Μια πλατεία με ευρωπαϊκό, μητροπολητικό αέρα. Απο αριστερά και δεξιόστροφα: Odori, Dopios, The Architects Of Time, Juicy Grill Athens.

Ήταν κάπου στα μέσα του 2000 όταν στην πλατεία με την «βυθισμένη» εκκλησία, έτσι την αποκαλούσαμε μιας και δεν γνωρίζαμε το όνομα της, μαζευόμασταν στο χαρούμενο και πολύχρωμο Obi για να πιούμε ένα freddo και φραπέ – ήταν ακόμα η εποχή του – να ανταλλάξουμε σημειώσεις για το Πανεπιστήμιο και να κανονίσουμε τα σχέδια για τη βραδινή έξοδο. Και όταν μας έπιανε η πείνα, περνούσαμε απέναντι στο Καλντερίμι, την ταβέρνα του Χρήστου και του Νίκου με τα φοβερά μαγειρευτά και τις τεράστιες μερίδες. Ή «χτυπούσαμε» ένα πικάντικο σουβλάκι από το λιλιπούτειο Pili Pili.

Εκεί, στην ίδια πλατεία, βράδυ πλέον, δίναμε ραντεβού στο Χοροστάσιο για να πιούμε μπίρες, να κουνηθούμε στους ρυθμούς της ροκ ή ποπ μουσικής που έπαιζε. Τα καλοκαίρια πάλι ανεβαίναμε στην ταράτσα του για θέα στο Λυκαβηττό και πιο urban καταστάσεις. Αυτή ήταν η πλατεία Αγίων Θεοδώρων εκείνη την εποχή: άσημη, άγνωστη, ήρεμη και εναλλακτική. Καμία σχέση δηλαδή με σήμερα, που ο πεζόδρομος της έχει γεμίσει από τραπεζοκαθίσματα από τα νέα μαγαζιά που έχουν ανοίξει και της έδωσαν άλλη πνοή.

Για κοκτέιλ και πίτσα στο Odori Vermuteria di Atene.

Το Odori Vermuteria di Atene μας προτείνει κοκτέιλ που στην πλειοψηφία τους βασίζονται στο βερμούτ αλλά και στα ελληνικά προϊόντα.

Κάνοντας την αρχή

Από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν ή που μάλλον ξεκίνησαν τη «νέα εποχή» της πλατείας, ήταν το Odori Vermuteria di Atene (Σκουλενίου 2, τηλ. 2103314674). Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας, που μας ξανασύστησε το βερμούτ. Σε αυτό το all day μπαρ με την εντυπωσιακή μπάρα, τα κλουβιά-φωτιστικά, την πράσινη ταπετσαρία στον τοίχο και τα φυτά δίπλα στις τζαμαρίες, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος μαζί με την ομάδα προτείνουν κοκτέιλ που στην πλειοψηφία τους βασίζονται στο βερμούτ αλλά και στα ελληνικά προϊόντα.

Το Negroni έχει την τιμητική του είναι μιας και ξέρουν να το φτιάχνουν σωστά, αλλά και οι παραλλαγές που προτείνουν, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Εδώ, επίσης θα βρείτε και πολύ νόστιμες πίτσες με αφράτο ζυμάρι που φέρνουν την υπογραφή του pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου.

Για φαγητό, ποτό ή καφέ. Η πλατεία Αγίων Θεοδώρων προσφέρει εκλεκτές επιλογές.

Στο cult 2 Γουλιές & 2 Μπουκιές θα πιείτε ρακή, αλλά θα δοκιμάσετε και λαχταριστά σάντουιτς.

Σχεδόν την ίδια εποχή, ίσως και λίγο πιο νωρίς, από την άλλη μεριά της πλατείας έκανε την εμφάνιση του ένα coffee shop, το 2 Γουλιές & 2 Μπουκιές (Δραγατσανίου 8, τηλ. 2103473444). Σε αυτό το καλτ καφέ η Τάνια και ο Νίκος υπηρετούν τον specialty coffee και σερβίρουν πολύ ενδιαφέροντα φλιτζάνια espresso και cappuccino. Η «ιδιαίτερη» σάλα του μπορεί να είναι κλειστή από την πανδημία και μετά, όμως μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα τραπέζια που βγάζουν στη διπλανή στοά.

Αν πετύχετε την Τάνια ζητήστε της να σας φτιάξει ένα δροσερό flat white ή freddo cappuccino. Από την άλλη ο Νίκος ως γνήσιος Κρητικός θα σας φιλέψει ρακή, θα σας δώσει να δοκιμάσετε κάποιο από τα σάντουιτς που φτιάχνει και θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι ήρθατε για καφέ σε σπίτι φίλων.

Το γωνιακό Madame Phu Man Chu ήρθε να φέρει λίγο άρωμα και γεύσεις από το Βιετνάμ (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Το Madame Phu Man Chu μεταφέρει το αυθεντικό βιετναμέζικο στην καρδιά της Αθήνας.

Η έθνικ πινελιά

Το γωνιακό Madame Phu Man Chu (Πραξιτέλους & Σκουλενίου 4, Αθήνα, τηλ. 2103231366) ήρθε να φέρει λίγο άρωμα και γεύσεις από το Βιετνάμ. O Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, γνωστός από το ιστορικό Bar Guru Bar, έστησε αυτό το μικρό, γωνιακό, εστιατόριο με τις πολλές καλτ αναφορές στην κουλτούρα της ασιατικής χώρας.

Εναλλακτικά καλαμάκια με κρέας μοσχαριού που λιώνει στο στόμα (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Φωτιστικά-λουλούδια λωτού κρεμασμένα από εκκλησιαστικές μπρούντζινες βάσεις, πολύχρωμα φανάρια, ένας χάρτινος δράκος πάνω από το κεφάλι και μια ανοιχτή κουζίνα μπροστά από τον ψηλό πάγκο να παίρνει φωτιά. Κι όλα αυτά, με το ανάλογο soundtrack. Ο σεφ, με καταγωγή από το Βιετνάμ, προσπαθεί μέσα από τα πιάτα να δώσει το αυθεντικό χρώμα της λαϊκής κουζίνας της χώρας του.

To Dopios είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, το οποίο όμως δεν ακολουθεί την πεπατημένη (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Στο Dopios το τζατζίκι είναι με αβοκάντο και ελαφριά παρουσία σκόρδου. Τα ποπκόρν είναι από γαρίδα και συνοδεύονται από μια σάλτσα μαύρο σκόρδο.

Και μετά ήρθαν… οι μέλισσες

Την ανάπτυξη της πλατείας ήρθε να επισφραγίσουν δύο ακόμα εστιατόρια το Dopios (Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, τηλ. 2103310049) των αδερφών Πιτσιλή και του σεφ Χριστόφορο Πέσκια, και το διάσημο μπεργκεράδικο του Χολαργού Juicy Grill (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, τηλ. 2103229027).

Φρέσκες μαριναρισμένες γαύρος με μαγιονέζα ρέγγας, πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ. Το πιάτο θα το βρούμε στο Dopios.

To Dopios είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, το οποίο όμως δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Οι μεζέδες του έχουν ένα πιο δημιουργικό χαρακτήρα και παίζουν με φρέσκες πρώτες ύλες και σε ιδιαίτερους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, το τζατζίκι εδώ το φτιάχνουν με αβοκάντο με ελαφριά την παρουσία του σκόρδου, τα ποπκόρν είναι από γαρίδα και συνοδεύονται από μια σάλτσα μαύρο σκόρδο και umeboshi και μαρινάτος γαύρος έχει μαγιονέζα ρέγγας. Φυσικά, από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα διάσημα κεφτεδάκια του σεφ. Οι μεζέδες του μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, όμως έχουν επίσης και τσιμπημένη τιμή.

Τα πληθωρικά burgers του Juicy Grill φαίνεται ότι κερδίζουν για αυτό και οι ουρές από κόσμο που περιμένει για ένα τραπέζι.

Στο Juicy Grill επιλέξτε διαχρονικό μπέργκερ Bill Murray με μπιφτέκι γεμιστό με τσένταρ, iceberg, ντομάτα, onion rings και μαγιονέζα chipotle.

Από την άλλη, τα πληθωρικά burgers του Juicy Grill φαίνεται ότι κερδίζουν για αυτό και οι ουρές από κόσμο που περιμένει για ένα τραπέζι, είναι πολύ συχνές ειδικά τα Σαββατοκύριακα – καλό, λοιπόν, είναι να κάνετε κράτηση πριν πάτε. Προσωπικά, κάθε φορά που το επισκέπτομαι επιλέγω μια σαλάτα Caesar´s, τηγανητές γλυκοπατάτες και το  διαχρονικό Bill Murray με μπιφτέκι γεμιστό με τσένταρ, iceberg, ντομάτα, onion rings και μαγιονέζα chipotle ή το εξίσου πληθωρικό The Billion με ψωμί ζυμωμένο με σκορδοβούτυρο, λιωμένο ρεγκάτο και διπλό μπέικον.

Το The Architects of Time έχει μεσογειακό προσανατολισμό με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ιταλική κουζίνα.

Για arancini, bruschette και pinsa επιλέξτε το The Architects of Time.

Η τελευταία προσθήκη στη γειτονία είναι το The Architects of Time (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, τηλ. 6980279538). Πρόκειται για ένα all day, το μενού του οποίο έχει μεσογειακό προσανατολισμό με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ιταλική κουζίνα. Arancini, bruschette και pinsa μπαίνουν στην μέση των τραπεζιών μαζί με την συνοδεία mainstream, ευκολόπιοτων κοκτέιλ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πού θα φάμε λιμπιστερό τηγανητό κουνέλι. Από ένα καφενείο στην Κρήτη έως ένα gastro-bistro στη Δάφνη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top