Tρεις αιώνες και ένδεκα γενεές αργότερα, η  Riedel παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, με αιχμή του δόρατος τις απαράμιλλες καράφες της.

Το 1756, η γενέθλιος χρονιά του Wolfgang Amadeus Mozart, είναι και το έτος ίδρυσης της υαλουργίας Riedel. Στην πραγματικότητα οι απαρχές της  ιστορικής εταιρείας ανάγονται ακόμα παλαιότερα, καθώς ο πρώτος Riedel που ασχολήθηκε με τα υαλικά είχε ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του 17ου αιώνα το εμπόριο του εύθραυστου θησαυρού. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι τρεις αιώνες και ένδεκα γενεές αργότερα, η  Riedel παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, με αιχμή του δόρατος τις απαράμιλλες καράφες που σχεδιάζει ο Maximilian J. Riedel, από το 2013 CEO και πρόεδρος της RIEDEL Crystal.

Γιατί όμως η καράφα μετάγγισης είναι τόσο σημαντική; Το κρασί που απολαμβάνουμε είναι το αποτέλεσμα μια σειράς (επιτυχημένων) χημικών αντιδράσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιείται στο κρίσιμο διάστημα από το άνοιγμα του μπουκαλιού μέχρι την κατανάλωση. Τη στιγμή της εκπωμάτισης, το απομονωμένο υγρό, που σαν το τζίνι του Αλαντίν μόλις απελευθερώθηκε από το λυχνάρι του, θα έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού.

Η αναγκαιότητα της καράφας αφορά καταρχήν τα ώριμα και παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, τα οποία χωρίς μετάγγιση πραγματικά πάνε χαμένα.

Είναι η στιγμή που η Ωραία Κοιμωμένη του μπουκαλιού ανοίγει τα μάτια της. Μην κάνετε το λάθος να την αγκαλιάσετε αμετάγγιστη, καθώς είναι ακόμα μουδιασμένη μετά από από χρόνια ύπνου (ιδανικά και ακινησίας). Είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβει η καράφα της Riedel, ώστε τα μυστικά αρώματα που κρύβει κάθε πολύτιμη φιάλη να ανθίσουν στο φιλί του αέρα. Πλέον δεν είναι χημεία, είναι μαγεία, και για αυτό κάθε καράφα της Riedel είναι ένα αντικείμενο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας μέσα στο οποίο το κρασί υφίσταται μια γευστική μεταμόρφωση.

Μόλις ανοίξετε το κρασί σας είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβει η καράφα της Riedel, ώστε τα μυστικά αρώματα που κρύβει κάθε πολύτιμη φιάλη να ανθίσουν στο φιλί του αέρα.

Η αναγκαιότητα της καράφας αφορά καταρχήν τα ώριμα και παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, τα οποία χωρίς μετάγγιση πραγματικά πάνε χαμένα, και αυτό βέβαια ισχύει τόσο περισσότερο όσο παλαιότερο, καλύτερο και ακριβότερο είναι το κρασί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάγγιση είναι υποχρεωτική, αλλιώς μην αναρωτιέστε γιατί ο πανάκριβος οίνος που χρυσοπληρώσατε μοιάζει με πεθαμένο λικέρ.

Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι και πιο φρέσκα αλλά και πιο καθημερινά κρασιά επωφελούνται από τη μετάγγιση σε μια καλή καράφα. Προφανώς καμία καράφα δεν μεταμορφώνει τον Βάτραχο σε Πρίγκιπα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μια καλή καράφα θα βοηθήσει ένα μέτριο ή ένα ανώριμο κρασί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο του εαυτό. Και αυτό που θα γευτείτε σε σχέση με αυτό που περιμένατε μπορεί πραγματικά να σας εκπλήξει.

Στην οικονομική κατηγορία η  Riedel προτείνει το προσιτό αλλά ποιοτικό μοντέλο Anniversary Set Syrah Decanter για τα 265 χρόνια της εταιρείας.

Φυσικά για την ταχύτερη και καλύτερη αντίδραση το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια κρασιού να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε επαφή με τον περισσότερο δυνατό αέρα. Για αυτό και το σίγουρα οικείο σε όλους βασικό σχήμα μιας καράφας είναι αυτό με την πεπλατυσμένη βάση, η οποία γεμίζει μέχρι τη μέση με το κρασί και το υπόλοιπο αφήνεται στον αέρα. Είναι κατά κάποιον τρόπο το ηχείο της καράφας, μέσα στο οποίο θα δυναμώσουν οι αρμονικοί των αρωμάτων για να επιστρέψουν έπειτα στο ποτήρι ως μελωδία της απόλαυσης.

Χειροποίητες και φτιαγμένες με μεράκι.

Στην οικονομική κατηγορία η  Riedel προτείνει το προσιτό αλλά ποιοτικό μοντέλο Anniversary Set Syrah Decanter για τα 265 χρόνια της εταιρείας που αποτελεί την ιδανική εισαγωγή για όποιον θα ήθελε να αποκτήσει την πρώτη του καράφα, αλλά και ένα απλό αλλά σίγουρα χρήσιμο δώρο. Σε κοντινό εύρος τιμών θα βρείτε και μια σειρά πακέτων για πρώτη γνωριμία με σετ καράφας και ποτηριών κρασιού, μεταξύ των οποίων και τα trendy ποτήρια κρασιού χωρίς πόδι. Μια επίσης κλασική λύση στην οικονομικά μεσαία ζώνη είναι το Decanter Ultra, σχεδιασμένο κυρίως για την ανάδειξη νεαρών οίνων.

Ιδανική για νεαρά κρασιά με γεμάτο σώμα είναι επίσης η καράφα Eve, σχεδιασμένη από τον Maximilian Riedel το 2008 ως φόρος τιμής στη μητριάρχη της οικογένειας Eva Riedel, αλλά και στην πρωτόπλαστη του ανθρώπινου γένους. Τη χαρακτηρίζουν οι αισθησιακές καμπύλες και η φιδίσια κορμοστασιά, μέσα στην οποία ρέει το κρασί. Κάθε κομμάτι είναι φυσημένο από έναν τεχνίτη υαλουργό χωρίς καλούπι, με αποτέλεσμα το καθένα να αποτελεί ένα ανεπανάληπτο αντικείμενο με τις μικροϊδιαιτερότητές του. Φέρεται ως μοντέλο ιδιαίτερα αγαπητό από τις κυρίες και για αυτό προτείνεται ως δώρο στην αγαπημένη σας.

Η Riedel προτείνει μία σειρά από καράφες οι οποίες είναι πραγματικά έργα επιτραπέζιας τέχνης, μοναδικά αντικείμενα σχεδιασμένα με φαντασία και φτιαγμένα φυσικά στο χέρι.

Ένας εξαιρετικά κομψός σχεδιασμός καράφας γενικής χρήσης είναι το Amadeo Decanter, σχεδιασμένο για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Wolfgang Amadeus Mozart. Οι όμορφες και αρμονικές του καμπύλες επιτρέπουν στο κρασί να κυκλοφορεί και να αναπνέει αβίαστα, ενώ δημιουργεί οπτικούς συνειρμούς μιας αέρινης λύρας. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο μοντέλο που συνεχίστηκε σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές, όπως η Fatto A Mano, που στα ιταλικά σημαίνει “φτιαγμένο στο χέρι”, και είναι λίγο παραπλανητική, επειδή και η κλασική εκδοχή είναι επίσης χειροποίητη, αλλά εδώ η αισθητική πλησιάζει πολύ την παραδοσιακή βενετσιάνικη υαλουργία. Εκτός από το στάνταρ μέγεθος, το Amadeo κυκλοφορεί και σε μέγεθος mini (375ml) και magnum (1.5lt). Το δεύτερο είναι η πιο ακριβή καράφα της Riedel.

Κάτι παραπάνω από καράφλες. Ορισμένες μοιάζουν με σουρεαλιστικό όνειρο.

Για τα πιο ώριμα κρασιά όμως υπάρχει το ζητούμενο για μία γρηγορότερη διαδικασία αναπνοής. Για τον λόγο αυτό ο Μότσαρτ της μεταγγίσεως (αναφερόμαστε στον Maximilian J. Riedel) ανέπτυξε την τεχνολογία της διπλής μετάγγισης (double-decanting), με την οποία η διαδικασία επιταχύνεται χάρις στη δημιουργία κενού αέρος στο εσωτερικό της καράφας. Αυτό προϋποθέτει έναν πιο σύνθετο σχεδιασμό με δύο στόμια, ενώ η συχνά σωληνοειδής σχεδίαση των καμπυλών επιτρέπει στους παλαιούς οίνους να κινούνται αργά, σε μία αδιατάρακτη σιγανή ροή που θα τους επιτρέψει να σηκωθούν χωρίς τραυματισμούς από τον μακροχρόνιο ύπνο τους, εγκαταλείποντας στο πέρασμα τους τα ανεπιθύμητα ιζήματα, και ανακτώντας το γευστικό σώμα τους.

Σε αυτή την κατηγορία η Riedel προτείνει μία σειρά από καράφες οι οποίες είναι πραγματικά έργα επιτραπέζιας τέχνης, μοναδικά αντικείμενα σχεδιασμένα με φαντασία και φτιαγμένα φυσικά στο χέρι από τους μαΐστορες υαλουργούς της ιστορικής εταιρείας. Εμβληματική ανάμεσα σε αυτά τα μοντέλα είναι η καράφα Mamba, είτε στην βασική εκδοχή είτε στη εκδοχή Fatto A Mano (υπόψη ότι η δεύτερη είναι πιο οικονομική). Το σχήμα του εξηγεί αμέσως το όνομα, καθώς μοιάζει με φίδι που υψώνεται απειλητικό. Το μεγάλο στόμιο χρησμεύει για την έκχυση του κρασιού και το μικρό για την κυκλοφορία του αέρα, ενώ κατά την κίνηση του κρασιού παράγεται και ένας… φιδίσιος ήχος.

Το Decanter Horn είναι ένα εντυπωσιακό αντικείμενο που αποτίει φόρο τιμής σε ένα ιστορικό μουσικό όργανο, το ταχυδρομικό κέρας.

Οι καράφες Riedel λογίζονται και ως έργα τέχνης.

Εκτός από τη Mamba, στις καράφες της Riedel θα βρείτε και το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο: Escargot (Σαλιγκάρι), Boa (Βόας), Duck (Πάπια), Horse (Άλογο), Ayam (Ινδονησιακή χήνα…). Μια ποικιλία πρωτότυπων σχημάτων που πάντως τα χαρακτηρίζει περισσότερο η αφαίρεση παρά η αναπαρστατικότητα, όπως και τα μοντέλα με τα εύγλωττα ονόματα Superleggero, Cornetto, Curly, ή το Ο.  Όλα κατασκευασμένα από λεπτό υψηλής ποιότητας κρύσταλλο, είτε μηχανικά είτε χειροποίητα. Θα διαλέξετε με βάση το σχήμα και τη χρήση, ενώ προσοχή αν θέλετε ένα μοντέλο που να πλένεται στο χέρι ή να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης ορισμένα έρχονται σε χρώμα: μέντα ή ροζέ.

Εμβληματική ανάμεσα σε αυτά τα μοντέλα είναι η καράφα Mamba.

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Το Decanter Horn είναι ένα εντυπωσιακό αντικείμενο που αποτίει φόρο τιμής σε ένα ιστορικό μουσικό όργανο, το ταχυδρομικό κέρας, με το οποίο οι παλαιοί γραμματοκομιστές ενημέρωναν από μακριά την επικείμενη άφιξή τους. Η παρασκευή του απαιτεί τη συνεργασία τριών υαλουργών και εκτός απο το σχήμα χαρακτηρίζεται και από την χρυσή ταινία που ακολουθεί τις καμπύλες του και θυμίζει το λαμπερό μεταλλικού χρώμα ενός πραγματικού κόρνου. Η δυνατότητα του για χρήση ως μουσικό όργανο πάντως δεν είναι διαπιστωμένη, αλλά είναι ιδανικό για πολύ ώριμα κρασιά. Επίσης συνδυάζεται ασφαλώς με την Σερενάτα “με ταχυδρομικό κέρας” του  Wolfgang Amadeus Mozart, σε ρε μείζονα (Κ 320).

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Οι «μυστήριες» ποικιλίες κρασιών που αξίζει να δοκιμάσετε.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top