Μην θεωρούμε τόσο δεδομένο ότι μόνο ο φελλός είναι ο ιδανικός «σύμμαχος» για τα κρασιά μας (wine.lovetoknow.com).

This? Last year που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Stelvin πώμα, το γνωστό βιδωτό, συναντάμε πλέον σε πανάκριβα και iconic κρασιά παγκοσμίως. Ο λόγος; Η εξέλιξη που θα έλεγε και ο Δαρβίνος. Είμαι σίγουρη πως δεν ξέρεις πως υπάρχουν Stelvin πώματα που μιμούνται την αναγωγική παλαίωση που προσφέρει ο φελλός και που είναι φυσικά πανάκριβα. Κι όμως!

Σκληρό για τους ρομαντικούς αλλά αληθινό: Με βιδωτό καπάκι δεν θα έχεις ποτέ φελλωμένο κρασί.

Βασικά γλιτώνεις από τη δυσάρεστη έκπληξη να έχει ελάττωμα η φιάλη που ανοίγεις, να είναι φελλωμένη ή να έχει οξειδωθεί. Και ενώ το φελλωμένο κρασί στο εστιατόριο επιστρέφεται, στην κάβα που το αγόρασες δεν επιστρέφεται άρα το λούζεσαι. Άσε που τα ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν στα παλιότερα και πολυτιμότερα κρασιά που δεν θυμάσαι καν από πότε αναπαύονται στο υπόγειο σου… Σκέτη απογοήτευση.

Το μόνο που θα δεχτώ σαν επιχείρημα είναι ο ρομαντισμός. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ζήσουν την ιεροτελεστία με το τιρμπουσόν (tire-bouchon) και το άνοιγμα της φιάλης ή εκείνοι που θέλουν να κρατάνε το φελλό από το κρασί που ήπιαν κάποια σημαντική στιγμή της ζωής του ή από το κρασί που έκανε μια στιγμή τους σημαντική.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σας καταλαβαίνω αλλά θα σας πω και το εξής. Αν έχετε πάει με το ταίρι σας σε κάποια ερημική παραλία για έρωτα κάτω από τα αστέρια και έχετε ξεχάσει το ανοιχτήρι σας, εύκολα η βραδιά μετατρέπεται σε πανωλεθρία και ακολουθεί η κλασσική συζήτηση:
-Μα γιατί δεν το πήρες;
-Νόμιζα το πήρες εσύ, όλα από μένα τα περιμένεις…
Νot sexy at all! Με το βιδωτό καπάκι αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Μήπως αλλάξατε γνώμη ξαφνικά;

Στη ζωή όπως και στο κρασί πρέπει να αφήνουμε τους εαυτούς ελεύθερους, χωρίς ενοχές και ταμπού, σπάζοντας κάθε βαρετό στερεότυπο. Μόνο έτσι αξίζει κάθε «γουλιά».

 

Υ.Γ. Επί του… πιεστηρίου: Στο μενού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για το επίσημο δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την παραμονή της Εθνικής Εορτής, φιγουράρει υπερηφάνως το F του Φοίβου Πaπαστρατή, ένα jazzy Ασύρτικο & Μοσχάτο από την Εύβοια με βιδωτό πώμα. Εφόσον επιβεβαιωθεί η επιλογή, λέτε να μορφάσει ο πρίγκιπας Κάρολος ακούγοντας το… κρακ του σομελιέ που θα στρίβει το μπουκάλι; 

 

Διαβάστε ακόμα: Achtung! Στερεότυπο – το ψάρι δεν πάει με κόκκινο κρασί.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top