Φωτογραφία: Θύμιος Βούλγαρης

«Μπορεί ο πολύς κόσμος να πηγαίνει στο Base Grill για τις πατάτες με αυγά, αλλά οι πραγματικοί κρεοφάγοι τις παραμερίζουν και πηγαίνουν κατευθείαν στο ψητό». Φωτογραφία: Θύμιος Βούλγαρης

Κρητικός

Η απλή και ανυπόκριτη αυτή χασαποταβέρνα στην Κάντζα θα έπρεπε να βραβευτεί με αστέρι Michelin μόνο και μόνο εξαιτίας του πάθους του Νίκου Δογιάκη για το καλό κρέας. Κατά κάποιον τρόπο, ο Δογιάκης είναι ο Τσεκίνι της Ελλάδας. Όπως και ο μαέστρο, ο Νίκος δεν ξεγελιέται από το όνομα της ράτσας ούτε συμβιβάζεται ως προς το σίτεμα, τα κοψίματα και τα ψησίματα. Εκεί μια t-bone (ένα rib-eye ή μια απλή σπαλομπριζόλα) έχει το σωστό μέγεθος, δηλαδή 3 με 4 πόντους πάχος, και το ανάλογο πλάτος που ικανοποιεί την πείνα ενός φανατικού κρεοφάγου. Έχει επίσης και το απαραίτητο ενδομυϊκό λίπος που προσδίδει γευστικότητα στην κρουστή σάρκα του μεγάλου ζώου. Τέλος, η ακρίβεια στο ψήσιμο είναι επική: άψογα τραγανό καραμέλωμα της επιφάνειας και υπέροχα ζουμερή πορφυρότητα στο βάθος του εξαιρετικού κρέατος. (Αιόλου 49, Κάντζα, 210-6659061)

 

Base Grill

Μια ακόμη ταβέρνα όπου λατρεύεται το καλό κρέας. Οι δύο αδελφοί Λιάκοι, σεφ και πατρόν της ταβέρνας «Base Grill» στο Περιστέρι, παθιάζονται με το κρέας, το οποίο επίσης σιτεύουν, κόβουν, ψήνουν άψογα και σερβίρουν οι ίδιοι στο τραπέζι εξηγώντας τα κομμάτια (όπως, για παράδειγμα, βοδινό φιλέτο σπάλας ή φιλέτο από στήθος, κιλότο κ.ά.), μεταδίδοντας στο πολυπληθές κοινό το πάθος τους. Μπορεί ο πολύς κόσμος να πηγαίνει στο «Base Grill» για τις πατάτες με αυγά, αλλά οι πραγματικοί κρεοφάγοι τις παραμερίζουν και πηγαίνουν κατευθείαν στο ψητό. (Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ 210-5757455)

 

Τηλέμαχος Barbeque Club

Από τους πρώτους στην Αθήνα που ανέδειξαν τις χάρες της κρεοφαγίας. Από την απλούστερη ταβέρνα μέχρι το γκλαμουράτο club, το όνομα Τηλέμαχος έχει ταυτιστεί με το ψαγμένο κρέας όχι μόνο από μοσχάρι, αλλά και από πρόβατο, αρνί, δαμάλι, ζυγούρι, βουβάλι και πολλά άλλα. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης γνωρίζει πολύ καλά το κρέας και πειραματίζεται συνεχώς με είδη, κοψίματα και ψησίματα (όρθιες σούβλες, κρεάτινες σούπες, χοντροκομμένο ταρτάρ, βραστά κρέατα κ.ο.κ.). (Φραγκοπούλου 22 και Μάρκου Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, τηλ. 210 8076680)

 

Διαβάστε ακόμα: Τα καλύτερα burgers στον Πειραιά (και όχι μόνο!)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top