Σαν ζωγραφικός πίνακας: σούπα ψητής κολοκύθας αρωματισμένη με κάρδαμο, ταρτάρ γαρίδας και πραλίνα φουντουκιού.

Για τους σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας, οι γαρίδες αποτέλεσαν πριν από δύο χρόνια έμπνευση για να δημιουργήσουν μια σειρά από ευφάνταστα, νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα. Το εγχείρημα όχι μόνο πέτυχε, αλλά εξελίσσεται απ’ότι φαίνεται σε γαστρονομικό θεσμό της Αθήνας.

Η βασική ιδέα, οι γαρίδες εν προκειμένω, έχουν μείνει, αλλά η επεξεργασία τους και οι γευστικές προτάσεις έχουν προωθηθεί. Δεν έχουν αλλάξει απλώς, αλλά έχουν περάσει σε εκείνο το στάδιο που η φρεσκάδα της πρώτης ύλης συναντάει την νέα ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της με το αποτέλεσμα να μοιάζει με γευστικό ταξίδι. Εν ολίγοις, το φετινό μενού είναι ακόμα καλύτερο. Με τη φροντίδα του chef de cuisine Νίκου Μαυροκώστα, την υψηλή εποπτεία του executive chef Αστέριου Κουστούδη και τις οινικές επιλογές του sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2019 και, πλέον, εξελίσσεται σε γευστικό θεσμό.

Νεοελληνική φινέτσα: μαρουλοντολμάδες γεμιστοί με γαρίδες και μυρώνια, σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με μαστίχα.

Το νέο θεματικό μενού του GB Roof Garden με τίτλο Shrimp & more υμνεί όλα τα είδη γαρίδας που αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες αναδεικνύοντας καθένα από αυτά μέσα από πέντε απολαυστικά πιάτα.

Ξεκινήσαμε με σούπα ψητής κολοκύθας αρωματισμένης με κάρδαμο, που περικύκλωνε ένα εκλεκτό ταρτάρ γαρίδας με πραλίνα φουντουκιού. Παρότι η ποσότητα της σούπας ήταν λίγο περισσότερη απ’όση θα θέλαμε για την ισορροπία με τη γαρίδα, η αρμονία των αρωμάτων και κυρίως των υφών και της φυσικής γλύκας των συστατικών, συνέθεταν ένα πιάτο υψηλού επιπέδου.

Ακολούθησε το πιο φωτεινό, ιμπρεσιονιστικό πιάτο του μενού, ένα πιάτο που το ερωτεύεσαι καθώς συνταιριάζει μεταξένιες, ωμές γαρίδες Κοιλάδος Ερμιόνης (είναι οι κορυφαίες) με μανταρίνι, πευκόμελο, μεστό αυγοτάραχο και γλυκοφάγωτο πατζάρι. To όλον είναι ένας βρώσιμος πίνακας ζωγραφικής, με μικρές γοητευτικές πινελιές κι γευστικές αντιστίξεις.

Γαρίδες Αμβρακικού χαρίζουν τη λεπτή θαλασσινή τους γεύση και στους γεμιστούς μαρουλοντολμάδες με μυρώνια -που προσθέτουν εξαιρετικά λεπτό άρωμα- και σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με μαστίχα. Εδώ έχουμε ένα πιάτο φωτεινής ελληνικότητας με παραδοσιακά στοιχεία και φινέτσα διεθνούς εμβέλειας.

Γαρίδες χαρίζουν τη θαλασσινή τους γεύση στους γεμιστούς μαρουλοντολμάδες με μυρώνια και σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με μαστίχα.

Στην καλύτερη θέα της Αθήνας…

Το πιο βαρύ πιάτο χάρη στο γενναιόδωρο μασκαρπόνε, την πυκνά αρωματική τρούφα και το λαχταριστό γκουαντσιάλε είναι τα λινγκουίνι όπως γράφει ο κατάλογος αν και μας φάνηκαν πιο φίνα, σαν ταλιερίνι, με γαρίδες και τα προανφερθέντα συστατικά. Κάτι σαν καρμπονάρα mare e monti, μια βόμβα νοστιμιάς!

Παράλληλα, η ρεβυθάδα με γαρίδες στη σχάρα, πέστο μυρωδικών και κουμκουάτ είναι ένα αγαπησιάρικο και αρκετά ελαφρύ πιάτο που θέλεις να το τρως κάθε μέρα. Πρόκειται επίσης για δείγμα κομψής ελληνικότητας, που δείχνει το όραμα της κουζίνας, πέρα από ξενοδοχειακά κλισέ.

Συνολικά, στο νέο μενού το χρώμα και η δημιουργική έμπνευση παιχνιδίζουν και αναδεικνύουν -χωρίς να καπελώνουν- την πρώτη ύλη, που είναι και το ζητούμενο. Είναι ένα μενού με αυτοπεποίθηση, χωρίς ανάγκη εύκολου εντυπωσιασμού, αντάξιο του σπουδαίου ξενοδοχείου που το προσφέρει. Και όλα αυτά -για να μην ξεχνιόμαστε- με την εντυπωσιακότερη θέα της Αθήνας, από την οροφή της «Μεγάλης Βρεταννίας».

 

//GB Roof Garden Restaurant & Bar (Βασ. Γεωργίου Α’ – Ξεν. «Grande Bretagne»).

Καθημερινά, 13:00 – 01:00.

Το μενού θα σερβίρεται έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

 

Διαβάστε ακόμα, Alexander’s Lounge: Ανακαλύπτουμε τον «μυστικό κήπο» της Μεγάλης Βρεταννίας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top