Που να πας και τι να φας στην Ύδρα, αναλόγως με το τι τραβάει η όρεξη και με το τι σηκώνει το μπάτζετ σας.

Το νησί είναι βραχώδες, άνυδρο -κι ας λέγεται Ύδρα-, ποίημα σκέτο προτού αποτυπωθεί σε οποιοδήποτε χαρτί, μέρος που χαϊδεύει τις αισθήσεις με τα χρώματα και την αρχιτεκτονική του, τόπος απόλυτος στην ομορφιά του που δεν στερείται περιεχομένου: τέχνη, ενδιαφέρον jet set επισκεπτών και πλούσια ιστορία συμπληρώνουν το όλον. Τίποτα, λοιπόν, πιο απολαυστικό από ένα περιποιημένο μεσημεριανό γεύμα μετά τη βουτιά ή από ένα καλό δείπνο κάτω από τον έναστρο ουρανό της από φυσικού της φινετσάτης Ύδρας. Το θέμα είναι πού τρώμε και τι.

Τα παραδοσιακά φαγητά που συναντώνται ακόμα στα υδραίικα σπίτια και εστιατόρια/ταβέρνες, ερχόμενα από το μίνιμαλ, στιβαρό γαστρονομικό παρελθόν της Ύδρας είναι κυρίως οι πίτες με χόρτα του βουνού, τα κοκκινιστά σαλιγκάρια, οι σουπιές και τα καλαμάρια, το αρνάκι, αλλά και οι γκόγκλες, τα χειροποίητα ζυμαρικά τους, περιχυμένα με φρέσκο βούτυρο. Γλυκά απλά και ταπεινά με μέλι – σαν τηγανίτες. Και φυσικά, τα φημισμένα υδραίικα αμυγδαλωτά (ζαχαρο­μπακλαβάδες τα λένε οι Υδραίοι), τα σκαλτσούνια, οι κουραμπιέδες.

Δεν επιθυμούμε πάντοτε βαθιά γνωριμία με την γαστρονομική παράδοση ενός τόπου, δικαιούμαστε στις διακοπές μας να λαχταρήσουμε ένα περιποιημένο σπαγγέτι, αλλά είναι σίγουρα θετικό το ότι στην Ύδρα τα περισσότερα μέρη για φαγητό συνδυάζουν έξυπνα και ευαίσθητα τις παραδεδομένες γαστρονομικές ποιότητες με πιο σύγχρονες κατευθύνσεις στο φαγητό που ικανοποιούν και χορταίνουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες από όλον τον πλανήτη.

Ρώτησα μερικούς ανθρώπους που ζουν ή έχουν επιχειρήσεις τα τελευταία πολλά χρόνια στο νησί πού τρώνε, επισκέφθηκα ορισμένα μέρη κι εγώ (πέρσι και φέτος), οπότε αυτή είναι η λίστα που σας παραδίδω με τις αναγκαίες σημειώσεις. Αν βρεθείτε στην Ύδρα, τώρα θα ξέρετε πού να πάτε, αναλόγως με το τι τραβάει η όρεξη και με το τι σηκώνει το μπάτζετ σας.

Στην Ψαροπούλα θα βρεις νόστιμους συνδυασμούς θαλασσινών και κρεάτων, θεϊκό ριζότο με φρέσκο καλαμάρι και πολύ ωραίες σαλάτες.

Η Ψαροπούλα, με την προνομιακή της ταράτσα, δίνει την αίσθηση ότι φιλοξενήσε σε κάποιο σπίτι υδραίικο, αρχοντικό.

Παραδοσιακά και old fashioned κοντά στο Λιμάνι

Προσωπικά, ξεκινώ από την Ψαροπούλα, με την προνομιακή της ταράτσα, που μου δίνει πάντοτε την αίσθηση ότι φιλοξενούμαι σε κάποιο σπίτι υδραίικο, αρχοντικό. Πολύ νόστιμοι συνδυασμοί θαλασσινών και κρεάτων, θεϊκό ριζότο με φρέσκο καλαμάρι και πολύ ωραίες σαλάτες. Παστίτσιο και μουσακάς με πλούσια, σπιτική μπεσαμέλ, επίσης. Στο τέλος, σβήσιμο με κέρασμα καρπούζι ή κορμό σοκολάτας.

Η Όστρια έχει λογικές τιμές, καλό τηγάνι και ασφαλείς επιλογές summer γαστριμαργίας.

Στην Όστρια, μες στης Ύδρας τα στενά, η ιδιοσυγκρασιακή Τασούλα σερβίρει τους ξένους τακτικούς επισκέπτες του νησιού – από διεθνούς φήμης εμπόρους έργων τέχνης, μέχρι επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι μάλλον έτσι επιλέγουν να έχουν κατά νου την ελληνική φιλοξενία: λίγο φωνακλάδικη και πληθωρική. Την Τασούλα ή την αγαπάς ή την μισείς, το μαγαζί της όμως έχει λογικές τιμές, καλό τηγάνι και ασφαλείς επιλογές summer γαστριμαργίας: σαρδελίτσα ψητή λαδολέμονο, πολύ αφράτο και καλοτηγανισμένο κεφτεδάκι, πατάτες στο χέρι και επιλογές σε σαλατικά και μεζέδες.

Μπορεί η εικόνα του Παραδοσιακού να είναι λίγο… τουριστικοπρεπής, αλλά τα πιάτα του είναι σπιτικά.

Οι Υδραίοι όμως ομνύουν στο Παραδοσιακό, στην Τομπάζη για να φάνε καλαμάρι όπως πρέπει, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, ψιλοκομμένο τηγανιτό κολοκυθάκι, αλλά και μακαρονάδες με θαλασσινά, μεταξύ άλλων. Μην σας μπερδέψει η λίγο τουριστικοπρεπής αμφίεση του μαγαζιού με τα μπλε τραπεζομάντηλα, προχωρήστε άφοβα.

Η Ωραία Ύδρα προσφέρει παραδοσιακή, και χωρίς κολλήματα, ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Το αυτό ισχύει και με την Ωραία Ύδρα, πάνω στο λιμάνι, τόσο old school και καλαίσθητη όσο τάζει το όνομά της. Βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν η Ψαροπούλα πριν ανεβεί στην ταράτσα που σας γράφω πιο πάνω και προσφέρει παραδοσιακή, αλλά χωρίς κολλήματα, ελληνική και μεσογειακή κουζίνα: θα βρείτε από μοσχαράκι κοκκινιστό μέχρι σεβίτσε και θα συνδυάσετε με κρασί, από την περιποιημένη λίστα του.

Στο Κρυφό Λιμάνι η υδραίικη κουζίνα κάνει καθημερινά γιορτή.

Κλείνω αυτή την ενότητα επιστρέφοντας στην οδό Τομπάζη με το Κρυφό Λιμάνι, που βρίσκεται σε μια αυθεντική, παλιά υδραίικη αυλή και σερβίρει αγαπησιάρικο, γενναιόδωρο φαγάκι στα μόλις 14 τραπέζια του: χταπόδι σαλάτα, σουβλάκι και καπνιστές μελιτζάνες, μελωμένο, σκορδάτα σαλιγκάρια ντοματένια, καλαμάρι με πιλάφι και άλλα… Εδώ, η υδραίικη κουζίνα κάνει καθημερινά γιορτή και αν θέλετε να την γνωρίσετε πραγματικά επιλέξτε αυτό το μέρος απαρεγκλίτως.

Για τοπ ιταλικό αξίζει να επισκεφθείτε το Il Casta στην Τομπάζη, όπου ο Pietro Carola φέρνει την πατρίδα του στην Ύδρα και τις μιξάρει με τρόπο φανταστικό.

Για ιταλική κουζίνα δύο είναι οι επιλογές: το Caprice και το Il Casta.

Πίτσα-πάστα

Το Caprice στη Σαχτούρη, μακριά από την βουή του λιμανιού, είναι άχαστο, ρομαντικό, λίγο old-fashioned, αλλά αυθεντικά κοσμοπολίτικο, με ζεστή καρδιά και φίνα εξυπηρέτηση. Σπαγγέτι με αχινό, νόστιμη carpese με χοντροκομμένη τομάτα και ωραία πίτσα με τραγανή ζύμη συνοδεύονται από ωραίες επιλογές κρασιών, κυρίως του ελληνικού αμπελώνα. Το απόλυτο value for money.

Για τοπ ιταλικό, όμως, πρέπει να επισκεφθείτε το Il Casta στην Τομπάζη, όπου ο Pietro Carola φέρνει την πατρίδα του στην Ύδρα και τις μιξάρει με τρόπο φανταστικό. Τα gnocchetti από γάλα και αλεύρι, με κρόκο Κοζάνης, γάμπαρη Χαλκίδας και χαβιάρι σολωμού μπορούν να σας κάνουν να επιστρέψετε στο νησί αρκετές φορές μες στο καλοκαίρι, γιατί αλλού δεν θα τα γευτείτε. Φρέσκιες σαλάτες και ευφάνταστα antipasti συμπληρώνουν το σκηνικό του τραπεζιού.

Στον Όμιλο θα δοκιμάσετε όμορφα και όχι πανάκριβα πιάτα.

Τα «χλιδάτα»

Στο Sunset και στον Όμιλο, στην άκρη του Λιμανιού και προς τα πάνω, θα απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο που μπορεί να σταθεί ως η τέλεια αφορμή για οτιδήποτε εορταστικό σας: μια επέτειος; μια πρόταση γάμου; μια υπενθύμιση της αγάπης σας που τα κατάφερε κι έφτασε μέχρι την Ύδρα; Εσείς διαλέγετε.

Ο Όμιλος -η παλιά θρυλική Λαγουδέρα των ξέφρενων πάρτυ στα 70s- προσφέρει σίγουρο πράγμα: φιλέτα, σαλατικά, γαλλοϊταλικά μαγειρέματα και φρέσκιες ελληνικές πρώτες ύλες για ένα πολυτελές (μην φανταστείτε πανάκριβο), ονειρεμένο δείπνο. Θέα Αιγαίο, «θάλασσα δεσποτική» στο θεσπέσιο μπαλκόνι του. Μετά τα μεσάνυχτα, όλο και κάποιο DJ set θα πετύχετε, που κρατάει συνήθως μέχρι το πρωί. Είναι ανοιχτό όμως, από το μεσημέρι.

Το Sunset, εκτός από όμορφα πιάτα, «γεύεσαι» κι ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα.

Όσο για το Sunset, θα απολαύσετε ένα από τα πιο μαγευτικά σας ηλιοβασιλέματα και, μάλιστα, συνοδεία πλούσιας ψαρόσουπας, ποικιλίας από στρείδια και φρέσκα ψάρια που σπαρταρούν κυριολεκτικά λίγο πριν φθάσουν στο πιάτο σας με συνοδευτικά της αρεσκείας σας. Γκράντε χώρος, κατάλληλο και για πριβέ σκηνικά. Προσοχή, αποφύγετέ το αν φυσάει πολύ.

Στον Βλυχό και το ταβερνάκι της Μαρίνας, βγαλμένο λες από ποίημα του Ελύτη: σοφιστικέ μινιμαλισμός με καταγωγή από την παράδοση και το ελληνικό μεράκι.

Παραλιάρα, ούζο και νόστιμο φαγητό στο Four Seasons.

Τα παρά θιν’αλός

Στο Four Seasons στις Πλάκες του Βλυχού, περιμένει τον επισκέπτη η καλοκαιρινή εμπειρία διακοπών, όπως την φαντασιώνεται από το Instagram και τις παλιές καρτ ποστάλ. Παραλιάρα, ούζο και νόστιμο φαγητό-οι ντόπιοι αναφέρονται στο εστιατόριο αυτό (που ανήκει στο ομώνυμο ξενοδοχείο) ως Ταβέρνα της Τασίας. Φαγητό της μαμάς, μεν, αλλά upgraded στις σημερινές εποχές, με σύγχρονη διαχείριση της πρώτης ύλης αλλά και ωραία παρουσίαση. Οι τιμές λογικές.

Το ταβερνάκι της Μαρίνας είναι ο ορισμός των καλοκαιρινών διακοπών.

Στον Βλυχό και το ταβερνάκι της Μαρίνας, βγαλμένο λες από ποίημα του Ελύτη: σοφιστικέ μινιμαλισμός με καταγωγή από την παράδοση και το ελληνικό μεράκι. Λαδερά, μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι (μπορεί να πετύχετε μέχρι και αστακό) και φρέσκα χόρτα. Στο τέλος, πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα για μπουκιές με μάτια κλειστά. Βρίσκεται πάνω στον βράχο, στον κολπίσκο όπου δένουν τα θαλάσσια ταξί για Βλυχό. Το Πευκάκι, όνομα και πράμα, βρίσκεται στον δρόμο σας για την παραλία στο Καμίνι. Κάτω από την απολαυστική σκιά των πεύκων που μοσχοβολούν, θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές μετά τη βουτιά σας.

Τόσο οι γλυκές όσο και οι αλμυρές επιλογές στην κρεπερί του Νίκολας, έχουν τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση.

Το Pickle Burgers είναι το νέο και πρώτο μπεργκεράδικο του νησιού.

Κάτι στο χέρι

Η κρεπερί του Νίκολας, που είναι μισός Γάλλος μισός Έλληνας, στην οδό Οικονόμου (Μικρό Καφέ) είναι must και μένει ανοιχτή ως αργά, με γλυκές και αλμυρές επιλογές. Τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση. Δίπλα ακριβώς, μόλις φέτος, άνοιξε το πρώτο μπεργκεράδικο του νησιού, που ακούει στο όνομα Pickle Burgers και βρίσκει πατήματα.

Νόστιμος γύρος και ζουμερά σουβλάκια στο Και Κρεμμύδι.

Για το κλασικό σουβλάκι, αποφύγετε τα τουριστικά και επισκεφθείτε το Και Κρεμμύδι στην Τομπάζη, κοντά στο λιμάνι. Νόστιμος γύρος, ζουμερά σουβλάκια, αφράτα μπιφτέκια και πλούσια γεμισμένα τυλιχτά, ενώ και το περιβάλλον ενδείκνυται για sitting την μέρα εκείνη ή το βράδυ που θα επιθυμείτε ένα πιο low budget, χορταστικό όμως, φαγάκι.

Για αμυγδαλωτά στου Τσαγκάρη και για παγωτό στην Καραμέλα.

Γλυκό και παγωτό

Αδικαιολόγητη παράλειψή σας θα είναι να μην περάσετε από τον ιστορικό οίκο αμυγδαλωτών Τσαγκάρη στην Οικονόμου-εκτός από αμυγδαλωτά, βρείτε παγωτό με γεύση αμυγδαλωτού. Αν με ρωτάτε, το παγωτό μαστίχα του είναι ό, τι καλύτερο. Πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο, το ζαχαροπλαστείο Καραμέλα με τραπεζάκια και στο λιμάνι, προσφέρει το τρίπτυχο γλυκό-καφές-παγωτό, με φρέσκιες επιλογές καθημερινά. Τα σορμπέ του γίνονται αμέσως sold out, δοκιμάστε και το σορμπέ σοκολάτα, μιλάμε για σοκολατένια έκρηξη στο στόμα χωρίς να σας λιγώνει.

 

Διαβάστε ακόμα: Η μπριζόλα Ουρουγουάης πιο γκουρμέ από το ντόπιο παϊδάκι; Μην είστε κορόιδα!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top