Ναι ναι το ξέρω σας έρχεται ντουβρουτζάς και μόνο στη σκέψη ότι πίνετε ένα πλούσιο Syrah με 14,5% αλκοόλ μέσα σε ντάλα καύσωνα. Επίσης ξέρω πως το καλοκαίρι ταράζετε τις Μαλαγουζιές, τις Σαντορίνες και τις Προβηγκίες. Και καλά κάνετε.
ΑΛΛΑ είναι μερικοί άνθρωποι (και εγώ ανάμεσα σε αυτούς) που αγαπάνε το κόκκινο κρασί και δε θέλουν να το αποχωριστούν ούτε το καλοκαίρι. Εκτός από το να βάλετε το air-condition στους 18 βαθμούς υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απολαύσετε κόκκινα κρασιά το καλοκαίρι. Η συνταγή είναι απλή: κρασιά με χαμηλό αλκοόλ, μαλακές τανίνες, όχι πολλά βαρέλια και μέτριο σώμα. Γιατί;
Γιατί το πολύ αλκοόλ και το έντονο βαρέλι (με τα πολλά πιπέρια και μπαχάρια) κάνουν το «κάψιμο» πιο έντονο και καταλήγουμε να καιγόμαστε inside out όταν έξω έχει 40 βαθμούς. Επίσης το πληθωρικό βαρέλι και το πλούσιο σώμα σε ένα κόκκινο κρασί έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να τρως 3 κομμάτια καυτό μουσακά, μεσημέρι, μέσα στον ήλιο, Αύγουστο μήνα, με καύσωνα; Ευχάριστο; Δε νομίζω και ας πεθαίνω για μουσακά.
Οι μαλακές τανίνες είναι σημαντικό συστατικό της συνταγής γιατί θέλουμε να δροσίσουμε λίγο παραπάνω το κόκκινο κρασί μας και αν έχει πολλές τανίνες με το πάγωμα θα γίνουν πιο στεγνές. Παράλληλα το φρούτο και τα αρώματα του κρασιού, με το υπερβολικό πάγωμα, πέφτουν οπότε οι τανίνες φαίνονται ακόμα περισσότερο και η εμπειρία δεν είναι ιδιαίτερα απολαυστική.
Συνοψίζοντας διαλέγουμε ένα κρασί που να κάνει τικ στα παραπάνω κουτάκια ή επιλέγουμε ένα από τα παρακάτω ζουμπουρλούδικα και άκρως καλοκαιρινά κόκκινα και δροσίζουμε ένα τσικ παραπάνω (ιδανικά σερβίρουμε γύρω στους 12-14 βαθμούς!
O Βασιλιάς της κατηγορίας (αυτής και άλλων πολλών) είναι το Pinot Noir. Όταν σκέφτομαι κομψό κόκκινο κρασί, με φίνες τανίνες και ζουμερό κόκκινο φρούτο το Pinot Noir έρχεται πάντα πρώτο στο μυαλό μου. Για να έχουμε όλα τα παραπάνω (την τυπικότητα της ποικιλίας δηλαδή) προτιμώ τα Pinot του παλιού κόσμου.
Entry level αλλά ποιοτικές Βουργουνδίες όπως αυτή του Albert Bichot ή του Meo Camuzet, γερμανικά Pinot Noir όπως αυτό από Villa Wolf ή το άλλο, το I Took a Pill in Ibiza Pinot Noir (ναι αλήθεια υπάρχει) του Von der Mark και ζουμερά ιταλικά Pinot Nero όπως αυτό της Elena Walch θα ταιριάξουν γάντι σε όλα τα παραπάνω που λέγαμε και κάτι μου λέει πως θα τα αγαπήσετε τόσο που θα πάρουν μεταγραφή και για τη χειμερινή σεζόν.
Αν το Pinot σας το θέλετε λίγο πιο γεμάτο τότε μπορείτε να παίξετε και με Νέο Κόσμο αλλά από περιοχές ψυχρού κλίματος όπως η Τασμανία, το Oregon, το Russian River, το Sta Rita Hills και η Παταγονία. Μερικές τέτοιες επιλογές είναι τα Dalrymple Pinot Noir, La Crema Pinot Noir, J. Christopher Willamette Valley και Barda Bodegas Chacra.
Το μόνο που μένει είναι να βρείτε ένα φιλέτο φρέσκου τόνου και είστε έτοιμοι για γαστρονομικό όργιο. Εκεί παραδίπλα στη Βουργουνδία υπάρχει και το Beaujolais (μην ξινίζετε τα μούτρα και διαβάστε παρακάτω). Το Beaujolais εκτός από τα τσιχλοφουσκέ nouveaux κάνει και φίνα κόκκινα με προσωπικότητα και περισσή τσαχπινιά. Δοκιμάστε κάποιο Beaujolais Morgon ή Fleurie και θα με θυμηθείτε.
Η Λημνιώνα είναι για πολλούς το ελληνικό Pinot Noir. Η λογική πίσω από αυτό είναι το ζουμερό κόκκινο φρούτο, οι μεταξένιες τανίνες και το γήινο προφίλ που αποκτά με την παλαίωση (δεδομένα που θυμίζουν Pinot). Βέβαια η Λημνιώνα έχει και μια πιο έντονη βοτανική και ανθική διάσταση που εμένα πάντα θα με γοητεύει. Σας υπόσχομαι πως η Λημνιώνα New Age του Ζαφειράκη αλλά και η νέα και πολλά υποσχόμενη Λημνιώνα Wild Fermented του οινοποιείου Αρλεκοίνων Χώρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Και μετά από αυτά πάμε Σικελία. Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio και Frappato δίνουν κρασιά με φρούτο, λουλούδι, φινέτσα και mineral χαρακτήρα που είναι ταμάμ για καλοκαιρινά λαδερά τύπου ιμάμ, γεμιστά, φασόλια χάντρες με λουκάνικο, πορτοκάλι και φρέσκια τομάτα αλλά και για σιτσιλιάνικη caponata και pasta alla Norma. Γιατί αν δεν πιείτε μια κόκκινη Αίτνα (από Nerello Mascalese και Nerello Cappuccio) παρέα με pasta alla Norma, μέσα στο καλοκαίρι που έχει μελιτζάνες γλύκισμα πότε θα την πιείτε;
Και τώρα που σας έβαλα στα εξωτικά και στα ταξιδιάρικα θα σας πάω και μια Ισπανία για Bobal. Μην ταράζεστε, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, αλήθεια υπάρχει και αυτό! Πρόκειται για μια ποικιλία με καταγωγή από το Utiel-Requena, που συνήθως συμμετείχε σε blend αλλά τα τελευταία χρόνια τη συναντάμε και solo. Έχει κερασένιο χαρακτήρα, τραγανή οξύτητα και μέτριες αλλά μεταξένιες τανίνες (ανάλογα με την οινοποίηση). Δοκιμάστε κάποιο από τα Bobal του Bodegas Ponce, που ευτυχώς έρχονται στην Ελλάδα και θα αναφωνήσετε κι εσείς «μπόμπα το Bobal» (συγγνώμη για αυτό, δεν κρατήθηκα).
Κλείνοντας θα σας πάω στα «φρέσκα» και όταν λέω φρέσκα εννοώ τα κόκκινα που δεν έχουν παλαιώσει σε δρύινο βαρέλι αλλά σε δεξαμενή (τσιμεντένια ή ανοξείδωτη) ή αμφορέα. Με τον τρόπο αυτό κρατάνε το ζουμερό, φρουτώδη χαρακτήρα τους αναλλοίωτο και είναι τέλεια επιλογή για καλοκαίρι. Τα δικά μου αγαπημένα αυτής της κατηγορίας είναι το Malbec Natural Bodegas Krontiras, η Mademoiselle Χαριτάτου, ο Κοmpsos Λιάτικο του Καραβιτάκη και φυσικά η κόκκινη Aiora του Οινοποιείου Μοσχόπολις (ο αμφορέας που λέγαμε). Και τα 4 έχουν φρούτο, μαλακές τανίνες, φρεσκάδα αλλά και χαρακτήρα ή όπως λέμε στην πιάτσα «δεν είναι σταφυλοχυμός». Δε λέω άλλα, μια δοκιμή θα σας πείσει.
Διαβάστε ακόμα: Οι top sommeliers γράφουν στο Andro – αυτά είναι τα εστιατόρια που φέρνουμε το δικό μας κρασί!