roasted figs 2

Ένα επιδόρπιο απλό, που φέρνει την τέλεια ισορροπία και την υπέρτατη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο μας.

Δεν υπάρχει, κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγαλύτερο χάρισμα από τη φυσική κομψότητα, αυτήν που βγαίνει αβίαστα, αυτήν που είναι ένα με τον άνθρωπο που την κατέχει. Αυτήν που την έχεις έμφυτα ή δεν την έχεις. Αυτήν που κανείς δεν μπορεί να στη διδάξει. Αυτήν που έτσι και επιχειρήσεις να την αντιγράψεις, θα αποτύχεις παταγωδώς και θα γελοιοποιηθείς αυτομάτως.

Η καταγωγή και η μόρφωση πολύ συχνά μας διαψεύδουν, αφού όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους ταπεινής καταγωγής και στοιχειώδους ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, με υψηλότατη παιδεία και εξαίρετο γούστο.

Θα με ρωτήσετε, ευλόγως, τι σχέση έχει η κομψότητα με τη μαγειρική; Βεβαίως κι έχει! Όσο ένα ταπεινό μπριάμι μπορεί και οφείλει να είναι φίνο, άλλο τόσο ένα σοφιστικέ φαγητό μπορεί να καταντήσει χοντροκομμένο κακέκτυπο. Όσο ένα τόσο δα μικρό σοκολατάκι μπορεί να σε στείλει στον παράδεισο τόσο μία φορτωμένη τούρτα σε λιγώνει και σε αηδιάζει.

Προς επίρρωσιν των πιο πάνω, θα σας φτιάξω ένα επιδόρπιο που, ενώ απλούστερο δεν υπάρχει, φέρνει την τέλεια ισορροπία και την υπέρτατη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο μας.

Το είχα πρωτογευτεί ένα καλοκαιρινό βράδυ στην ταράτσα του υπέροχου σπιτιού μιας Ελβετίδας φίλης, η οποία είχε ερωτευτεί την Τήνο, το μαγικό αυτό νησί, που λίγοι έχουν γνωρίσει όπως του αξίζει. Το όμορφο αυτό δείπνο είχε τελειώσει με ψητά, φίνα αρωματισμένα, βασιλικά σύκα, τα οποία συνόδευσε ένα δροσερό παγωτό, με πραγματική βανίλια. Ιδού λοιπόν:

Τα σερβίρουμε ζεστά, με παγωτό βανίλια, και περιχύνουμε με τη σάλτσα, φροντίζοντας κάθε συνδαιτυμόνας να έχει στο πιάτο του 2-3 κόκκους πιπεριού.

Ψητά σύκα μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί

(Για 4 άτομα)

Δυο με τρεις ώρες πριν από το σερβίρισμα, πλένουμε καλά 8 σύκα, αλλά δεν τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ρίχνουμε κόκκινο ξηρό κρασί, τόσο που να τα σκεπάζει μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε 1 ξυλάκι κανέλας, 4 καρφάκια γαρύφαλλο και λίγους κόκκους πράσινου ή μαύρου αρωματικού πιπεριού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Αναποδογυρίζουμε τα σύκα, ώστε η κομμένη τους πλευρά να είναι προς τα πάνω και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστη καστανή ζάχαρη. Τα ψήνουμε έως ότου καραμελώσουν και η σάλτσα πήξει ελαφρά. Η διαδικασία θα μας πάρει περί τα 20 λεπτά. Κάθε 5 λεπτά, τα περιχύνουμε με το κρασί, για να καραμελώσουν όμορφα.

Τα σερβίρουμε ζεστά, με παγωτό βανίλια, και περιχύνουμε με τη σάλτσα, φροντίζοντας κάθε συνδαιτυμόνας να έχει στο πιάτο του 2-3 κόκκους πιπεριού. Η γευστική έκπληξη είναι εγγυημένη, η δε κομψότης περισσεύει!

Tips

• Παρότι προσωπικά προτιμώ το ξηρό κρασί, γιατί βρίσκω ότι εξισορροπεί τέλεια τη γλύκα των σύκων και του παγωτού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με έναν ημίγλυκο επιδόρπιο οίνο, κόκκινο επίσης, όπως π.χ. Vinsanto και να συνοδεύσετε το γλυκό με το ίδιο κρασί.

• Το πράσινο πιπέρι έχει λεπτό άρωμα και όχι πολύ έντονη κάψα και γι’ αυτό το προτιμώ στο συγκεκριμένο επιδόρπιο. Υπάρχουν, όμως, και ποικιλίες μαύρου πιπεριού με εξίσου λεπτό άρωμα, όπως π.χ. το Szechuan και της Μαδαγασκάρης. Αναζητήστε τα σε καλά μπαχαράδικα.

Κάπου εδώ, αφού τα σύκα μάς έκαναν και φέτος την τιμή να νοστιμίσουν τα όμορφα καλοκαιρινά μας βράδια, είμαι σχεδόν έτοιμη να αποχαιρετήσω το φετινό καλοκαίρι και να ευχηθώ σε όλους καλό φθινόπωρο.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε all time classic μπαρ των ελληνικών νησιών

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top