Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Σαββατιανό, μια ποικιλία που ακόμα δεν έχει λάβει την προσοχή και την αναγνώριση που της αξίζει. Το Σαββατιανό είναι μια ποικιλία με μέτρια αρωματική ένταση, με αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και ενίοτε νότες λευκών λουλουδιών.
Για να δώσει κρασιά με χαρακτήρα πρέπει να περιοριστεί ο παραγωγικός χαρακτήρας της, για αυτό και τα παλιά αμπέλια ή τα αμπέλια από πετρώδη ή φτωχά εδάφη, που έχουν χαμηλότερες αποδόσεις, δίνουν ίσως τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας.
Η καταγωγή του είναι από την Αττική, όπου συχνά αποτελεί τη βάση της Ρετσίνας, εκεί οφείλεται και η «ρετσινιά» της ποικιλίας μιας και παλαιότερα είχε συνδεθεί με ρετσίνες κακής ποιότητας που αδίκως έδωσαν στο Σαββατιανό κακό όνομα.
Η αναγέννηση του από τις στάχτες, σαν φοίνικας, ήρθε από παραγωγούς όπως ο Παπαγιαννάκος, η Ρωξάνη Μάτσα, ο Μάρκου και ο Μυλωνάς. Οινοποιήσεις προσεγμένες, με παλαίωση στη φιάλη ή σε βαρέλι, από single vineyards (Παπαγιαννάκος) έδωσαν μια γεύση του τι μπορεί να κάνει η ποικιλία. Ακολούθησαν και άλλοι όπως ο Γκίνης (Άωτον), το The Knack Project, η Ακριώτου, ο Σαμαρτζής και το Κτήμα Μουσών στη Βοιωτία (όπου η ποικιλία ονομάζεται Κουντούρα λευκή) και έτσι σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για να γνωρίσουμε από την αρχή αυτό το σταφύλι. Πάμε να δούμε τις αγαπημένες μου.
1. Cuvèe Vouno Μυλωνάς
Η πιο απλή απάντηση στην ερώτηση «παλαιώνει το Σαββατιανό;» είναι το Cuvèe Vouno του Σταμάτη Μυλωνά. Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από αμπέλια ηλικίας περίπου 60 ετών, παραμένει με τις οινολάσπες του για 9 μήνες και έπειτα ωριμάζει για 3 χρόνια στη φιάλη. Το αποτέλεσμα έχει ώριμα πυρηνόκαρπα, περγαμόντα, μέλια και mineral νότες, ενώ η υψηλή οξύτητά του σε συνδυασμό με το στιβαρό σώμα του δημιουργούν ένα πολύ αρμονικό στόμα.
2. Vientzi Παπαγιαννάκος
Ο Παπαγιαννάκος ήταν από τους πρώτους που επένδυσε στο Σαββατιανό. Το Vientzi είναι το πρώτο single vineyard Σαββατιανό, από αμπέλια μεγάλης ηλικίας (60 ετών), το οποίο παλαιώνει στη φιάλη για κάποια χρόνια πριν κυκλοφορήσει. Καταφέρνει και με εντυπωσιάζει κάθε φορά με την πολυπλοκότητα, το πλούσιο φρούτο του, την ορυκτότητα και τον πετρόλ Riesling – like χαρακτήρα του.
3. Ορειβάτης Σαββατιανό Wild Ακριώτου
Με μια λέξη, απίθανο! Λιπαρό, νόστιμο, πλούσιο, τόσο που με έκανε να αναρωτιέμαι αν έχει βαρέλι. Ο Ορειβάτης Wild λοιπόν δεν έχει βαρέλι, έχει παραμονή με τις οινολάσπες για πάνω από ένα χρόνο και πολύ τσαγανό. Αρώματα φρυγανιάς, κίτρου, γκρέιπφρουτ και λευκού ροδάκινου παρέα με νότες βρεγμένης πέτρας, με τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
4. Σαββατιανό Yellow Νικολού
Yellow και όχι orange αλλά σαφέστατα αυτής της φιλοσοφίας (skin contact). To κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε βαρέλια ακακίας και δρυός, με τη προσθήκη ολόκληρων σταφυλιών. Έπειτα εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς προσθήκη θειωδών. Το αποτέλεσμα έχει έντονη μύτη, τροπικό και ροδακινένιο φρούτο και νότες μαρμελάδας πορτοκάλι. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κρασιά «πορτοκαλί λογικής» και φοβάστε πως ίσως δεν είναι στα γούστα σας επενδύστε σε ένα yellow καθώς είναι πολύ «φιλικό προς το χρήστη».
5. Σαββατιανό Άωτον
In Sotiris Gkinis we trust μωράκια. Νυχτερινός τρύγος, κρυοεκχύλιση και 9 μήνες οινολάσπες δίνουν ένα ρωμαλέο Σαββατιανό, με έντονο το mineral στοιχείο, ώριμα εσπεριδοειδή και βοτανικές νότες και τονισμένη οξύτητα. Είναι η επιτομή του value for money και παλαιώνει πολύ όμορφα.
6. The Longtail The Knack Project
Με μια λέξη: πληθωρικό. Αυτό το Σαββατιανό έρχεται από τα Μέγαρα και από παλιά κυπελλοειδή κλήματα που ζουν σε υψόμετρο 300μ. Το κρασί ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι αλλά και τσιμεντένια “αυγά” και έχει αρώματα περγαμόντου, μήλου, τοσταρισμένου ψωμιού, ροδάκινου, κυδωνιού και αχλαδιού και διακριτικές πικάντικες νότες ενώ στο στόμα έχει βελούδινη υφή και δροσιστική οξύτητα και είναι ίσως το πιο γαστρονομικό κρασί της λίστας.
7. Passage Multi Vintage Στροφιλιά
Αυτό είναι μάλλον το πιο ιδιαίτερο κρασί του άρθρου μιας και μιλάμε για ένα κρασί που γίνεται από πολλές διαφορετικές χρόνια. Η τρέχουσα χρονιά (2023) λοιπόν, αναμιγνύεται με τις προηγούμενες, οι οποίες έχουν ωριμάσει σε βαρέλια ακακίας για περίπου 6 μήνες. Το κρασί έχει πολύπλοκα αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, μελιού, λευκού πιπεριού, λεμονανθών και βοτάνων και λιπαρό, εκφραστικό στόμα.
8. Κλέφτες Μάρκου
Ο κλέφτης είναι αυτό το λεπτεπίλεπτο λευκό λουλουδάκι που φυσάγαμε πιτσιρίκια για να εξανεμιστούν τα ανθάκια του. Το Σαββατιανό αυτό παίρνει το όνομα του από αυτό το λουλουδάκι μιας και η απουσία θειωδών δίνει στο κρασί αυτή την «εύθραυστη» διάσταση. Αυτό στη θεωρία, γιατί στην πράξη έχω δοκιμάσει αρκετές παλιές χρονιές και το κρασί δεν είχε «σπάσει» με το πέρασμα του χρόνου, αντιθέτως είχε εξελιχθεί υπέροχα. Νότες αχλαδιού, μήλου, περγαμόντου, χαμομηλιού και κυδωνιού σε ένα φίνο στόμα, με ισορροπημένη οξύτητα.
Διαβάστε ακόμα: 8 μαυλιστικά Μοσχάτα για το καλοκαίρι.