SARDELES_GEMISTES

«Ένας σπουδαίος σε γεύση και εμφάνιση μεζές» γράφει η Έφη Γιαλούση. (Φωτογραφία: Δημήτρης Καρτέρης)

Σαρδέλες γεμιστές με τουρσί και κάππαρη, από την Έφη Γιαλούση

Υλικά (για 4-6 άτομα)

1 κιλό σαρδέλες
1 φλιτζ. τουρσιά διάφορα ψιλοκομμένα
5-6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κάππαρη ψιλή
Χυμός 1 λεμονιού
2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
Φρέσκα αμπελόφυλλα (όταν είναι η εποχή τους)
Αλάτι.

Εκτέλεση

– Πλένουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε κόκαλο και κεφάλι, ανοίγοντάς τες σε φιλέτο. Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να στραγγίξουν.
– Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τουρσιά, φρυγανιά, σκόρδο, κάππαρη, μαϊντανό και πιπεριά. Γεμίζουμε με το κουταλάκι του γλυκού τα φιλέτα με το μείγμα, ξεκινώντας από πάνω προς την ουρά και σχηματίζοντας μικρά ομοιόμορφα ρολά.
– Σε μια μέτρια απλωτή κατσαρόλα (πλακερό) στρώνουμε φρέσκα αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε από πάνω τα ρολάκια, προσέχοντας να μην ανοίξουν και να μην κοπεί η ουρά.
– Περιχύνουμε το μεζέ μας με ελαιόλαδο και λεμόνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
– Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με ούζο.

Tip: Αν δεν έχουμε αμπελόφυλλα (ή αν δεν είναι η εποχή τους), μπορούμε να στρώσουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε για τα ντολμαδάκια. «Η μαμά είχε πάντα τα καλαμάκια της, για τα γεμιστά της κατσαρόλας (λαχαντοντολμάδες, σουγάνια, ντολμαδάκια κ.λπ.», θυμάται η Έφη Γιαλούση. «Πρόκειται για κομμένα στο μέγεθος της κατσαρόλας καλάμια που κρατούσε για χρόνια και άλλαζε μόνο όταν μαύριζαν από τη χρήση».

//Από το βιβλίο της κουζινογράφου, σεφ και δημοσιογράφου γεύσης Έφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου «Μυτιληνιές γεύσεις – Συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου», εκδ. Αιολίδα. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις «Best Local Cuisine» στα διεθνή βραβεία «Gourmand» και «Καλύτερο Βιβλίο Γαστρονομίας» από το περιοδικό «Gourmet» της Ελευθεροτυπίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο «μάστορας» Λευτέρης Λαζάρου συμβουλεύει πώς να μαγειρέψουμε το ψάρι

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top