Μετά από έναν εντατικό γύρο συγκριτικών δοκιμών το σχήμα των ποτηριών προσαρμόστηκε στις ερυθρές ποικιλίες Cabernet και Merlot και για το λευκό Riesling.

Το κρασί είναι αρχαίο όσο κι ο πολιτισμός, το κρασοπότηρο όχι. Τον καιρό του Σωκράτη οι αρχαίοι Έλληνες συμποσιάζονταν με φαρδιά αβαθή αγγεία, τις κύλικες· οι άρχοντες και ο βασιλείς του μεσαίωνα αγαπούσαν τα χρυσά και τα αργυρά ποτήρια· και ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Κρούμος μετά τη μάχη της Πλίσκας (25 Ιουλίου 811) κερνούσε τους αυλικούς του κρασί στο κρανίο του ηττημένου αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄.

Σε μια επίσκεψη σε μουσεία και ανάκτορα της Ευρώπης θα δείτε αξιοθαύμαστες συλλογές από πανέμορφα γυάλινα ποτήρια περασμένων αιώνων που, όπως και τα κρύσταλλα Βοημίας της γιαγιάς που σκονίζονται στον βάθος του μπουφέ, είναι εξαιρετικά καλαίσθητα, αλλά μάλλον ασύμβατα προς τα σύγχρονα οινολογικά πρότυπα.

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου ποτηριού η RIEDEL χρησιμοποίησε στο εργοστάσιο του Weiden μια μηχανή που αναπτύχθηκε επί τούτου.

Το σε όλους μας οικείο ποτήρι κρασιού είναι προϊόν συστηματικής έρευνας που αναπτύχθηκε παράλληλα με τη διαρκή βελτίωση της σύγχρονης αμπελουργίας και οινοποιίας, και στον τομέα αυτό η αυστριακή υαλοποία RIEDEL είναι διαχρονικά πρωτοπόρος.

Με έτος ίδρυσης το 1756, δύο αιώνες και δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1958, ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την κατασκευή εξειδικευμένων ποικιλιακών ποτηριών μελετημένων ώστε να αναδεικνύουν οίνους από συγκεκριμένες ποικιλίες. Καθόλου τυχαίο ότι η RIEDEL έχει καθιερωθεί ως κορυφαία επιλογή για τους γνώστες του κρασιού και τους ειδικούς στα ποτά, τους επαγγελματίες της φιλοξενίας και τους απαιτητικούς καταναλωτές παγκοσμίως.

Η νέα συλλογή παράγεται μηχανικά.

Αναζητώντας συνεχώς το καλύτερο, ο βιεννέζος βιρτουόζος των ποτηριών και 11ος διευθύνων της πάντοτε οικογενειακής επιχείρησης Maximilian J. Riedel παρουσίασε το 2022 τη νέα σειρά ποτηριών RIEDEL Veloce. Η νέα συλλογή παράγεται μηχανικά χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και είναι ένα πραγματικό εργαλείο ακριβείας στην υπηρεσία της οινογνωσίας για συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, και είναι τόσο λεπτοφτιαγμένο ώστε να μοιάζει χειροποίητο. Κι όμως, μόνο η προηγμένη μηχανική παραγωγή μπορεί να εγγυηθεί μια τόσο ακριβή σχεδίαση ποτηριών, σε αρμονία με τον αντίστοιχο χαρακτήρα της ποικιλίας σταφυλιού.

Ο Maximilian Riedel επέλεξε την ιταλική ονομασία «Veloce», που σημαίνει «γρήγορο».

Από ορισμένες απόψεις, η νέα σειρά αποτελεί εξέλιξη της επιτυχημένης σειράς RIEDEL Extreme, την οποία είχε παρουσιάσει το 2000 ο Georg J. Riedel και η οποία πρότεινε τα πρώτα ποτήρια μηχανικής παραγωγής σε σχήμα διαμαντιού, δημιουργημένα ειδικά για κρασιά από τον Νέο Κόσμο. Η συλλογή εκείνη είχε πάρει το όνομά της από τις ακραίες γωνίες του ρομβοειδούς σχήματος του ποτηριού, που θυμίζουν διαμάντι και δίνουν στο κρασί περισσότερο χώρο για να αναδεικνύονται πλήρως τα αρώματά του.

Από τότε όμως έχει περάσει πια σχεδόν μια γενιά και παρακολουθώντας τις νεώτερες τάσεις, η Riedel δεν μπορούσε να επαναπαυτεί. Μετά από έναν εντατικό γύρο συγκριτικών δοκιμών το σχήμα των ποτηριών προσαρμόστηκε για τις ερυθρές ποικιλίες Cabernet και Merlot και για το λευκό Riesling. Το απoτέλεσμα είναι το RIEDEL Veloce, μια εντυπωσιακή εξέλιξη βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής που ενσωματώνει μια σειρά από εντυπωσιακές καινοτομίες.

O Maximilian J. Riedel παρουσίασε το 2022 τη νέα σειρά ποτηριών RIEDEL Veloce.

Έτσι, το ποτήρι είναι συνολικά ψηλότερο με πιο λεπτό και ραδινό στέλεχος (κολόνα) και πιο λεπτουργημένο κύπελλο. Για την κατασκευή του η RIEDEL χρησιμοποιεί στο εργοστάσιο του Weiden μια μηχανή που αναπτύχθηκε επί τούτου προκειμένου να επιτρέπει τη σχεδίαση στελεχών ισάξιων με αυτά που φτιάχνονται στο χέρι από έναν τεχνίτη υαλουργό. Η βάση έχει εξαιρετικά μεγάλη διάμετρο 100 mm και αποτελεί ένα νέο πρότυπο για τα μεγάλα γυάλινα σχήματα, το μέγιστο που μπορεί να παραχθεί μηχανικά αυτή τη στιγμή. Εκτός από εντυπωσιακή όψη, προσφέρει βέλτιστη σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι επιθέσεων από απρόσεκτους αγκώνες.

Το βάρος του ποτηριού RIEDEL Veloce έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες συλλογές.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, το βάρος του ποτηριού RIEDEL Veloce έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες συλλογές, δίνοντας μια ακόμα πιο ανάλαφρη αίσθηση κατά τη χρήση και φυσικά επιτρέποντας στο κρασί να αναπτύσσει ταχύτητα κατά την περιστροφή με λιγότερο κόπο κατά την αρχική κίνηση του χεριού. Πολύ ταιριαστά ο Maximilian Riedel επέλεξε την ιταλική ονομασία “Veloce”, που σημαίνει “γρήγορο”. Είναι μια αναφορά στη σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει την ταχεία μηχανική παραγωγή ενός ποτηριού που από πολλές απόψεις παραπέμπει αισθητά και αισθητικά σε χειροποίητο.

Για να γεύεστε όλα τα μυστικά του αγαπημένου σας κρασιού.

Το RIEDEL Veloce έχει ελκυστική τιμή και είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων.

Επειδή η εξειδίκευση δεν πρέπει να σημαίνει πολυπλοκότητα για τον απλό καταναλωτή, στη βάση  αναγράφεται η ποικιλία σταφυλιού για το οποίο είναι φτιαγμένο, ώστε να διευκολύνεται η αναγνώριση και η επιλογή του κατάλληλου ποτηριού.  Τελευταία αλλά όχι αμελητέα διευκολυντική λεπτομέρεια, εκτός από  εντυπωσιακή ισορροπία και τέλεια αίσθηση, το RIEDEL Veloce έχει ελκυστική τιμή και είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων.

Σχεδιασμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια για να ξεκλειδώνει στοχευμένα τα μυστικά της κάθε ποικιλίας, το RIEDEL Veloce είναι ένα καλαίσθητο και εύχρηστο εργαλείο οινογνωσίας που πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη θεμελιώδη φιλοσοφία της εταιρείας κάθε ποτήρι της να παρουσιάζει το κρασί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι Riedel για τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top