5 εστιατόρια, για 5 ημέρες, από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου, μοιράζονται τις κουζίνες τους με 5 σεφ-πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες.

Στην ταινία Bubble Boy, ο πρωταγωνιστής ζει μέσα σε μια φούσκα για να «προστατεύσει» τον εαυτό του από το εξωτερικό περιβάλλον. Τι σχέση έχει αυτή η ταινία που θυμήθηκα από το 2001, με το βασικό θέμα αυτού του άρθρου, που είναι το Refugee Food Festival; Καμία κατά το προφανές. Απλώς η φούσκα αυτή, μικρή ή μεγάλη για τον καθένα μας, η υπαρκτή, η περιχαράκωση στα δικά μας, η πλαστική, ψεύτικη, ασπίδα μας απέναντι στο ξένο ή το διαφορετικό, τελικά περισσότερη ασφυξία μπορεί να προκαλέσει, παρά να υπηρετήσει τις ανέπαφες ανθρώπινες συναλλαγές. Την φούσκα αυτή σπάμε κάθε φορά που δίνουμε έστω και λίγο από τον χρόνο μας για να ακούσουμε την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου. Την φούσκα αυτή σπάμε κάθε φορά που πλησιάζουμε τη ζωή ενός «ξένου». Αν μου επιτρέπετε, μια τέτοια φούσκα σπάμε λυτρωτικά με κινήσεις όπως το Refugee Food Festival, που ήρθε ο καιρός να γίνει και στην Αθήνα.

Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στην Γαλλία, εκεί που γεννήθηκε η ιδέα, το Refugee Food Festival, το φεστιβάλ γεύσης δηλαδή που δίνει χώρο στην δημιουργικότητα σεφ-προσφύγων, επεκτείνεται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Λυών, Μαδρίτη, Μασσαλία, Λιλ, Μπορντό, Μιλάνο, Μπάρι, Ρώμη και… Αθήνα θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ τον φετινό Ιούνιο ενόψει κιόλας της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα που είναι η 20η Ιουνίου. Για λίγες μέρες, περισσότερα από 70 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη θα καλωσορίσουν επαγγελματίες σεφ από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία και αλλού για να δώσουν αφενός μαγειρικό βήμα σε εκείνους, και αφετέρου μια άνευ συνόρων και προκαταλήψεων γαστρονομική εμπειρία σε εμάς.

Όσο για το πώς θα γίνει στην Αθήνα; 5 εστιατόρια, για 5 ημέρες, από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου, μοιράζονται τις κουζίνες τους με 5 σεφ-πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες. Σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

 

Στην επόμενη σελίδα: Ιρανική κουζίνα στη Γη.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top