Αριστερά: Στον Ψαριώτη θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ψαρικά και θαλασσινά του νησιού. (Φωτογραφία από το προφίλ Vavouli Pavlina-Sapfo στο Facebook) Δεξιά: Λαδόπιτα με ξινοτύρι στην ταβέρνα Το Πέρασμα. (Φωτογραφία από το προφίλ του Στέλιου Παρλιάρου στο Facebook)

Φαγητό

Ψαριώτης (τηλ.: 2222 093250): μια ταβέρνα που βρίσκεται στο λιμάνι της Λιναριάς. Είναι ο κύριος προμηθευτής του νησιού με ψάρι και αστακούς. Δεν σας το είπα, η Σκύρος είναι «αστακονήσι». Εδώ θα φας μοναδική αστακομακαρονάδα, με μια μεστή κόκκινη σάλτσα μαγειρεμένη από το ζωμό του αστακού. Εδώ, η αστακομακαρονάδα είναι πραγματική απόλαυση και δεν σου κοστίζει μια περιουσία. Εάν έχει σκορπίνα να ζητήσετε εκτός από σούπα να σας την ψήσει και να την φάτε στα κάρβουνα. Για τους γνώστες είναι πολύ πιο νόστιμη ακόμα και από τη γεύση του αστακού.

Το Πέρασμα (τηλ.: 2222 092911): στο δρόμο για το αεροδρόμιο, στη διασταύρωση που πηγαίνεις για τον Άγιο Πέτρο και την παραλία της Παναγιάς. Μπροστά στην είσοδο μια αυτοσχέδια έκθεση τοπικών προϊόντων, χυλοπίτες, αλάτι, φάβα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, παραγωγή της οικογένειας που έχει το μαγαζί. Η Ευφροσύνη, με το πλούσιο κατάμαυρο μαλλί, πάντα περιποιημένη, αναλαμβάνει τις παραγγελίες, ενώ στην κουζίνα μέσα είναι η κυρά Μαρία. Το φαγητό είναι νοστιμότατο, λιτές, καθαρές γεύσεις, μαγειρικές αυθεντικές χωρίς καμία υπερβολή, πραγματικά σαν να τρως στο σπίτι σου. Λαδόπιτες με ξινοτύρι, σκυριανά τηγανόψωμα. Το λεμονάτο κατσικάκι, σιγομαγειρεμένο, λιώνει στο στόμα, στο πλάι χυλοπίτες με βούτυρο και ξερή μυζήθρα, κοκκινιστό μοσχάρι, και φυσικά αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα.

Στον Άγιο Πέτρο ό,τι φας προέρχεται από το αγρόκτημα των ιδιοκτητών της ταβέρνας.

Άγιος Πέτρος (τηλ.: 6972 842116): πριν την παραλία του Αγίου Πέτρου, στη μέση του πουθενά, μια διαδρομή μόνο χωματόδρομος . Παρόλα αυτά αποκλείεται να μην το δεις καθώς εκεί που πρέπει να στρίψεις υπάρχει μια τεράστια καμάρα που γράφει: «καλώς ήρθατε στον Άγιο Πέτρο». Στην αρχή λες «ωχ!», μετά γελάς καθώς σκέφτεσαι κάποιο ανέκδοτο με τον Άγιο Πέτρο και τέλος όταν φτάνεις αποζημιώνεσαι και γεύεσαι την τέλεια κουζίνα του. Η ταβέρνα αποτελεί μέρος του αγροκτήματος και όλα τα προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιούνται στην κουζίνα: κρέατα (κατσίκι, αρνί μοσχάρι , χοιρινό), τυριά (μυζήθρα, ξυνοτήρι, γραβιέρα και φέτα), ζυμαρικά και λαχανικά και φρούτα εποχής από το μποστάνι.

Ιστορίες του Μπάρμπα. Βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από την άμμο του Μώλου, της πιο γνωστής παραλίας του νησιού και ειδικεύεται στα θαλασσινά. Απολαύστε ψητά ψάρια, η μακαρονάδα του ψαρά και το χταπόδι στιφάδο με πλιγούρι.

 

Στην επόμενη σελίδα: Δύο στέκια για χαλαρό ποτό.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top