Refugee Food Festival: Εστιατόρια στην Αθήνα μοιράζονται τις κουζίνες τους με πρόσφυγες σεφ

Ένα φεστιβάλ μαγειρικής που κάνει το γύρο της Ευρώπης, φτάνει στην Αθήνα και είναι η απόδειξη ότι πίσω από κάθε πρόσφυγα υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να μοιραστεί μαζί μας πιο πολλά από όσα νομίζαμε.

 

5 εστιατόρια, για 5 ημέρες, από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου, μοιράζονται τις κουζίνες τους με 5 σεφ-πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες.

Στην ταινία Bubble Boy, ο πρωταγωνιστής ζει μέσα σε μια φούσκα για να «προστατεύσει» τον εαυτό του από το εξωτερικό περιβάλλον. Τι σχέση έχει αυτή η ταινία που θυμήθηκα από το 2001, με το βασικό θέμα αυτού του άρθρου, που είναι το Refugee Food Festival; Καμία κατά το προφανές. Απλώς η φούσκα αυτή, μικρή ή μεγάλη για τον καθένα μας, η υπαρκτή, η περιχαράκωση στα δικά μας, η πλαστική, ψεύτικη, ασπίδα μας απέναντι στο ξένο ή το διαφορετικό, τελικά περισσότερη ασφυξία μπορεί να προκαλέσει, παρά να υπηρετήσει τις ανέπαφες ανθρώπινες συναλλαγές. Την φούσκα αυτή σπάμε κάθε φορά που δίνουμε έστω και λίγο από τον χρόνο μας για να ακούσουμε την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου. Την φούσκα αυτή σπάμε κάθε φορά που πλησιάζουμε τη ζωή ενός «ξένου». Αν μου επιτρέπετε, μια τέτοια φούσκα σπάμε λυτρωτικά με κινήσεις όπως το Refugee Food Festival, που ήρθε ο καιρός να γίνει και στην Αθήνα.

Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στην Γαλλία, εκεί που γεννήθηκε η ιδέα, το Refugee Food Festival, το φεστιβάλ γεύσης δηλαδή που δίνει χώρο στην δημιουργικότητα σεφ-προσφύγων, επεκτείνεται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Λυών, Μαδρίτη, Μασσαλία, Λιλ, Μπορντό, Μιλάνο, Μπάρι, Ρώμη και… Αθήνα θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ τον φετινό Ιούνιο ενόψει κιόλας της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα που είναι η 20η Ιουνίου. Για λίγες μέρες, περισσότερα από 70 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη θα καλωσορίσουν επαγγελματίες σεφ από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία και αλλού για να δώσουν αφενός μαγειρικό βήμα σε εκείνους, και αφετέρου μια άνευ συνόρων και προκαταλήψεων γαστρονομική εμπειρία σε εμάς.

Όσο για το πώς θα γίνει στην Αθήνα; 5 εστιατόρια, για 5 ημέρες, από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου, μοιράζονται τις κουζίνες τους με 5 σεφ-πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες. Σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

 

Στην επόμενη σελίδα: Ιρανική κουζίνα στη Γη.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close