλ. 22440 31537) και στο «César Μeze Βar» (Λίνδος, Ρόδος, τηλ. 22440 31410), και καθηγητής στη σχολή μαγειρικής «Etoile».

Στην επόμενη σελίδα: Σαρδέλες πανέ τηγανητές, από τον Χρήστο Μαρτζούκο (Osakazu Yoshida).

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top