Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα κομψό περιβάλλον με ήρεμη ατμόσφαιρα.

Οι ICD Designers σχεδίασαν ένα εστιατόριο νέας εποχής στο κέντρο της Αθήνας με γήινα υλικά και οργανικά σχήματα. Επικεντρώθηκαν στις επιμέρους ξύλινες κατασκευές του χώρου αλλά και στον φωτισμό του. Κύρια πηγή έμπνευσης της φιλοσοφίας και του σχεδιασμού του εστιατορίου Seeds αποτελεί ο σπόρος που συμβολίζει τη γέννηση και την άνθιση ενός νέου μοναδικού οράματος.

Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα κομψό περιβάλλον με ήρεμη ατμόσφαιρα που εστιάζει στην ανάδειξη της γαστρονομικής κουζίνας του σεφ Δήμου Σαμουράκη. Οι υφές και τα υλικά που επιλέχθηκαν αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο απεικονίζεται και αναδεικνύεται το ιδιαίτερο και μοναδικό μενού του σεφ.

Τα τραπέζια από ψηλά.

Ο χώρος αποτελείται από δύο επίπεδα. Στο ισόγειο χωροθετείται η κουζίνα που λειτουργεί ως walk-in kitchen και έχει άμεση οπτική επαφή με το χώρο της σάλας.

Για την ολοκληρωμένη σχεδιαστική προσέγγιση στόχευσαν στη σωστή επικοινωνία μεταξύ του branding, της φιλοσοφίας του σεφ και του νέου χώρου. Οι καμπύλες γραμμές αποδίδονται στο χώρο μέσω της νέας κουπαστής, των custom επίπλων και του ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής. Η υφή του οξειδωμένου χαλκού σε συνδυασμό με το ξύλο, τις κεραμιδί λεπτομέρειες και τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά δημιουργούν μια σύνθετη εμπειρία που ξεκινάει από την αίσθηση του χώρου και καταλήγει στην αίσθηση της γεύσης.

Ο χώρος αποτελείται από δύο επίπεδα. Στο ισόγειο χωροθετείται η κουζίνα που λειτουργεί ως walk-in kitchen και έχει άμεση οπτική επαφή με τη σάλα: Εκεί, τοποθετούνται ξύλινα στρογγυλά τραπέζια για τη καλύτερη ροή αλλά και για να δημιουργεί κλίμα επικοινωνίας και συνεχούς οπτικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων.

Ξύλινες κατασκευές και επενδύσεις χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία για οριοθέτηση του χώρου αλλά και για την δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας.

Κυρίαρχο στοιχείο του εστιατορίου αποτελεί η προσθήκη του νέου κατακόρυφου τοίχου που ενοποιεί το ισόγειο με το πατάρι. Διακοσμείται από κάθετα καμπυλόγραμμα φωτιζόμενα μεταλλικά στοιχεία απόχρωσης οξειδωμένου χαλκού. Η πίσω πλευρά του νέου τοίχου λειτουργεί ως κουπαστή σκάλας και η όψη του ως ένα επιβλητικό στοιχείο που έρχεται να αναδείξει το λογότυπο και το χώρο υποδοχής του εστιατορίου.

Ο πάνω όροφος λειτουργεί ως private dining area με τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης αλλά και ως χώρος φιλοξενίας του κρασιού και της οινογευσίας.

Ο πάνω όροφος λειτουργεί ως private dining area με τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης αλλά και ως χώρος φιλοξενίας του κρασιού και της οινογευσίας που κατέχει δυναμική θέση στο μενού του σεφ. Ένα μεγάλο τραπέζι ειδικής κατασκευής με μεταλλική βάση και ξύλινη μεγάλη επιφάνεια τοποθετείται στο κέντρο του χώρου ενώ έρχεται να το πλαισιώσει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος της κάβας και του μπαρ.

Ο πριβέ χώρος του επάνω ορόφου.

Small talk, short story και long story ονομάζονται τα τρία μενού γευσιγνωσίας και αποτελούνται από επτά, δέκα και δεκατέσσερα στάδια αντίστοιχα.

Έγινε ειδική μελέτη φωτισμού στο χώρο για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να εστιάσουν τον φωτισμό στα τραπέζια για να αναδείξουν το μενού του σεφ που είναι επίκεντρο της συνολικής μελέτης. Ο λευκός φωτισμός της κουζίνας έρχεται σε αντίθεση με τον ήπιο και θερμό φωτισμό του χώρου διαχωρίζοντας τα οπτικά. Τέλος χρησιμοποιήσαν τον φωτισμό ως εργαλείο για την ανάδειξη σημαντικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που δημιούργησαν.

Στο Seeds τα μενού γευσιγνωσίας δεν θα είναι σταθερά καθημερινά, παρά θα αλλάζουν αναλόγως με τις πρώτες ύλες που έχει διαθέσιμες ο σεφ. Συγκεκριμένα: Small talk, short story και long story ονομάζονται τα τρία μενού γευσιγνωσίας και αποτελούνται από επτά, δέκα και δεκατέσσερα στάδια αντίστοιχα. Οι τιμές τους κατά σειρά είναι στα εβδομήντα πέντε, τα ενενήντα πέντε και τα εκατόν είκοσι πέντε ευρώ.

Αριστερά: αρνί σε μελάσα, ξύδι και μέλι. Δεξιά: αστακός με εικονική δαγκάνα, με curry royale και βατόμουρο σε σκόνη.

Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε τον μπακαλιάρο ημίπαστο και το αρνί που σιγομαγειρεύεται σε μελάσα.

Ενδιαφέρον πιάτο είναι η αγκινάρα Ιερουσαλήμ που μαγειρεύεται σε βούτυρο νουαζέτ και σερβίρεται ολόκληρη και ως πουρές. Μπορεί να βρείτε αστακό που φτιάχνουν με… “εικονική δαγκάνα”, συν curry royale και βατόμουρο σε σκόνη που του δίνει το κόκκινο χρώμα. Οι καραβίδες που ψήνονται στη σχάρα, συνδυάζονται με baby gem μαρούλι.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε μύδια σε μια σαλάτα από σέλερι, τα οποία γίνονται αχνιστά και τελειώνουν στα κάρβουνα, ενώ έχουν μια σάλτσα από ξινόγαλο και λάδι άνηθου.

Αριστερά: μύδια σε μια σαλάτα από σέλερι. Δεξιά: Foie gras σε μπριός με μπάτερσκοτς και πράσινο μήλο.

Στα κυρίως, θα βρείτε τον μπακαλιάρο ημίπαστο μαζί με ένα μιλφέιγ από λάχανο, σπανάκι, σαβόι και μια καπνιστή σάλτσα βουτύρου. Τέλος, αρνί που σιγομαγειρεύεται σε μελάσα, ξύδι και μέλι, κόβεται σε λεπτές φέτες, και ολοκληρώνεται πάνω στη σχάρα. Συνοδεύεται από ένα καρότο που ξαναγεμίζεται με τον πουρέ του, πέστο από σκορδόφυλλα και μια μπισκ από τα κελύφη του αστακού.

 

Φωτογραφίες: Μιχαήλ Δαμασκός
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

Διαβάστε ακόμα: Ρεσιτάλ. Το ζαχαροπλαστείο στο Μετς που ξεχωρίζει για τη ρετρό αισθητική του.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top