Δέκα παλ ροζέ που αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι.

H τάση που ξεκίνησε από την Προβηγκία έμελλε να γίνει κυρίαρχη, κατακτώντας και την ελληνική αγορά. Τα ροζέ με παλ χρώμα (κρεμμυδί όπως λένε και στη Γαλλία) πρωταγωνιστούν στην οινική σκηνή και η σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι είναι σίγουρα η εποχή τους. Η λογική βασίζεται σε σύντομες εκχυλίσεις που δίνουν το χαρακτηριστικό αχνό σομόν χρώμα ή ακόμα και στην συν-οινοποίηση λευκών και ερυθρών ποικιλιών.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει αυτή την παγκόσμια τάση και έτσι πολλοί οινοποιοί άφησαν πίσω τους τα ροζέ με το βαθύ ροδί χρώμα και ακολούθησαν το λεγόμενο Provence-style. Δε θα σας πω ψέματα, δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω μιας και οι επιλογές είναι πλέον και πολλές και πολύ καλές! Και αυτή τη δύσκολη δουλειά όμως κάποιος πρέπει να την κάνει οπότε σας παρουσιάζω, με τυχαία σειρά, τα 10 δικά μου πιο αγαπημένα παλ ελληνικά ροζέ για φέτος.

Ιδού το Silphium. Το χαρμάνι του αποτελείται από Grenache Rouge και Syrah.

1. Silphium La Tour Melas: το πρωτοκλασάτο (38 ευρώ)

Για το Idylle έχουμε πει, για το Nautilus το ίδιο αλλά έχουμε αφήσει στην άκρη το βαρύ πυροβολικό, το Silphium! Το χαρμάνι αποτελείται από Grenache Rouge και Syrah, που προήλθαν από παλαιά κλήματα στον Αχινό Φθιώτιδας. Το 15% του κρασιού παλαιώνει σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια ενώ το υπόλοιπο σε ανοξείδωτη δεξαμενή, για 7 μήνες, μαζί με τις φίνες οινολάσπες του. Η έμπνευση πίσω από την premium αυτή εμφιάλωση είναι οι Grand cuvees της Προβηγκίας που έχουν ένα touch γαλλικής δρυός που χαρίζει έξτρα πολυπλοκότητα και όγκο στο κρασί! Αν είστε λάτρεις των μεγάλων ροζέ κρασιών της Προβηγκίας τότε αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε το Silphium La Tour Melas έστω μια φορά… οι υπόλοιπες θα έρθουν από μόνες τους.


 

Τομή Ροζέ: Η κομψή φιάλη του που θυμίζει μαργαρίτα ταιριάζει μοναδικά με το λουλουδάτο και φραουλένιο περιεχόμενο του.

2. Τομή Ροζέ Οινοποιείο Τρουπή: το τριανταφυλλένιο (9.80 ευρώ)

Η Τομή Ροζέ του Οινοποιείου Τρουπή ήταν από τα πρώτα μονοποικιλιακά ροζέ από Μοσχοφίλερο και δεν άργησε καθόλου να μπει στις αγαπημένες και κλασικές επιλογές όσων αγαπούν τα ροζέ. Όπως έχουμε ξαναπεί, το Μοσχοφίλερο είναι ένα ροζέ σταφυλάκι που η εκχύλιση του χυμού με τα στέμφυλα, χαρίζει υπέροχο παλ σομόν χρώμα και εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα στο κρασί. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, πριν 3-4 χρόνια, έκλεψε τις εντυπώσεις κι όχι άδικα. Η κομψή φιάλη του που θυμίζει μαργαρίτα ταιριάζει μοναδικά με το λουλουδάτο και φραουλένιο περιεχόμενο του. Από την άλλη μεριά η λεμονάτη οξύτητα του και το μέτριο (-) σώμα του το καθιστούν ιδανικό απεριτίφ αλλά και συνοδευτικό για ελαφριά καλοκαιρινά μεζεδάκια.


 

Το ροζέ Merlot του Κώστα Λαζαρίδη εντυπωσιάζει με την κομψότητα και τον μινιμαλισμό του που όμως είχε πολλά να πει.

3. Merlot Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: το κλασικό (13.90 ευρώ)

Την πρώτη φορά που δοκίμασα το ροζέ Merlot του Κώστα Λαζαρίδη εντυπωσιάστηκα από την κομψότητα και τον μινιμαλισμό του που όμως είχε πολλά να πει. Ντελικάτα αρώματα κόκκινων φρούτων και λευκών λουλουδιών συνδυάζονται με λιπαρή υφή και τονισμένη οξύτητα που θυμίζει ροζ γκρέιπφρουτ. Το σύνολο εντυπωσιάζει εκείνους που προτιμούν τα πιο λεπτεπίλεπτα κρασιά, που τον πρώτο λόγο έχει το στόμα και η δομή και όχι τα έντονα αρώματα που θυμίζουν κολόνια. Ταιριάζει εξαιρετικά με οστρακόδερμα και δροσερές σαλάτες.


 

Το A-muse έχει όλα τα τροπικά αρώματα ενός νεοκοσμίτικου  Sauvignon Blanc σε συνδυασμό με τη δροσιστική βυσσινένια  οξύτητα του Μούχταρου.

4. A – muse ροζέ Κτήμα Μουσών: το τροπικό (12.30 ευρώ)

Δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτόταν ο Στέλιος Ζαχαρίας όταν αποφάσισε να παντρέψει το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc με το σπάνιο Μούχταρό του αλλά ξέρω σίγουρα τι σκέφτομαι εγώ όποτε το απολαμβάνω: πως γίνεται η Βοιωτία να μοιάζει με Νέα Ζηλανδία; Ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά, το A-muse έχει όλα τα τροπικά αρώματα ενός νεοκοσμίτικου  Sauvignon Blanc σε συνδυασμό με τη δροσιστική βυσσινένια  οξύτητα του Μούχταρου. ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ! Τολμήστε να το ταιριάξετε με sushi, του πάει πολύ.


 

Το L’Esprit du Lac προέρχεται από αμπελώνες ηλικίας 60+ ετών από τη ζώνη ΠΟΠ του Αμυνταίου.

5. L’ Esprit du Lac Κτήμα Κυρ Γιάννη: το Ξινομαυρίσιο (12.90 ευρώ)

Το «πνεύμα της λίμνης» δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή λίστα. Είναι άλλωστε γνωστή η αδυναμία μας στο Ξινόμαυρο… ιδίως όταν είναι τόσο καλοφτιαγμένο. Το άκρως σοφιστικέ L’Esprit du Lac προέρχεται από αμπελώνες ηλικίας 60+ ετών από τη ζώνη ΠΟΠ του Αμυνταίου και έτσι έχει τραγανή οξύτητα και εκφραστικό χαρακτήρα. Αρώματα κόκκινων φρούτων αλλά και πυρηνόκαρπων πλαισιώνονται από νότες γλυκού του κουταλιού ντοματάκι και τριαντάφυλλου συνθέτοντας ένα κρασί κομμένο και ραμμένο για καλοκαιρινά λαδερά και γαριδομακαρονάδες με φρέσκια τομάτα. Σας άνοιξε η όρεξη ή ακόμη;


 

Τo Mountcloud αποτελείται από 100% Grenache Rouge και τα  σταφύλια προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 280 μέτρων.

6. Mountcloud Navitas Winery: το πρωτοεμφανιζόμενο (13.70 ευρώ)

Η Μαρία Δημητριάδη είναι μια νέα αλλά σίγουρα πολλά υποσχόμενη οινοποιός και το Navitas Winery είναι το δημιούργημά της. Προτείνω να συγκρατήσετε αυτό το όνομα γιατί φαίνεται πως θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Τo Mountcloud είναι το ροζέ κρασί της που μόλις κυκλοφόρησε.  Αποτελείται από 100% Grenache Rouge και τα  σταφύλια προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 280 μέτρων. Το φωτεινό τριανταφυλλί του χρώμα συνοδεύεται από διακριτικά αρώματα φράουλας, πετροκέρασου, ροδιού και λευκού πιπεριού και από αναζωογονητική οξύτητα. Σίγουρα a-must-try… αν φυσικά προλάβετε μια από τις 3900 φιάλες του.


 

Τα σταφύλια για το Roz προέρχονται από αμπέλια στο χωριό του Άνω Κατελίου, που μεγαλώνουν σε υψόμετρο 350 μέτρων χωρίς λίπανση και πότισμα.

7. Roz Οινοποιείο Πετρακόπουλος: το απαγορευμένο (16.90 ευρώ)

Το Οινοποιείο Πετρακόπουλος στο Θηραμώνα Κεφαλονιάς κάνει κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες με αφαιρετική προσέγγιση (όχι πολλές παρεμβάσεις στο αμπέλι και στο οινοποιείο). Το Roz είναι ένα από αυτά και σίγουρα η πιο φίνα εκδοχή της απαγορευμένης* ποικιλίας. Τα σταφύλια για το Roz προέρχονται από αμπέλια στο χωριό του Άνω Κατελίου, που μεγαλώνουν σε υψόμετρο 350 μέτρων χωρίς λίπανση και πότισμα. Το κρασί οινοποιείται με πρωτόκολλο λευκής οινοποίησης, με ελάχιστη εκχύλιση και εκεί οφείλεται το απίθανο χρώμα του και τα ντελικάτα αρώματα του που συνδυάζουν τόσο κόκκινα φρούτα όσο και βοτανικό χαρακτήρα. Αγαπά πολύ τα φρέσκα κατσικίσια τυριά και τα όστρακα.

* H ποικιλία Μαυροδάφνη απαγορεύεται να αναγράφεται στη φιάλη. Επιτρέπεται να αναγράφεται μόνο στα ερυθρά επιδόρπια κρασιά ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών. Ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα.


 

To Peplo είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολύπλοκα ροζέ, με πυκνό κόκκινο φρούτο, γήινες και ανθικές νότες που συναντιούνται σε ένα φόντο γλυκών μπαχαρικών.

8. Peplo Κτήμα Σκούρα: το πρωτοποριακό (15.80 ευρώ)

Ο πάντα πρωτοπόρος Γιώργος Σκούρας πριν 3 χρόνια αποφάσισε να ταράξει τα νερά με ένα ροζέ που όμοιο του δεν είχε ξαναγίνει. Κατάφερε και συνδύασε 3 ποικιλίες, το Syrah, το Αγιωργίτικο και το Μαυροφίλερο και 3 διαφορετικά μέσα ωρίμασης, την ανοξείδωτη δεξαμενή, τον αμφορέα και το βαρέλι ακακίας. Και τώρα θα μου πείτε, πώς προκύπτει το όνομα Peplo; Μα, από την οινοποίηση του Μαυροφίλερου στον αμφορέα, όπου τα στέμφυλα μπαίνουν σε τουλπάνια (πέπλα) ώστε να γίνει η ελεγχόμενη εκχύλιση. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολύπλοκα ροζέ, με πυκνό κόκκινο φρούτο, γήινες και ανθικές νότες που συναντιούνται σε ένα φόντο γλυκών μπαχαρικών. Ταιριάζει με πολλά και διάφορα αλλά εγώ το συνδυάζω συνήθως με σολομό με πορτοκάλι ή tartare ή ακόμα και με tataki τόνου με chili oil.


 

Η λεμονάτη οξύτητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Fine Rose, η οποία συμπληρώνεται από λιπαρή αίσθηση, νύξεις ορυκτότητας και ξινά κόκκινα φρουτάκια του δάσους.

9. Fine Rose Ανατολικός Αμπελώνας: το αντισυμβατικό (11.95 ευρώ)

Ο Μάριος και ο Σάκης Νικολαΐδης, στο βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της Ελλάδας, κάνουν πραγματικά θαύματα. Η εμμονή στην τελειότητα και στη μοναδικότητα τους έκανε να ασχοληθούν με το Μαυρούδι της Θράκης και να κάνουν το οινόφιλο κοινό (μαζί και εμένα) να το λατρέψει. Στο ροζέ Fine Rose που ήρθε να συμπληρώσει τη fine σειρά τους, πάντρεψαν το Μαυρούδι με το Ασύρτικο, φτιάχνοντας ένα ροζέ κρασί με νεύρο και χαρακτήρα που δε μασάει πουθενά. Η λεμονάτη οξύτητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κρασιού, η οποία συμπληρώνεται από λιπαρή αίσθηση, νύξεις ορυκτότητας και ξινά κόκκινα φρουτάκια του δάσους. Βάλτε δίπλα του τηγανητά μπαρμπουνάκια, μια σκορπίνα μπουρδέτο ή ένα χταποδάκι με κοφτό μακαροονάκι (είμαι ξεκάθαρα σε καλοκαιρινό/ψαροταβέρνα-δίπλα-στη-θάλασσα mood).


 

Λημνιώνας Ροζέ: Τα διακριτικά αρώματα φράουλας και κράνου μπλέκονται με βοτανικές νύξεις όπως βασιλικό και δυόσμο σε ένα σύνολο που ξεχειλίζει φρεσκάδα και μεσόγειο.

10. Λημνιώνα Ροζέ Κτήμα Ζαφειράκη: το ντελικάτο (10.40 ευρώ)

Αν με ακολουθείτε στα social θα έχετε παρατηρήσει πως υπάρχει μια κάποια εμμονή με τη Burrata. Κάποια στιγμή όταν θα είμαι μιας… κάποιας ηλικίας και θα ζω στο αγρόκτημα μου στην Τοσκάνη και δε θα έχω πολλή δουλειά έχω σκεφτεί πως θα μπορούσα να γράψω βιβλίο με συνταγές για burrata καθώς οι συνδυασμοί που έχω κάνει είναι πραγματικά αμέτρητοι και όχι τόσο συνηθισμένοι. Σε πολλούς από αυτούς το κρασί που βάζω δίπλα είναι η ντελικάτη ροζέ Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη. Τα διακριτικά αρώματα φράουλας και κράνου μπλέκονται με βοτανικές νύξεις όπως βασιλικό και δυόσμο σε ένα σύνολο που ξεχειλίζει φρεσκάδα και μεσόγειο. Αλήθεια, χρειάζεται να πω με τι ταιριάζει;


 

Tο Τέχνη Αλυπίας ροζέ αναμένεται και φέτος να γίνει sold out πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι.

11. Τέχνη Αλυπίας Ροζέ, Κτήμα Τέχνη Οίνου: το ανανεωμένο (12.30 ευρώ)

Με άκρως ανανεωμένη εμφάνιση και εξαιρετικά ζουμερό περιεχόμενο το Τέχνη Αλυπίας ροζέ αναμένεται και φέτος να γίνει sold out πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι. Tο σούπερ πρωτότυπο χαρμάνι του από Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese και Syrah, αντικαταστάθηκε από ένα μια νέα, εκφραστική ροζέ εμφιάλωση αποκλειστικά με Syrah. Το μπιζουδάκι αυτό αναδίδει ώριμη φράουλα, κεράσι, βύσσινο, μαρμελάδα κράνο και διακριτικές νύξεις εσπεριδοειδών. Η διακριτική γλύκα του και η δροσιστική οξύτητα του θα ταιριάξουν μοναδικά με ceviche, pasta με Pesto calabrese και γιατί όχι, με ένα πικάντικο καγιανά με φρέσκια τομάτα. Το κρασί αυτό είναι γκαραντί επιλογή.


 

Bonus Track:

Το Μυθικός Ποταμός Ροζέ είναι ένα κομψό και πραγματικά νόστιμο ημίξηρο ροζέ που τα σπάει.

Mυθικός Ποταμός ροζέ Κτήμα Γκόφα: το ημίξηρο (9.60 ευρώ)

To ροζέ ημίξηρο κρασί είναι μεγάλη υπόθεση. Γιατί; Γιατί για να έχει ένα κρασί με υπολειμματικά σάκχαρα κομψότητα και ισορροπία, θέλει την απαραίτητη οξύτητα και αρώματα που να ξεφεύγουν από μαρμελάδες και τσιχλόφουσκες, έτσι ώστε να μην είναι πλαδαρό και μονοδιάστατο. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Μυθικός Ποταμός Ροζέ είναι ένα κομψό και πραγματικά νόστιμο ημίξηρο ροζέ που «τα σπάει». Το Αγιωργίτικο ενώνει τις δυνάμεις του με το Syrah και φτιάχνουν ένα ανθικό, φραουλένιο και σπιρτόζικο ροζέ. Αν μάλιστα βάλετε δίπλα και ένα πικάντικο πιάτο, όπως μια amatriciana ή μια pizza με ‘Nduja, θα κάνετε και τους δύσπιστους να το αγαπήσουν.

 

Διαβάστε ακόμα:  Δοκιμάσαμε κορυφαία Bordeaux του 2020. Αξίζει να αγοράσετε «en primeur»;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top