Στα Cellier θα βρείτε τα κορυφαία ροζέ.

Πολλοί λένε πως είναι η εποχή τους αλλά εγώ πιστεύω πως πλέον τα ροζέ δεν έχουν εποχή. Είναι απολαυστικά, δροσιστικά και τρελά passepartout για ευφάνταστους συνδυασμούς με φαγητό. Επίσης πλέον έχουμε απενοχοποιήσει  πως τα ροζέ τα πίνουν μόνο τα κορίτσια -ευτυχώς- και τα απολαμβάνουμε όλοι δίχως φόβο αλλά με μπόλικο πάθος. Βεβαίως, τα Cellier διαθέτουν στη γκάμα τους τόσες πολλές και διαφορετικές επιλογές που σου λύνουν τα χέρια. Πάμε να τα δούμε και σίγουρα θα ανακαλύψετε το ροζέ που θα πίνετε όλο το καλοκαίρι.

Tο Prosecco Rosé Zonin έχει τραγανή οξύτητα και πλούσια αρώματα φράουλας, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών.

Το Prosecco Rosé Zonin πίνεται εύκολα σκέτο αλλά μπορείτε να το ταιριάξετε και με bruschetta με φράουλα, ρόκα και blue cheese.

Ξεκινάμε με τις φυσαλίδες γιατί αν δεν πιείτε τώρα δίπλα στη θάλασσα ή στην πισίνα μια ροζέ… μπουρμπουλήθρα πότε θα πιείτε; Σας έχω ένα ροζέ prosecco όνειρο, το Prosecco Rosé Zonin από 85% Glera και 15% Pinot Noir, που έχει τραγανή οξύτητα και πλούσια αρώματα φράουλας, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών. Πίνεται εύκολα σκέτο αλλά θα τολμούσα να το ταιριάξω και με bruschetta με φράουλα, ρόκα και blue cheese.

Προχωράμε σε παλ και ντελικάτα ροζέ και δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα με τη βασίλισσα του είδους, την Προβηγκία. Το Saint Victoire J. Quiot είναι ένα εκπληκτικό δείγμα της περιοχής, με ασύλληπτη σχέση ποιότητας τιμής. Το κλασικό χαρμάνι από Cinsault, Syrah και Grenache δίνει αρώματα κόκκινων φρούτων, λευκών λουλουδιών και ζύμης.

Το Invino rosé by Sarah Jessika Parker είναι φίνο με αρώματα σμέουρου, ροζ γκρέιπφρουτ, ροδάκινου και λευκού τριαντάφυλλου.

Το Invino rosé by Sarah Jessica Parker ταιριάζει άψογα με ceviche καραβίδας ή linguine με γαρίδες, σκόρδο και κύβους φρέσκιας τομάτας.

Απολαύστε το δροσερό με ποικίλα κρύα μεζεδάκια όπως σολομό Gravlax με παντζάρι και ξινή κρέμα. Συνεχίζουμε σε κοσμοπολίτικα μονοπάτια με το Invino rosé by Sarah Jessica Parker. Κοσμοπολίτικα γιατί από τη μια έχουμε το απόλυτο fashion icon του Sex and the City και από την άλλη τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλια στην Προβηγκία και το Saint Tropez. Το κρασί είναι φίνο με αρώματα σμέουρου, ροζ γκρέιπφρουτ, ροδάκινου και λευκού τριαντάφυλλου και ταιριάζει άψογα με ceviche καραβίδας ή linguine με γαρίδες, σκόρδο και κύβους φρέσκιας τομάτας.

To Côtes du Rhone rosé του E. Guigal είναι ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του.

Ροζέ όμως δεν κάνει μόνο η Προβηγκία, κάνει και ο Ροδανός και με παρόμοιες ποικιλίες. To Côtes du Rhone rosé του E. Guigal είναι ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του. Το χαρμάνι αποτελείται από 70% Grenache, 20% Cinsault και 10% Syrah. Το κρασί χαρακτηρίζεται από αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, λευκού πιπεριού και τριαντάφυλλου. Είναι το κρασί που θα ταιριάξει υπέροχα με σαρδέλες παντρεμένες, ψάρι πλακί και κοτόπουλο με μπάμιες (αχ καλοκαίρι!).

Ο αριθμός 3055 του Jean Leon 3055 Familia Torres είναι ο αριθμός άδειας οδήγησης ταξί του Jean Leon στην Νέα Υόρκη.

Βάλτε δίπλα στο Calafuria μια pizza margherita, μια pasta arrabiata ή γιατί όχι, παραδοσιακά μαμαδίστικα γεμιστά.

Φεύγουμε (για λίγο) από τη Γαλλία και πεταγόμαστε μέχρι την Ισπανία και τη Familia Torres για να δοκιμάσουμε το Jean Leon 3055  Familia Torres. Πρόκειται για ένα ροζέ από το Penedes, από 100% Pinot Noir, με αρκετά μυστήριο όνομα. Πως να προέκυψε άραγε; Ο αριθμός 3055 είναι ο αριθμός άδειας οδήγησης ταξί του Jean Leon στην Νέα Υόρκη. Το συμβολικό όνομα του κρασιού αποτυπώνει το ζόρικο και ταπεινό ξεκίνημα ενός ονειροπόλου και φιλόδοξου ανθρώπου που πραγματοποίησε το όνειρό του και κατάφερε να ανοίξει το πιο διάσημο εστιατόριο στο Hollywood και να δημιουργήσει κρασί με το όνομά του.

To Calafuria, από Negroamaro, είναι σταθερά ένα από τα αγαπημένα ροζέ των Ιταλών.

Βάλτε μια γουλιά στο στόμα σας, ονειρευτείτε και που ξέρετε, μπορεί να το πρωί να έχει πραγματοποιηθεί και το δικό σας όνειρο. Κλείνουμε με λίγη Ιταλία και το Calafuria του Antinori. To Calafuria, από Negroamaro, είναι σταθερά ένα από τα αγαπημένα ροζέ των Ιταλών. Αυτό οφείλεται στα ανθικά αρώματά του και στην τραγανή οξύτητα του που ταιριάζει μοναδικά με την ιταλική γαστρονομία. Βάλτε δίπλα του pizza margherita, pasta arrabiata ή γιατί όχι, παραδοσιακά μαμαδίστικα γεμιστά.

To Bandol Château de Pibarnon είναι ένα από τα διασημότερα και διαχρονικότερα κρασιά της Προβηγκίας και όχι άδικα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν πως η γκάμα των ροζέ δεν διαθέτει «σοβαρά» και Premium κρασιά που να αξίζουν την προσοχή σας τότε ετοιμαστείτε να αναθεωρήσετε. Ξεκινάμε με το Bandol, που μπορεί να είναι και αυτό στην Προβηγκία αλλά το στυλ των κρασιών διαφέρει. To Bandol Château de Pibarnon είναι ένα από τα διασημότερα και διαχρονικότερα κρασιά της περιοχής και όχι άδικα.

To Bandol Château de Pibarnon στέκεται δίπλα σε έντονα πιάτα όπως ιμάμ ή μπαρμπούνι σαβόρο.

Το χαρμάνι από Cinsault και Mourvedre δίνει ένα πιο «αρρενωπό» ροζέ με στιβαρή δομή, αρώματα εσπεριδοειδών, κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Είναι σίγουρα το ροζέ κρασί που μπορεί να σταθεί δίπλα σε πιο έντονα πιάτα όπως ιμάμ, μπαρμπούνι σαβόρο και pissaladiere (τάρτα της Προβηγκίας με κρεμμύδι και ελιές).

Το Chateau la Sauvageonne rosé la Villa Gerard Bertrand είναι ένα θρυλικό κρασί.

Πάμε λίγο πιο δίπλα και στο Chateau la Sauvageonne rosé la Villa Gerard Bertrand, ένα θρυλικό κρασί από τον maître του είδους. To χαρμάνι αποτελείται από Viognier, Grenache, Mourvedre, Vermentino και η ζύμωση ξεκινά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ολοκληρώνεται σε δρύινα βαρέλια. Εκεί οφείλεται και ο πολύπλοκος χαρακτήρας του κρασιού. Ταιριάζει με κρεμώδη και πλούσια πιάτα όπως κοτόπουλο a la crème, κότα Milanese και λαβράκι σωτέ με πουρέ σελινόριζας.

To Clos du Τemple είναι λιπαρό, έντονο, με εντυπωσιακή συμπύκνωση και πολυπλοκότητα.

To Clos du Τemple συνδυάζεται με εκλεπτυσμένα πιάτα όπως αστακός με βούτυρο ή σολομός με μπέικον και θυμάρι.

Και τώρα ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για τη Rolls Royce των ροζέ, το Clos du Τemple, πάλι του Gérard Bertrand. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην καρδιά του Languedoc στη Νότια Γαλλία, στο ιστορικό terroir του Cabrières. Ο τρύγος γίνεται τη νύχτα, για να πάρουν την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών και το χαρμάνι αποτελείται από Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah και Viognier. Το κρασί ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια, για 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι λιπαρό, έντονο, με εντυπωσιακή συμπύκνωση και πολυπλοκότητα. Συνδυάστε το με εκλεπτυσμένα πιάτα όπως αστακός με βούτυρο, σολομός με μπέικον και θυμάρι ή ψαρονέφρι με prosciutto και σάλτσα παρμεζάνας.

Το Cabernet d’Αnjou Langlois είναι ένα ροζέ από ένα ιστορικό appellation.

Κλείνουμε γλυκά για όσους ή όσες αγαπάτε τα ροζέ κρασιά με μια υποψία γλύκας. Το Cabernet d’Αnjou Langlois είναι ένα ροζέ από ένα ιστορικό appellation. Προέρχεται από την κοιλάδα του Λίγηρα και από σταφύλια Cabernet. To χρώμα του είναι πιο βαθύ και έχει αρώματα μαρμελάδας φράουλας, πιπεριάς και καραμέλας. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο αλλά και παρέα με τάρτα φράουλα, πάβλοβα με κόκκινα φρούτα και cheesecake με βύσσινο.

 

// Cellier – Διευθύνσεις.
– Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103610040.
– Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά, Τηλ.: 2108018756.
– Λεωφ. Συγγρού 320, Τηλ.: 2104533551.
– Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 2103611044.
– Λ.Συγγρού 96, Αθήνα, Τηλ.: 2114444444.

 

Διαβάστε ακόμα: Familia Torres. Aυτή είναι η ισπανική δυναστεία του κρασιού.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top