riedel.com

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, ωστόσο αρκεί να δοκιμάσετε ένα ποιοτικό κρασί σε δύο διαφορετικά ποτήρια και απλώς δεν θα πιστεύετε τη μύτη και το στόμα σας!

Το ποτήρι είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για την ανάδειξη ή την καταστροφή των αρωμάτων και της γεύσης ενός κρασιού. Το εργαλείο που θα μας μεταδώσει την πολυπλοκότητα, την αρμονία, τη διάρκεια και την επίγευσή του, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ένα αντικείμενο θαυμασμού πάνω στο τραπέζι.

Για να συμβούν, βέβαια, τα παραπάνω απαραίτητες είναι οι εξής προϋποθέσεις:

Το ποτήρι πρέπει να διαθέτει σχήμα κλειστής τουλίπας έτσι ώστε να συγκρατεί τα αρώματα. Μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, κοντό ή ψηλό, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανοίγει στο κάτω μέρος και να κλείνει στο πάνω, οπότε κρίνα, τριαντάφυλλα, λίλιουμ και άλλα λουλούδια αποκλείονται. Τουλίπα και μόνον τουλίπα είναι το λουλούδι μας όταν μιλάμε για ποτήρια κρασιού!

Γιαγιά γιόκ, το ίδιο και η προίκα! Τα σωστά ποτήρια είναι διάφανα και όσο το δυνατόν λεπτότερα, κατά προτίμηση από κρυσταλλίνη ή κρύσταλλο. Συνεπώς τα βαρύτιμα, σκαλιστά διαμάντια σας δυστυχώς δεν έχουν θέση πάνω στο τραπέζι, έστω και αν το καθένα τους κοστίζει όσο δυο ντουζίνες από ένα κατάλληλο, οικονομικό μοντέλο.

Το κράτημα του ποτηριού από το πόδι, δεν φέρνει το χέρι μας σε επαφή με το μπολ του ποτηριού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να εξετάσουμε το χρώμα, να το περιστρέφουμε με ευκολία ώστε να απολαύσουμε το μπουκέτο του περιεχομένου του, να μην το ζεσταίνουμε, να μην το γεμίζουμε δακτυλιές και να μην φέρνουμε ξένα με το κρασί αρώματα (από κρέμες, κολόνιες κλπ) στη μύτη μας.

Έτσι ένα κρασοπότηρο χωρίς πόδι «παίζει» μόνο στο κουτούκι του Γιάγκου, του Βάγγου ή του Μήτσου…

 

 

ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ

Εκατοντάδες είναι τα μεγέθη και τα σχήματα που υπάρχουν, πολλά μάλιστα είναι ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένες ποικιλίες ή περιοχές. Έξι σχέδια πάντως θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε στο max όλα τα κρασιά του κόσμου, ανεξαρτήτως είδους, χρώματος, ποιότητος και τιμής.

 

6416_08_vinum_c36d4ed493Ψιλόλιγνα flute
Γεμισμένα κατ’ εξαίρεση μέχρι τα ¾ (σε αντίθεση με όλα τα άλλα, που πρέπει να γεμίζονται κατά το ¼), τα ποτήρια αυτά θα μας επιτρέψουν να γοητευτούμε από το ταξίδι των λεπτών φυσαλίδων που σχηματίζονται σε λεπτά κορδόνια. Ιδανικά, συνεπώς, για τις υπέροχες Σαμπάνιες, αλλά και όλα τα άλλα ημιαφρώδη και αφρώδη κρασιά, ξηρά ή γλυκά.

 

Βασικό ποτήρι λευκού
6416_33_vinum_f5afc7ab6bΗ μέση χωρητικότητα και τα κλειστά του χείλη το καθιστούν κατάλληλο για όλα τα φρέσκα, ελαφριά κρασιά που έχουν οινοποιηθεί σε δεξαμενή. Ροδίτες, Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιές, Ασύρτικα, Ξινόμαυρα Blanc de Noir, Sauvignon Blanc, Riesling, όλα τους θα αναδειχθούν σε αυτό το ποτήρι.

Όμως η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό και για τα ροζέ, όλα τα γλυκά, ακόμα και για τα ελαφριά κόκκινα. 7 στα 10 κρασιά σας θα προτιμήσουν αυτό το ποτήρι, γεγονός που το καθιστά το πλέον απαραίτητο εργαλείο κάθε οινόφιλου.

 

Balloon μεσαίας χωρητικότητας
6416-97-riedel-montrachet-chardonnay-glass-popupΣχετικά κοντό αλλά πολύ φαρδύ, το ποτήρι αυτό ταιριάζει λουκούμι με πολύ πυκνά, βαρελάτα λευκά. Τα βοηθάει να αποβάλουν το ξύλο και να αναδείξουν το φρούτο, τονίζοντας παράλληλα την οξύτητα που απαιτείται ώστε να μην παρουσιαστούν πλαδαρά.

Μπορεί να είναι ιδανικά για Βαρελάτα Chardonnay και Ασύρτικα, Βιδιανά, Νυχτέρια, Roussanne και Semillon, εντούτοις είναι ικανά να καταβροχθίσουν σαν σαρκοφάγο φυτό κάθε απλό κρασάκι που ανυποψίαστο θα βρεθεί μέσα τους. Και παρόλο που η εικόνα ενός ερυθρού κρασιού σερβιρισμένο σε αυτά είναι ιδιαίτερα οικεία, μην την φέρετε ποτέ μα ποτέ στο σπίτι σας…

 

6416_15_rot_vinum_97862fc984Βασικό ποτήρι ερυθρού
Λίγο μεγαλύτερο από το ποτήρι του λευκού αλλά με το ίδιο σχήμα, όχι μόνο κάθεται ιδανικά δίπλα του στο τραπέζι, αλλά υποδέχεται φιλόξενα όλα τα χαμηλής και μεσαίας τιμής νεαρά ερυθρά, όπως και σχεδόν κάθε πραγματικά παλαιωμένη (άνω της 15ετίας) φιάλη.

 

Τουλίπα μεγάλης χωρητικότητας
6416_0_vinum_f37fce62b2Αν τα συμπυκνωμένα, ώριμα, τανικά ερυθρά είναι στην εβδομαδιαία διάταξη, το ποτήρι αυτό θα τα «τουρμπίσει», τιθασεύοντας τη σκληράδα και αναδεικνύοντας το πολυεπίπεδο φρούτο.

Τα πρωτοκλασσάτα Αγιωργίτικα, οι ξηρές Μαυροδάφνες, τα κορυφαία Cabernet Sauvignon ή/ και Merlot, τα σαρκώδη Syrah και όλα τα βαριά και ασήκωτα ερυθρά θα κεντήσουν σε αυτό το ποτήρι, όμως κρασιά ακόμα και με μέτρια συμπύκνωση θα «ξηλωθούν» και θα γίνουν ρετάλια λόγω της υπερβολικής οξυγόνωσης που αυτό προσφέρει.

 

6416_07_vinum_e690729ed0Balloon μεγάλης χωρητικότητας
Το μάτι κάθε υποψήφιου αγοραστή πέφτει αυτόματα σε αυτό το ποτήρι, ωστόσο η χρήση του είναι αρκετά περιορισμένη, αφού το σχήμα του κολακεύει τα κρασιά με έντονο, λεπτό άρωμα, ελαφρύ έως μέτριο σώμα και σχετικά μαλακές τανίνες.

Βάλτε του Pinot Noir, Λιάτικα, Μεσενικόλα, και θα χάσετε το μυαλό σας. Το ίδιο θα πάθετε και με τις μαλακότερες εκδοχές του Nebbiolo ή του Ξινόμαυρου. Πόσες φορές όμως πίνετε κάτι από τα παραπάνω;

 

 

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΦΕΤΙΧ WINE GLASS ΣΥΛΛΟΓΗ

Ακόμα και αν τα μαστίγια και τα δερμάτινα λουριά καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο του ντουλαπιού του, κάθε σοβαρός οινόφιλος θα πρέπει να αφήσει χώρο για μια τουλάχιστον εξάδα από το βασικό ποτήρι του λευκού και του ερυθρού κρασιού. Από εκεί και πέρα μια τουλίπα μεγάλης χωρητικότητας έχει περισσότερες «εφαρμογές»στο τραπέζι σας, ειδικά αν αρέσκεστε σε πλούσια ελληνικά κόκκινα.

Από εκεί και πέρα οι επόμενες προσθήκες σας θα εξαρτηθούν από το είδος των κρασιών που εμφανίζονται συχνότερα στην κάβα σας, ενώ ο αριθμός τους από τον βαθμό του βίτσιου σας. Και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το φετίχ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η οινική σας απόλαυση!

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top