Το Ρεσιτάλ βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως 15, στο Μετς.

Το όνομά του είναι Ρεσιτάλ και βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως 15, στο Μετς. Μια από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ύφος και αρκετή κίνηση. Το… ρεσιτάλ του εν λόγω μαγαζιού είναι τα γλυκά. Άλλωστε, ως καφέ ζαχαροπλαστείο μας συστήθηκε εξαρχής.

Τα πάντα στο χώρο ορίζουν την έννοια του πειραματισμού και της πατίνας του παρελθόντος. Κάτι πάνω στο οποίο δούλεψε η ομάδα του Studiomateriality, όταν ξεκίνησε να διαμορφώνει τον χώρο. Η αίσθηση της παλιάς Αθήνας, άλλωστε το Μετς ήταν πάντοτε μια καθαρά αστική περιοχή, εμφανίζεται έκτυπα στο ζαχαροπλαστείο.

Οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα απλοϊκά μοτίβα στο εσωτερικό, δίνουν στο ζαχαροπλαστείο μια σύγχρονη αισθητική που συνομιλεί ενεργά με το χθες της πόλης.

Το λευκό κυριαρχεί στο χώρο.

Οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα απλοϊκά μοτίβα στο εσωτερικό, δίνουν στο ζαχαροπλαστείο μια σύγχρονη αισθητική που συνομιλεί ενεργά με το χθες της πόλης. Το πείραμα των σχεδιαστών ήταν να διαμορφώσουν έναν χώρο που θα κάνει… γκελ αμέσως.

Αλλωστε, αυτή τη στιγμή το επίπεδο των ζαχαροπλαστείων στην Αθήνα έχει ανέβει αρκετά, επομένως πέραν της γεύσης (που είναι ένα βασικό κριτήριο), η εικόνα που εμφανίζει ένα μαγαζί, ειδικά σε έναν δρόμο γεμάτο από μπαρ και κόσμο, οφείλει να είναι ανατρεπτική.

Δεν γίνεται να μην προσέξεις τη θεατρική μοβ κουρτίνα.

Κατά τη σχεδίαση του χώρου, ο στόχος ήταν να διασχίσει τη γραμμή μεταξύ του vintage και του σύγχρονου, μια ισορροπία μεταξύ νοσταλγίας και εξέλιξης, να ξυπνήσει μνήμες από τα παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης όπου οι Αθηναίοι συναντιόντουσαν για να απολαύσουν τον καφέ τους και το γλυκό τους.

Πίσω από αυτή την κουρτίνα βρίσκεται το βασικό σκηνικό του Ρεσιτάλ, το εργαστήριο που θυμίζει ανοιχτή κουζίνα εστιατορίου.

Ταυτόχρονα, αυτό το κατάστημα έπρεπε να ανταποκρίνεται στο σήμερα, με στοιχεία νέα και πρωτοποριακά που δεν είχαν χαρακτηρίσει παλαιότερα άλλα καταστήματα του είδους του.

Φυσικά, η ποιότητα των γλυκών πέρα από το ντιζάιν  οφείλει να είναι το πρώτο κριτήριο.

Η γραμματοσειρά με την οποία αναγράφεται το όνομα «Ρεσιτάλ» –που από μόνο του έχει κάτι vintage– στην πρόσοψη είναι ειδικά σχεδιασμένη για να πετύχει τον βασικό σχεδιαστικό στόχο.

Μπαίνοντας στο ζαχαροπλαστείο, τα λευκά πλακάκια κυριαρχούν στον χώρο και, μαζί με το ανοιχτόχρωμο μωσαϊκό στο πάτωμα, δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με τα κόκκινα καθίσματα και τη βαριά μοβ -σχεδόν θεατρική- κουρτίνα. Πίσω από αυτή την κουρτίνα βρίσκεται το βασικό σκηνικό του Ρεσιτάλ, το εργαστήριο που θυμίζει ανοιχτή κουζίνα εστιατορίου.

Οι σχεδιαστές έπαιξαν με τις χρωματικές αντιθέσεις.

Στο ζαχαροπλαστείο, τα πιάτα ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή και σερβίρονται σε inox τραπέζια που συνδέονται οπτικά με τον χώρο του εργαστηρίου.

Εδώ λαμβάνει χώρα η… παράσταση, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες και τις κινήσεις που γίνονται για να ετοιμαστεί το γλυκό της επιλογής τους, καθώς και οι περαστικοί να δουν τι συμβαίνει μέσα από τα παράθυρα.

Στο ζαχαροπλαστείο, τα πιάτα ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή και σερβίρονται σε inox τραπέζια που συνδέονται οπτικά με τον χώρο του εργαστηρίου.

Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με μια σειρά από πορτρέτα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο έχουν μια σύγχρονη αισθητική, με πρόσωπα που μοιάζουν να ζουν σε ένα σύμπαν που τρέφεται αποκλειστικά από γλυκά και καραμέλες. Λογικό, αφού διαβιούν εντός ενός ζαχαροπλαστείου.

 

Φωτογραφίες: Alina Lefa.
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

Διαβάστε ακόμα: Ένα νέο γραφείο στην Καλλιθέα. Πάρτε ιδέες για το πώς ο εργασιακός σας χώρος θα φανεί μεγαλύτερος

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top