Οι τέσσερις νέοι single origin καφέδες της Danesi. Οταν η ποιότητα συναντάει την κοινωνική υπευθυνότητα.

Koιτάζεις τις φωτογραφίες εποχής, ασπρόμαυρες με μια υποκίτρινη πατίνα λόγω του χρόνου, αλλά και πάλι ευδιάκριτες και αναλογίζεσαι «πώς το σκέφτηκε αυτός ο άνθρωπος;» και, ιδού τι κατάφερε: να μιλάμε σήμερα, το 2021, ακόμη για τον καφέ του. Το κτίριο της φωτογραφίας με την επιγραφή «Torrefazione Danesi» του πρωτοπόρου Αlfredo Danesi είναι αψευδής μάρτυρας της μακράς ιστορίας της εταιρείας.

Ναι, τον espresso Danesi πρώτα τον μυρίζεις. Πρώτα αφήνεις τις αισθήσεις σου να κυκλωθούν από το μεστό άρωμα του καφέ, ύστερα από την ισορροπημένο σώμα του και, φυσικά, από το απάνθισμα των γεύσεων του. Τα τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καφέ Danesi: το ευτυχές τρίπτυχο κάθε λάτρη του αυθεντικού καφέ.

Σήμερα η τέταρτη γενιά Danesi είναι εξ ολοκλήρου γένους θηλυκού.

Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να μην σκεφτείς πως τούτος ο καφές έρχεται από το βάθος του χρόνου. Εχει ιστορία να διηγηθεί, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς και που, σίγουρα, αφέθηκαν στη θωπεία του καφέ Danesi όπως συμβαίνει και με εμάς.

Για την ιστορία, λοιπόν, που έχει κι αυτή τη σημασία της: ο καφές Danesi είναι γνήσιο «τέκνο» του Αlfredo Danesi. Όλα ξεκίνησαν το 1905 όταν ο βέρος Ρωμαίος Danesi ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία του. Αυτά ήταν τα θεμέλια για να δημιουργηθεί ένας espresso που θα είναι συνώνυμος της ποιότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συζητούμε σήμερα γι’ αυτόν και τον πίνουμε αρειμανίως.

Σήμερα η τέταρτη γενιά Danesi είναι εξ ολοκλήρου γένους θηλυκού και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης της εταιρείας και των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων της.

H «Torrefazione Danesi» του πρωτοπόρου Αlfredo Danesi στη Ρώμη. Είμαστε μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στα μέρη μας ο Danesi ήρθε πριν από περίπου 28 χρόνια (στις αρχές της δεκαετίας του ’90). Ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση που την πραγματοποίησε, όμως, με σιγουριά ο Γιάννης Ταλούμης διαβλέποντας μια άνθιση στην τότε αγορά που είχε μετρημένους στα δάχτυλα της μίας παλάμης espressi και προπαντός τις ξεραμένες μπουρμπουλήθρες του φραπέ.

Έχουμε να κάνουμε με έναν καφέ υψηλής ποιότητας 100% Arabica Danesi Caffe single origin που μπορούμε να τον προμηθευτούμε σε συσκευασία 250γρ.

Με την έλευση της Danesi στην Ελλάδα έγινε μια τομή, η ιστορία, όμως, συνεχίζεται και έχει ένα διαρκές παρόν να επιδείξει: η νέα σειρά της Danesi δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Έχουμε να κάνουμε με έναν καφέ υψηλής ποιότητας 100% Arabica Danesi Caffe single origin που μπορούμε να τον προμηθευτούμε σε συσκευασία 250γρ.

Ο καφές Danesi κρύβει μέσα του μια ιστορία από το παρελθόν, αλλά δημιουργεί και μια σύγχρονη που οφείλουμε να την γνωρίζουμε.

Εννοείται πως πρόκειται για έναν καφέ που έχει ιδιαίτερη ιστορία και προέρχεται από ξεχωριστές περιοχές παραγωγής καφέ. Οι καφέδες της σειράς αυτής καλλιεργούνται δίνοντας ιδιαίτερα προσοχή στο έδαφος όπου φύονται και στους ανθρώπους που απασχολούνται στις φάρμες καφέ.

Μπορεί εμείς να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα κάποιων άοκνων προσπαθειών και να μην περνάει από το μυαλό μας όλη η αλυσίδα της δημιουργίας του καφέ, ωστόσο, για να μας έρθει όλο αυτό το κύμα της απόλαυσης στο φλιτζάνι, έχουν προϋπάρξει κάποια ουσιαστικά στάδια παρασκευής. Άρα, έχει μεγάλη σημασία πώς και από ποιους φτιάχτηκε ο καφές που πίνουμε.

Οι νέοι καφέδες προέρχονται από την Βραζιλία, την Ρουάντα, την Αιθιοπία και την Γουατεμάλα.

Τούτη η σειρά αποπνέει και εμπνέει πολυτέλεια. Οι καφέδες που την αποτελούν προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές χώρες: την Βραζιλία, την Ρουάντα, την Αιθιοπία και την Γουατεμάλα. Καθένας έχει τη δική του ταυτότητα, σπάνια και ξεχωριστή, την οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε εν προόδω και να επιλέξουμε εκείνον που μας ταιριάζει περισσότερο.

Το χαρακτηριστικό και των τεσσάρων αυτών single origin καφέδων είναι η ποιότητά τους, αλλά και η κοινωνική διάσταση κατά την παραγωγή τους. Η Danesi έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να συνεργάζεται με μικρές αγροτικές κοινότητες ανά περιοχή και χώρα, να στηρίζει τις προσπάθειες των απλών ανθρώπων, να ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά του καφέ και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορεί να διαχυθεί στις παγκόσμιες αγορές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καφές από τη Ρουάντα που προέρχεται από έναν τοπικό συνεταιρισμό, ο οποίος όμως αποδίδει στις γυναίκες της περιοχής την πρέπουσα αξία με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων είναι καθοριστική. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τους άλλους τρεις που προέρχονται από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία και τη Γουατεμάλα. Eίναι ξεχωριστοί και έχουν ζυμωθεί μαζί με τον καθημερινό αγώνα των ντόπιων παραγωγών.

Κάπως έτσι έρχεται στα χέρια μας ένας καφές με αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, αλλά και με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας. Μπορεί σε εμάς να μείνει το αποτύπωμα της γεύσης, εντούτοις το εταιρικό αποτύπωμα της Danesi είναι εξίσου σημαντικό.

 

// Σύντομα θα είναι διαθέσιμοι εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Espresso Danesi – 25 χρόνια εκλεκτού Ιταλικού καφέ στην Ελλάδα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top