To άρτυμα στη γεύση -και στο στυλ

To δαιμονοποιημένο, αλλά πάντα αναγκαίο αλάτι στο κρέας ή το ψάρι μας. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι που απογειώνει κάθε γεύση. Στοχαζόμαστε πάνω στη σημασία που έχουν τα καρυκεύματα στη διατροφή μας και φοράμε στον καρπό τον ιδανικό «καρύκευμα» του στυλ: το σπορ και άκρως καλοκαιρινό χρονογράφο Portugieser Yacht Club της IWC.

 

Τα αρτύματα έχουν οργανική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, προσδίδουν χάρη σε ό,τι τρώμε. Το πιπέρι είναι ο βασιλιάς, αρκεί να πέφτει φρεσκοτριμμένο.

Το αναγκαίο της γεύσης

Το ξέρουμε ως καρύκευμα ή ως άρτυμα. Όπως και να το πει κανείς είναι αυτό που προσθέσει νοστιμιά στο πιάτο μας. Είναι τα πιο συνηθισμένα στο καθημερινό μας τραπέζι: το αλάτι και το πιπέρι είναι τα πλέον συμβατικά, αλλά όχι τα μόνα. Από το άρτυμα λεμονιού, ξυδιού ή ελαιόλαδου με δεντρολίβανο έως τον γάρο που μας έρχεται από την βυζαντινή εποχή.

Έτσι, για να μην νομίζουμε πως η νοστιμιά είναι εφεύρημα του σύγχρονου ανθρώπου και ότι οι πρόγονοί μας αδιαφορούσαν για τη νοστιμιά στα πιάτα τους. Για τον γάρο ειδικά μπορούν να γραφτούν ολόκληρες πραγματείες, καθώς αποτελούσε την κατ’ εξοχήν σάλτσα ή περίχυμα των Βυζαντινών.

Μπορούμε να φανταστούμε ένα σωστά ψημένο φιλέτο χωρίς τη συνοδεία καρυκευμάτων ή ένα φρέσκο ψάρι που να σερβίρεται δίχως τα αρτύματα που θα «φωτίσουν» την αυθεντική του γεύση;

Ήταν γνωστό από την ύστερη αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Πρόκειται για παρασκεύασμα με βάση τα εντόσθια των ψαριών ή και ολόκληρα μικρά ψάρια (αθερίνες, λεπτές τρίγλιες) ή και μεγάλα (σκουμπριά, σαβρίδια). Για τον γάρο έχει καταγραφεί η φράση: «Ο γάρος, είναι του ψωμιού ο χάρος», γιατί στην κατανάλωσή του «σήκωνε» ψωμί (Πάπυρος Λαρούς, Ελληνική έκδοση 1963).

Στη σημερινή εποχή, για λόγους υγείας τα αρτύματα έχουν κατά μια έννοια δαιμονοποιηθεί (ειδικά το αλάτι), καθώς αν καταναλώνονται σε ποσότητες, όντως, μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Εντούτοις, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το δικό μας μεσογειακό, διατροφικό μέτρο. Που σημαίνει πως η ποσότητα ποτέ δεν εγγυάται την ποιότητα.

Λίγες σταγόνες πικάντικο λάδι, όπως οι κόκκινοι δείκτες του IWC, μπορούν να απογιώσουν ένα σασίμι τόνου.

Αν, όμως, ψάχνουμε ένα εκλεκτό άρτυμα που προέρχεται από τη χώρα μας και έχει γίνει σήμα κατατεθέν, αυτό δεν είναι άλλο από τον κρόκο Κοζάνης. Ενα προϊόν που έχει προσθέσει υψηλές νότες νοστιμιάς σε πιάτα όλου του κόσμου. Το σαφράν, που είναι η άλλη ονομασία του, πέραν των γευστικών του δυνατοτήτων που είναι ανεξάντλητες, έχει και θεραπευτική δράση στον οργανισμό μας, καθώς η βασική του ουσία, η σαφράνη, χρησιμοποιείται και ως ηρεμιστικό, κατά του άσθματος της επιληψίας, έως και της πέψης.

Τα αρτύματα έχουν οργανική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, προσδίδουν χάρη σε ό,τι τρώμε, τους ανεβάζουν το επίπεδο της γεύσης, τους προσδίδουν χαρακτήρα ή αναδεικνύουν τον ήδη υπάρχοντα. Μπορούμε να φανταστούμε ένα σωστά ψημένο φιλέτο χωρίς τη συνοδεία καρυκευμάτων ή ένα φρέσκο ψάρι που να σερβίρεται δίχως τα αρτύματα που θα «φωτίσουν» την αυθεντική του γεύση;

Ο χρονογράφος Portugieser Yacht Club της IWC είναι το απαραίτητο «καρύκευμα» στο στυλ μας.

Το ρολόι

Η έννοια του καρυκεύματος, για να παραμείνουμε στο θέμα μας, εν τη ευρεία εννοία, δεν συναντιέται μόνο στο φαγητό. Μήπως στο στυλ μας δεν χρειάζονται κάποιες επιπλέον νότες για να του δώσουν χαρακτήρα και υπόσταση; Αν ίσχυε κάτι άλλο, θα μας αρκούσε να φορέσουμε ένα οποιοδήποτε πουκάμισο, ένα κοινό παντελόνι, ένα ζευγάρι αδιάφορα παπούτσια και να ήμασταν μια χαρά. Δεν είμαστε, όμως.

Ας πάρουμε ένα τρανό παράδειγμα: ο χρονογράφος Portugieser Yacht Club της IWC είναι ένα ρολόι που το προσπερνάς αβασάνιστα, δεν του ρίχνεις δεύτερη ματιά και δεν σε εντυπωσιάζει; Σε καμία περίπτωση. Είναι ο ορισμός του ρολογιού με χαρακτήρα θαλασσινό και καλοκαιρινό. Οπερ έδει δείξαι: το ρολόι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ντύσιμό και το στυλ μας. Είναι ένα σημαντικό καρύκευμα. Μια αισθητή νότα γούστου.

Το Portugieser Yacht Club Chronograph είναι το πιο σπορ ρολόι σε μια οικογένεια ρολογιών με πλούσια σπορ παράδοση.

Το Portugieser Yacht Club Chronograph είναι το πιο σπορ ρολόι σε μια οικογένεια ρολογιών με πλούσια σπορ παράδοση. Με ανθεκτικό μηχανισμό, έτσι όπως μόνο η IWC μπορεί να κατασκευάσει, και στεγανό σε πίεση ως τα 6 bar, ο χρονογράφος αυτός δεν κρύβει τις αθλητικές του φιλοδοξίες.

Το ρολόι έχει διάμετρο 43,5mm και διαθέτει ειδική προστασία για τη στεφάνη του. Επιπλέον, είναι το μοναδικό μοντέλο της οικογένειας Portugieser που διαθέτει φωσφορίζοντες δείκτες. Ο κόκκινος δείκτης για τα δευτερόλεπτα θα σας κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον.

Portugieser Yacht Club Chronograph: έχουμε να κάνουμε με ένα ρολόι άνετο στη χρήση και εξαιρετικά ανθεκτικό.

Το ρολόι διατίθεται σε ανοξείδωτο ατσάλι με επιχρυσωμένο δίσκο. Χάρη στις διακριτικές τροποποιήσεις του σχεδιασμού, ο χρονογράφος φαίνεται τώρα πιο πολυτελής και πιο ισορροπημένος.

Εχουμε να κάνουμε με ένα ρολόι άνετο στη χρήση και εξαιρετικά συμπαγές. Το λαστιχένιο μπρασελέ συμπληρώνει τέλεια τον χαρακτήρα αυτού του ρολογιού: είναι εύχρηστο και σπορ.

Αν ταιριάζει με τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις στα νησιά και για τους τυχερούς σε πλόες με κάποια γιοτ; Ούτε συζήτηση. Το λευκό του καντράν θα έρθει σε πλήρη σύζευξη με το μαυρισμένο σας καρπό. Θα είναι ένα ευδιάκριτο φωτεινό σημείο.

Διαλέξτε άνετα πόλο μπουζάκια ή λινά πουκάμισα στα χρώματα της θάλασσας και του θερινού ουρανού. Αφήστε τη σπορ διάθεσή του συγκεκριμένου χρονογράφου να σας παρασύρει όπως θα έκαναν τα κύματα λικνίζοντας ένα γιοτ. Είναι ένα από τα κομψά ρολόγια που ταιριάζει και με σορτς. Μην το φοβηθείτε.

 

//INFO
Φωτογράφηση – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: Portugieser Yacht Club Chronograph.
Ευχαριστούμε το εστιατόριο Cookoovaya για τη φιλοξενία.

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι πάντα ώρα για καφέ και ένα ρολόι Portofino της IWC στον καρπό

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close