Ο καιρός «σηκώνει» ακόμη για ένα δροσιστικό Iced Brew.

Αν και η καλοκαιρινά ζεστή θερμοκρασία υπαγόρευε την επιθυμία για ένα δροσιστικό Iced Brew, στο φετινό Athens Coffee Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων επισκεφτήκαμε όπως κάθε χρόνο το περίπτερο της Taf για να γνωρίσουμε τις νέες αφίξεις Single Estate και Taloumis Family Limited Reserve, που δεν θα περιμένουμε τον χειμώνα για να τις απολαύσουμε.

Eνα Iced Brew για το δρόμο και ξεκινάμε…

Βέβαια ο καφές είναι ένα ρόφημα για κάθε εποχή του χρόνου και τα προϊόντα της Taf είναι πάντα διαθέσιμα στο αρχηγείο της Οδού Μπενάκη 7 και το ηλεκτρονικό κατάστημα της Taf. Ας δούμε όμως τί ανακαλύψαμε στο φεστιβάλ.

Ορισμένες από τις επιλογές της σειράς Taloumis Family Limited Reserve που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Δοκιμάστε τον νέο καφέ από τη φάρμα Mama Mina της Νικαράγουα. Ποικιλία pink bourbon και παραγωγή υψηλής ποιότητας, σε μεγάλο υψόμετρο.

Στο espresso Bar δοκίμασα τον νέο καφέ από τη φάρμα Mama Mina της Νικαράγουα. Ποικιλία pink bourbon και παραγωγή υψηλής ποιότητας σε μεγάλο υψόμετρο, όπου ο αραιός αέρας έχει σαν αποτέλεσμα το γρήγορα στέγνωμα της πρωινής υγρασίας που δίνει στον κόκκο την ιδιαίτερη και απολαυστική του κιτρική οξύτητα, αυτήν τη χαρακτηριστική ελαφρώς όξινη σπιρτάδα που ξυπνά τον οργανισμό. Αναδεύουμε λίγο το φλιτζανάκι για να ανακινηθούν τα στοιχεία που έχουν προλάβει κιόλας να καθίσουν στο βάθος (όπως στο κρασί!) και πίνουμε. Καλή αρχή!

Ενα χειροποίητο slow brew από φρεσκοαλεσμένους κόκκους Taloumis Family Limited Reserve – Elida Geisha Panama.

Ο συσχετισμός με το κρασί αφορά πιο έντονα την επιλογή καφέ Maguta CM Natural Kenya. CM σημαίνει carbonic maceration ή ανθρακική διαβροχή, μια διαδικασία εμπνευσμένη από την οινοποιία, κατά την οποία οι καρποί του καφέ, τα «coffee cherries» όπως λέγονται για τη φυσική τους ομοιότητα με κερασάκια, συλλεγμένοι και διαλεγμένοι με το χέρι ώστε να βρίσκονται στο ιδανικό στάδιο φυσικής ωρίμανσης, εκτίθενται σε αεροστεγές περιβάλλον πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου η ζύμωση του καφέ να φτάσει στα όρια της.

Η στιγμή της αποκάλυψης. Η μυρωδιά του καφέ Taf έχει άμεση επίδραση στην ανάγκη να πιούμε ένα φλιτζάνι.

To carbonic maceration είναι ένα αρχικό στάδιο, μετά από το οποίο ακολουθούν τα παραδοσιακά στάδια επεξεργασίας και προετοιμασίας. Τα θετικά αποτελέσματα της ανθρακικής διαβροχής θα αντιληφθείτε μέσα από τον πλούτο αρωμάτων και γευστικών αποχρώσεων στο φλιτζάνι σας.

Ο καφές δεν είναι μόνο γεύση, είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής.

Η σημασία της τεχνικής για τον Maguta CM Natural Kenya δεν είναι μόνο γευστική, αλλά και κοινωνική, αφού για τον συγκεκριμένο καφέ η Project Origin και η φάρμα Maguta συνεργάζονται με στόχο την άνοδο της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινοτήτων, μέσα από τη διάδοση νέας τεχνογνωσίας και τη επακόλουθη δημιουργία υψηλότερου, βιώσιμου εισοδήματος για τους παραγωγούς. Γιατί ο καφές δεν είναι μόνο γεύση, είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής.

H Taf κρύβει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους την προτιμούν.

Την σφαιρική προσέγγιση στο θέμα «καφές» ανέπτυξε την Κυριακή στη διάρκεια των Coffee Masterclasses ο ιδρυτής της Τaf coffee Γιάννης Ταλούμης, στη διάλεξή του για τον ιδανικό συνδυασμό  hard & soft skills που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο barista. Άλλωστε είμαστε πλέον χώρα – leader στο καβούρδισμα, στο σερβίρισμα και φυσικά στην απόλαυση του καφέ, χάρη στην προσπάθεια πρωτοπόρων όπως ο Γιάννης Ταλούμης.

Οι aficionados του καφέ δεν χάνουν ποτέ εκδηλώσεις όπως το Coffee Festival.

Δεν αρκεί να ξέρει να φτιάχνει έναν άρτιο καφέ ο σημερινός barista. Xρειάζεται να έχει την ευχέρεια επικοινωνίας της αξίας του προϊόντος στον καταναλωτή.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον μέντορα του καφέ, γνωρίζουν την ικανότητά του να μεταφέρει στον συνομιλητή με εύληπτο και σαφή τρόπο τις γνώσεις του πάνω σε κάθε λεπτομέρεια της σωστής παρασκευής του καφέ.

Καφές με προέλευση και γεύση.

Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ότι στην ομιλία του ο Ταλούμης ανέπτυξε την αναγκαιότητα συνδυασμού πρακτικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Δεν αρκεί η ικανότητα άρτιας παρασκευής του κάθε ροφήματος καφέ αξιοποιώντας στο μέγιστο τον εξοπλισμό, χρειάζεται και η ευχέρεια επικοινωνίας της αξίας του προϊόντος στον καταναλωτή.

Ο “γκουρού” του εκλεκτού καφέ Γιάννης Ταλούμης με την ομάδα της Taf.

Προσθέστε ικανότητες όπως η ευελιξία, η ομαδικότητα και ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων και η σωστή διαχείριση χρόνου, και έχετε έτοιμο τον σωστό  barista.

Αλάθητο κριτήριο: η απόλαυση που μπορεί να προσφέρει ένας αυθεντικός καφές.

Βέβαια η καλύτερη επικοινωνία της ποιότητας του καφέ της Τaf είναι η δοκιμή που πάντα πείθει, και ήταν πια ή ώρα μετά τους «βεβιασμένους» εσπρέσσο να απολαύσω ένα χειροποίητο slow brew από φρεσκοαλεσμένους κόκκους Taloumis Family Limited Edition Elida Geisha Panama, γνώριμη επιλογή και αγαπημένη για τα σύνθετα αρώματα που προσφέρει όταν προετοιμαστεί σωστά.

O ιδανικός συνδυασμός hard & soft skills πρέπει να χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο barista, σημείωσε ο Γιάννης Ταλούμης.

Είναι πάντοτε προ-απόλαυση προτού πιεις τον καφέ να παρακολουθείς την διαδικασία προετοιμασίας από έναν εκπαιδευμένο barista της Τaf. Κόβει, ζυγίζει με ακρίβεια, ζεσταίνει νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, και στο τέλος περνάει το νερό από το φίλτρο. Τα μηχανήματα έχουν βαθμομέτρηση χιλιοστού, αλλά η τελική κίνηση γίνεται με το χέρι, υπό το συγκεντρωμένο βλέμμα του έμπειρου παρασκευαστή.

Στο stand της  Cultivos Coffee το σημαντικό νέο ήταν οι κάψουλες καφέ συμβατές με μηχανές τύπου Nespresso, και μάλιστα βιοδιασπώμενες, χωρίς αλουμίνιο και πλαστικό.

Οι νέες κάψουλες Cultivos κυκλοφορούν σε πέντε επιλογές: Βασικό blend, ντεκαφεϊνέ, και τρεις single estate.

Αν όλα αυτά μοιάζουν να αφορούν έναν κόσμο πολυτέλειας χρόνου, υπάρχει και για αυτό απάντηση. Στο περίπτερο της  Cultivos Coffee το σημαντικό νέο ήταν οι κάψουλες καφέ συμβατές με μηχανές τύπου Nespresso. Οι κάψουλες έρχονται σε πέντε διαφορετικές επιλογές. Βασικό blend, ντεκαφεϊνέ, και τρεις single estate επιλογές κυμαινόμενης έντασης και οξύτητας, από τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και την Κόστα Ρίκα.

Μαθαίνοντας τον αυθεντικό καφέ με κάψουλες Cultivos Coffee.

Οι κάψουλες Cultivos είναι απολύτως ασφαλείς από εξολοκλήρου βιοδιασπώμενα υλικά κατάλληλα για βιομηχανική κομποστοποίηση και δεν περιέχουν αλουμίνιο ή άλλες ύλες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη γεύση και να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αποτελούν την ιδανική λύση όσους θέλουν να συνδυάζουν – αλλά όχι να συμβιβάζουν – την ποιότητα με την εργονομία και να απολαμβάνουν τον ποιοτικό τους καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Διαβάστε ακόμα: Κάψουλες Cultivos. Premium απόλαυση καφέ, χωρίς πλαστικό και αλουμίνιο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top