Στη Riedel, που είναι η ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στα ποτήρια κρασιού, έχουν δημιουργήσει ποτήρια για κάθε ποικιλία και στυλ. Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές ποικιλίες; Υπάρχει το ιδανικό ποτήρι για κάθε μια από αυτές; Ασφαλώς!

Το ποτήρι μπορεί να μεγιστοποιήσει αλλά και να εξαφανίσει την απόλαυση ενός κρασιού. Υπερβολή; Καθόλου: Με το σωστό ποτήρι μπορούμε να απολαύσουμε καλύτερα το κάθε διαφορετικό κρασί και αυτό είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Το σχήμα, η διάμετρος, η χωρητικότητα, το άνοιγμα στο πάνω μέρος, το πάχος του κρυστάλλου, όλα παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάδειξη των αρωμάτων, της γεύσης και της υφής ενός κρασιού.

O Maximilian J. Riedel ανήκει στην 11η γενιά της οικογένειας που ηγείται της εταιρίας Riedel (Φωτογραφία: riedel.com).

Στη Riedel, που είναι η ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στα ποτήρια κρασιού, το γνωρίζουν πολύ καλά, και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει ποτήρια για κάθε ποικιλία και στυλ κρασιού. Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Noir και ούτω καθ’εξής, όλα βρίσκουν το ταίρι τους. Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές ποικιλίες; Υπάρχει το ιδανικό ποτήρι για κάθε μια από αυτές; Φυσικά και ναι! Και για το Ξινόμαυρο και για το Ασύρτικο και για το Αγιωργίτικο αλλά και για τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες όπως η Λημνιώνα. Μάλιστα τα ποτήρια αυτά εισάγονται στη χώρα μας από την Deals. Πάμε να τα δούμε ποικιλία προς ποικιλία.

Η Μαλαγουζιά είναι η σταχτοπούτα του ελληνικού αμπελώνα που γλίτωσε στο τσακ τον αφανισμό.

H Mαλαγουζιά παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με το Sauvignon Blanc οπότε το ποτήρι Riedel Performance Sauvignon Blanc θα την απογειώσει.

Μαλαγουζιά

Η Σταχτοπούτα του Ελληνικού αμπελώνα που γλίτωσε στο τσακ τον αφανισμό και τώρα έχει κατακτήσει όλη την Ελλάδα απαιτεί το δικό της ποτήρι γιατί είναι μια πριγκίπισσα πια. Το μέτριο σώμα της, η τραγανή οξύτητα και η λιπαρή υφή της πλαισιώνονται από αρώματα βοτάνων, λευκών λουλουδιών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Όπως πιθανόν να παρατηρείτε, παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με το Sauvignon Blanc οπότε το ποτήρι Riedel Performance Sauvignon Blanc απλά θα την απογειώσει.


Το Σαββατιανό, ιδίως μετά από 3 χρόνια, βγάζει αρώματα πετρόλ και ορυκτότητας.

Το καλύτερο είναι να σερβίρετε το βασιλιά του Αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό, σε ένα ποτήρι Riedel Performance Riesling.

Σαββατιανό

Δεν είναι η πρώτη φορά που σας λέμε πως το Σαββατιανό, ιδίως μετά από 3 χρόνια, βγάζει αρώματα… πετρόλ (!) και ορυκτότητας, τα οποία συνδυάζονται με μια τονισμένη, λεμονάτη οξύτητα. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Το Riesling βέβαια! Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να σερβίρετε το βασιλιά του Αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό, σε ένα ποτήρι Riedel Performance Riesling και θα μας θυμηθείτε.


Το Ασύρτικο είναι η κορυφαία λευκή ελληνική ποικιλία.

Mετά από δοκιμές με διαφορετικά ποτήρια και Ασύρτικα, τόσο δεξαμενής όσο και με παλαίωση σε βαρέλι, είδαμε πως το ποτήρι Riesling είναι το ιδανικό.

Ασύρτικο

Το Ασύρτικο είναι για πολλούς η καλύτερη λευκή ελληνική ποικιλία. Ο λόγος είναι σίγουρα ο μοναδικός χαρακτήρας του, η προσαρμοστικότητα του σε διαφορετικά terroirs και φυσικά το τεράστιο δυναμικό παλαίωσης του. Για όλους τους παραπάνω λόγους ήταν η πρώτη ελληνική ποικιλία που ταξίδεψε στο εξωτερικό και φυτεύτηκε σε Αυστραλιανό έδαφος.

Το Ασύρτικο χαρακτηρίζεται από κοφτερή οξύτητα και έντονο mineral χαρακτήρα, που υπογραμμίζεται όταν προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης, με το ηφαιστιογενές έδαφος. Σε πολλές εκδοχές η υφή του και η δομή του θυμίζει Riesling οπότε η καλύτερη επιλογή για το Ασύρτικο είναι ένα ποτήρι Riedel Wings Riesling. Μάλιστα, μετά από δοκιμές με διαφορετικά ποτήρια και Ασύρτικα, τόσο δεξαμενής όσο και με παλαίωση σε βαρέλι, είδαμε πως το ποτήρι Riesling είναι το ιδανικό για όλες τις εκδοχές του Ασύρτικου. Ο λόγος για αυτό είναι διότι πιθανόν είναι κυρίως μια ποικιλία δομής και υφής, πράγμα που σημαίνει πως πρωταγωνιστεί η πληθωρική και η ατσάλινη αίσθηση στο στόμα πάρα τα αρώματα στη μύτη. Είναι εξάλλου μια ποικιλία σχετικά αυστηρή αρωματικά και το συγκεκριμένο, “ανάγλυφο” ποτήρι Riedel Wings θα τη δικαιώσει.


Το ιδανικό ποτήρι για τη Ρομπόλα είναι το κλασικό του Riesling.

Δοκιμάστε τη Ρομπόλα σε ένα κλασικό Riedel Riesling ποτήρι και θα αναρωτηθείτε γιατί δεν το είχατε ανακαλύψει τόσο καιρό.

Ρομπόλα

Κάτι παρόμοιο με το Ασύρτικο ισχύει και για τη Ρομπόλα. Με σαφώς πιο φίνα αρώματα, λίγο χαμηλότερη οξύτητα από το Ασύρτικο αλλά παρόμοιο mineral χαρακτήρα (δεν την λένε τυχαία «κρασί της πέτρας»)  δεν αποτελεί έκπληξη που το ιδανικό ποτήρι για τη Ρομπόλα είναι το κλασικό του Riesling. Συγκεκριμένα έχουν έναν ακόμα κοινό συντελεστή, το ανθικό στοιχείο. Δοκιμάστε τη Ρομπόλα σε ένα Riedel Veritas Riesling ποτήρι και θα αναρωτηθείτε γιατί δεν το είχατε ανακαλύψει τόσο καιρό.


Το Riedel Chardonnay Oak θα αναδείξει τον βαρελάτο και πολύπλοκο χαρακτήρα αλλά και την υφή του Βιδιανού.

Aν το Βιδιανό έχει περάσει βαρέλι και έχει ενισχυθεί ο λιπαρός χαρακτήρας του κρασιού, έχει αποκτήσει πικάντικα και βουτυράτα αρώματα τότε το ιδανικό ποτήρι είναι το Riedel Chardonnay Oak.

Βιδιανό

Εδώ τα πράγματα έχουν δυο συνισταμένες. Η μια είναι η περίπτωση που το Βιδιανό δεν έχει περάσει βαρέλι και έτσι έχει αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και ανάλογα με το αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται, μέτρια ή τονισμένη οξύτητα και διακριτικό mineral χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή το ιδανικό ποτήρι είναι το ποτήρι Riedel Performance Riesling. Στην άλλη περίπτωση, που το Βιδιανό έχει περάσει βαρέλι και έχει ενισχυθεί ο λιπαρός χαρακτήρας του κρασιού, έχει αποκτήσει πικάντικα και βουτυράτα αρώματα τότε το ιδανικό ποτήρι είναι το Riedel Veritas Chardonnay Oak, που θα αναδείξει τον βαρελάτο και πολύπλοκο χαρακτήρα αλλά και την υφή του κρασιού.


Το Αγιωργίτικο, με καταγωγή από τη Νεμέα, είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας.

Το ιδανικό ποτήρι για το Αγιωργίτικο είναι το Old World Syrah Riedel ποτήρι.

Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας. Η ποικιλία πήρε το όνομά της από το χωρίο Αγιωργίτικα της Νεμέας αλλά τη συναντάμε και με πολλά άλλα ονόματα όπως Αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας, Νεμεάτικο κτλ. Είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιού, από ζουμερά και φρουτώδη, σε στυλ Beaujolais κόκκινα μέχρι ρωμαλέα και πλούσια κρασιά, με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.  Τα αρώματα του περιλαμβάνουν ώριμα κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, ανθικά στοιχεία και νότες σοκολάτας.

Οι κλασικές Νεμέες έχουν συνήθως μέτριο σώμα και βελούδινες τανίνες, με έντονο το πικάντικο στοιχείο. Για το λόγο αυτό το ιδανικό ποτήρι είναι το Old World Syrah Veritas Riedel. Στην περίπτωση που η παλαίωση σε βαρέλι είναι πάνω από 12 μήνες ή έχει υψηλό αλκοόλ και άρα το κρασί είναι πιο πλούσιο και πυκνό, τότε το ποτήρι Riedel New World Syrah είναι πιο κατάλληλο.


Αρκετοί παρομοιάζουν το Ξινόμαυρο με το Nebbiolo (πιο εύστοχα) ή με το Pinot Noir.

Το ποτήρι Riedel Pinot Noir /Nebbiolo είναι το ιδανικό για το Ξινόμαυρο.

Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο είναι η πιο ιδιαίτερη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας με αρωματικό χαρακτήρα τέτοιο που δε συγκρίνεται με καμία άλλη. Τα φυτικά αρώματα τομάτας, ελιάς, τσαγιού, λουλουδιών  και βοτάνων μπλέκονται με ζουμερά κόκκινα φρούτα όπως φράουλα, βύσσινο, ρόδι και κράνο. Στο στόμα τα κρασιά από Ξινόμαυρο έχουν υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες. Για όλους τους παραπάνω λόγους αρκετοί παρομοιάζουν το Ξινόμαυρο με το Nebbiolo (πιο εύστοχα) ή με το Pinot Noir. Έτσι εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως το ποτήρι ποτήρι Riedel Wings Pinot Noir / Nebbiolo είναι το ιδανικό για το Ξινόμαυρο. Το συγκεκριμένο ποτήρι αναδεικνύει το σταφύλι αυτό, τονίζοντας τα αρώματα, την ένταση και τη φινέτσα του ενώ παράλληλα του χαρίζει βάθος.


Ο συνδυασμός κόκκινων και μαύρων φρούτων με νότες δάφνης, μελανιού και πικρής σοκολάτας κάνουν την Μαυροδάφνη απλά ακαταμάχητη.

Το ιδανικό ποτήρι που θα αναδείξει τα πολύπλοκα αρώματα της Μαυροδάφνης, είναι το Riedel Cabernet Sauvignon.

Μαυροδάφνη

Η ποικιλία με τη ρομαντική ιστορία της αδικοχαμένης Δάφνης με τα μαύρα μαλλιά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ακόμα και αν απαγορεύεται η αναγραφή του ονόματος της στις ξηρές εκδοχές της. Ο συνδυασμός κόκκινων και μαύρων φρούτων με νότες δάφνης, μελανιού και πικρής σοκολάτας την κάνουν απλά ακαταμάχητη. Συνήθως έχει μέτριο (ενίοτε και λίγο πιο γεμάτο) σώμα, τραγανή οξύτητα και μέτριες προς λίγο αυξημένες τανίνες. Το ιδανικό ποτήρι που θα αναδείξει τα πολύπλοκα αρώματά της, όπως πιθανόν να καταλάβατε από τα κοινά τους σημεία, είναι το Riedel Performance Cabernet Sauvignon.


Η Λημνιώνα είναι κομψή και φινετσάτη με πλούσιο κόκκινο φρούτο, ανθικά και γήινα στοιχεία.

Το ποτήρι που μπορεί να υπογραμμίσει το πληθωρικό φρούτο και τον ανθικό χαρακτήρα της Λιμνιώνας είναι το Riedel Performance Syrah.

Λημνιώνα

Κομψή και φινετσάτη με πλούσιο κόκκινο φρούτο, ανθικά και γήινα στοιχεία, η Λημνιώνα είναι μια από της πιο ανερχόμενες ποικιλίες της Ελλάδας. Μέτριο σώμα, τονισμένη οξύτητα και μεταξένιες τανίνες την καθιστούν μια από της πιο ντελικάτες κόκκινες ποικιλίες, που μπορεί να συνοδεύσουν από κόκκινο κρέας μέχρι και ψάρι. Το ποτήρι που μπορεί να υπογραμμίσει το πληθωρικό της φρούτο και τον ανθικό της χαρακτήρα είναι το ποτήρι Riedel Performance Syrah. Απλά υπέροχο!

 

//Το κείμενο βασίζεται σε έρευνα και γευσιγνωσίες που έχουν γίνει από τον Brand Ambassador της Riedel στην Ελλάδα Γιώργο Λούκα.

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Καράφες Riedel. H εκλεκτή τέχνη της μετάγγισης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top