Αρωματικό βούτυρο για κρέας εύκολα και γρήγορα

Παίρνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα ή διαφανή μεμβράνη και φτιάχνεις ένα ωραίο μπαστουνάκι, το τυλίγεις σαν καραμέλα και το βάζεις στο ψυγείο. Διατηρείται για 3 εβδομάδες. Κι εσύ είσαι ο πιο γαμάουα φοιτητάκος του κόσμου.

 
200901-r-xl-peppered-beef-tenderloin-with-roasted-garlic-herb-butter

Μπορεί να σου φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να μαγειρέψεις ένα γευστικό κομμάτι κρέας μόνος σου. Αρκεί να το δοκιμάσεις. (Φωτογραφία: Food & Wine)

Διακινδυνεύοντας εν πλήρει γνώσει και συνειδήσει να ακουστώ σαν τη μαμά σου, δεν μπορώ να μην αγωνιώ για σένα, για το πώς τα καταφέρνεις μετά τον πρώτο μήνα στο φοιτητικό σου διαμερισματάκι. Βολεύτηκες; Είναι δύσκολα τα μαθήματα; Τα βγάζεις πέρα με τα λεφτά; Τι να σου στείλω; Έχεις κάνει παρέες; Δεν φαντάζομαι να ξενυχτάς κάθε βράδυ!

Πάλι μακαρόνια έφαγες χτες; Θα πάθεις κάτι, άσε που θα παχύνεις ώσπου να πεις κύμινο. Άκου, πήγαινε στον χασάπη και πάρε καμιά μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα και κάνα δυο φιλέτα κοτόπουλου και θα σου πω εγώ τι θα τα κάνεις. Θα πας και στο σουπερμάρκετ και θα αγοράσεις ένα πακέτο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο. Προς Θεού, όχι μαργαρίνη ή άλλα φυτικά βούτυρα.

Θα τυλίξεις το κάθε κομμάτι κρέατος ξεχωριστά και θα τα βάλεις στην κατάψυξη. Το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που σκοπεύεις να φας ένα από αυτά, θα το μεταφέρεις από την κατάψυξη στο ψυγείο, για να ξεπαγώσει με την ησυχία του. Συγχρόνως, και μόλις σε ένα δεκάλεπτο, θα φτιάξεις και δύο είδη αρωματικού βουτύρου, όπως θα σου πω παρακάτω κι έτσι θα είναι σαν να τρως κάτι διαφορετικό κάθε φορά.

Όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψεις το κρέας, θα το βγάλεις από το ψυγείο ένα μισάωρο πριν, θα το αλατοπιπερώσεις και θα το ψήσεις στο σχαροτήγανο ή το αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία. Μην ξεχάσεις να ανάψεις τον απορροφητήρα, άνοιξε και το παράθυρο. Δεν θα γυρίζεις το κρέας για να ψηθεί παντού με το πιρούνι, το τρύπημα το στεγνώνει και στο τέλος θα είναι σαν να τρως σόλα. Γι’ αυτό σου αγόρασα τη λαβίδα, εντάξει; Ούτε θα το τρελάνεις στο γύρισμα κάθε δευτερόλεπτο. Θα περιμένεις να γίνει από τη μία πλευρά και μετά θα το γυρίσεις, μην ξεχάσεις και τα πλάγια. Μην το καρβουνιάσεις!

Αφού σβήσεις το μάτι της κουζίνας, θα κόψεις ένα κομμάτι από το αρωματικό βούτυρο, θα το βάλεις πάνω στο ζεστό κρέας και με ένα πιρούνι θα το απλώσεις σε όλη την επιφάνεια. Το βούτυρο θα λιώσει σιγά-σιγά, θα ανακατευτεί με τους χυμούς του κρέατος στο τηγάνι και θα φτιάξει μία εκπληκτικά νόστιμη σαλτσούλα. Με το που θα λιώσει το βούτυρο, θα το αποσύρεις από τη φωτιά.

Αν δεν τα καταφέρνεις στο κόψιμο, κόψε τα πιο χοντρά, βάλ’ τα σε μια μικρή σακούλα τροφίμων, τύλιξέ την σε μια πετσέτα κουζίνας και χτύπα αλύπητα με κάτι βαρύ, όπως τη λαβή ενός μεγάλου μαχαιριού, μια κατσαρόλα, ό,τι σου βρίσκεται.

Για δες λοιπόν πώς θα φτιάξεις το αρωματικό βούτυρο:

filet-mignonm3

Δημιούργησε τις δικές σου γεύσεις για αρωματικό βούτυρο, για να δώσεις άλλη διάσταση στο κρέας σου. (Φωτογραφία: Kitchen Swagger)

Μπαστουνάκια από αρωματικό βούτυρο

Μοιράζεις ένα πακέτο βούτυρο των 250 γρ. στα δύο και το αφήνεις να μαλακώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Υπάρχουν και συσκευασίες των 125 γρ. που είναι πολύ πρακτικές.

Διαλέγεις τις γεύσεις:
• Φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, estragon, κόλιανδρο, φασκόμηλο, βασιλικό, μαϊντανό. Αν δεν τα καταφέρνεις στο κόψιμο, κανένα πρόβλημα, κόψε τα πιο χοντρά, βάλ’ τα σε μια μικρή σακούλα τροφίμων, τύλιξέ την σε μια πετσέτα της κουζίνας και χτύπα αλύπητα με κάτι βαρύ, όπως τη λαβή ενός μεγάλου μαχαιριού, μια μικρή κατσαρόλα, ό,τι σου βρίσκεται. Αν βαριέσαι, χρησιμοποίησε αποξηραμένα.
• Μπαχαρικά: πάπρικα, πιπέρι cayenne, κουρκουμάς, κύμινο, chili, sumac, curry.
• Ξύσμα λεμονιού, lime ή πορτοκαλιού: τα τρίβεις στον ψιλό τρίφτη, σταματώντας εκεί που αρχίζει το άσπρο μέρος του λεμονιού.
• Σκόρδο: το σπας με τη λαβή του μαχαιριού, έτσι ώστε να ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα και εάν δεν έχεις το εργαλείο που το λειώνει, το βάζεις σε μια μικρή σακούλα τροφίμων και το χτυπάς όπως τα βότανα.
• Λιαστές ντομάτες, κάππαρη, ελιές: θα τα ψιλοκόψεις όσο καλύτερα μπορείς.
• Αντζούγια: όσο και να μην το πιστεύεις, ταιριάζει καταπληκτικά με το μοσχαρίσιο κρέας και δεν μυρίζει ψαρίλα, το εγγυώμαι. Την ψιλοκόβεις με το μαχαίρι, σχεδόν την πολτοποιείς. Δύο φιλετάκια είναι αρκετά για 125 γρ. βούτυρο. Ταιριάζει πολύ με τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό, αγαπά με πάθος το ξύσμα λεμονιού.
Μην ξεχάσεις το αλάτι, προτίμησε το άνθος αλατιού. Αν όμως βάλεις αντζούγια, μην προσθέσεις αλάτι. Μπορείς να αγοράσεις και αλατισμένο βούτυρο, είναι πολύ νόστιμο.

Αφού φτιάξεις τους συνδυασμούς που σου αρέσουν, ανακατεύεις τα υλικά το μαλακό βούτυρο με τα χέρια σου. Παίρνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα ή διαφανή μεμβράνη και φτιάχνεις ένα ωραίο μπαστουνάκι, το τυλίγεις σαν καραμέλα και το βάζεις στο ψυγείο. Διατηρείται για 3 εβδομάδες. Εννοείται πως μπορείς να το τσακίσεις και με φρυγανισμένο ψωμάκι, αλλά μην τρως πολλά ψωμιά, παχαίνουν!

 

Διαβάστε ακόμα: Οι «μυστικές» διευθύνσεις της Μελίσσας Στοΐλη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top