Προλεταριακό και συλλεκτικό

Γεννήθηκε το 1989 στην Τσεχοσλοβακία, πριν από την πτώση του Τείχους, και έμεινε ξεχασμένο στα βαρέλια για 23 χρόνια. Σήμερα το Hammer Head 23 y.o. Single Malt Whisky Vingage 1989 έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ανάρπαστο σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_2236

Ένας πραγματικός τσεχοσλοβάκικος δεινόσαυρος και πιθανότατα το μόνο malt ουίσκι στην ιστορία της χώρας.

Το σωτήριο έτος 1989, λίγο πριν δεκάδες βαριοπούλες γκρεμίσουν το Τείχος και μαζί το Σιδηρούν Παραπέτασμα, το συνηθισμένο στην παραγωγή σκληρού αλκοόλ αποστακτήριο Pradlo (στην κατά τα άλλα ζυθομάνα πόλη του Pilsn) αποφάσισε να κάνει την δική του επανάσταση: να αποστάξει τον Κουμμουνισμό αφού πρώτα τον κονιορτοποιήσει με έναν σφυροκέφαλο μύλο!

Έτσι, αφού το τσέχικο κριθάρι αλέστηκε με ένα σπάνιο Hammerhead της δεκαετίας του ’20, αραιώθηκε με νερό από γειτονική πηγή και μετά την απόσταξη σε άμβυκα τοποθετήθηκε σε 100% ντόπια βαρέλια.

23 χρόνια πέρασαν μέχρι η Stock Spirit, η εταιρεία που εξαγόρασε το αποστακτήριο να ξεθάψει αυτόν τον τσεχοσλοβάκικο δεινόσαυρο, πιθανότατα το μόνο malt ουίσκι στην ιστορία της χώρας.

Καπνός, λουλούδια και γλυκόριζα δίνουν έναν αριστοκρατικό χαρακτήρα σε αυτό το σπάνιο απόσταγμα, όμως λίγες νότες βερνικιού και ρευστής κόλλας είναι εκεί για να προσδώσουν ένα «βρώμικο», προλεταριακό flair.

Η μακρά περίοδος στο βαρέλι έχει φέρει με φυσικό τρόπο το αλκοόλ στο 40,5, δεν έχει δώσει όμως έντονα σκούρο χρώμα στο ουίσκι, που κινείται στους τόνους του σκούρου χρυσού. Καπνός, λουλούδια και γλυκόριζα δίνουν έναν αριστοκρατικό χαρακτήρα σε αυτό το σπάνιο απόσταγμα, όμως λίγες νότες βερνικιού και ρευστής κόλλας είναι εκεί για να προσδώσουν ένα «βρώμικο», προλεταριακό flair. Το στόμα είναι πυκνό και γλυκό, με το αλκοόλ να ζεσταίνει ευχάριστα τον ουρανίσκο και να αφήνει μια μακριά επίγευση βοτάνων και καπνού.

Μια μοναδική συλλεκτική επιλογή που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ανάρπαστη σε όλες τις αγορές του κόσμου κόσμου και που θα αποτελέσει αχώριστο σύντροφο για κάθε λάτρη του ουίσκι. Ιδανικά, πίνεται παρέα με έναν Ριζοσπάστη και ένα μπαχαρένιο πούρο. Κουβανέζικο, φυσικά!

 

Διάθεση: Κάβα Kylix, Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242217, Τιμή 53€.

_MG_2189

O Σίμος Γεωργόπουλος ταξιδεύει 23 χρόνια πίσω…

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close