9046458532_2eed387d2c_h

Η ποσότητα που θα επιτρέψετε να τρέξει πριν σταματήσετε τη ροή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60ml. Προσωπικά προτιμώ τα 44ml, νούμερο που αντιστοιχεί σε 38 περίπου γραμμάρια (αφού πρέπει να συνυπολογιστεί και το παχύ καϊμάκι). Credit: CoffeeGeek/Flickr

Πολλοί θησαυροί έχουν βρεθεί, λίγοι όμως έχουν φτάσει στην πατρίδα. Έχοντας όλα τα απαραίτητα που αναλύθηκαν στο προηγούμενο άρθρο, βρίσκεστε με το θησαυρό στα χέρια σας. Όμως, για να μην καταλήξετε με άδειο σεντούκι, δυο στοιχεία πρέπει να ξεχειλίζουν –αυτά και μόνον αυτά!– στον χώρο: πάθος και ακρίβεια. Αυτά είναι που θα μετατρέψουν τον καφετί κόκκο σε σπουδαία δημιουργία και θα σας αποζημιώσουν με ένα υπέροχο καφέ που θα θέλετε να απολαύσετε ξανά και ξανά. Ας δούμε τα 6 βήματα για την απόλαυση ενός τέλειου espresso:

 

1. Espresso ίσον φρεσκάδα, πράγμα που σημαίνει ότι όλα πρέπει να γίνονται την τελευταία στιγμή. Όλα, εκτός από το άναμμα της μηχανής, που θα πρέπει να λάβει χώρα 20 με 30 λεπτά πριν από την πρώτη παρασκευή, ώστε το εσωτερικό της να έρθει στη σωστή θερμοκρασία.

Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το περίμενε (για παράδειγμα, πρωινό πριν τη δουλειά) αλλά επιτρέπουν πολλαπλές επισκέψεις στον ψυχίατρο λόγω του ψυχωτικού συνδρόμου «τέλειος καφές», σκεφθείτε μέχρι και την σύνδεσή της με ένα χρονοδιακόπτη!

 

2. Όταν η κρίσιμη ώρα φτάσει, γεμίστε το φλιτζάνι σας με καυτό νερό ώστε να κρατηθεί για περισσότερη ώρα ο καφές στη βέλτιστη θερμοκρασία.

 

3. Τρίψτε τον καφέ εκείνη την ώρα και γεμίστε το τρυπητό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες οικιακές μηχανές «δεν τον έχουν» τον μονό. Για αυτό το λόγο ξεκινήστε με το τρυπητό του διπλού, υπολογίζοντας 16 περίπου γραμμάρια για τη δόση. Το ιδανικό θα είναι να ζυγίζετε τον καφέ με μια ζυγαρίτσα, αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, υπολογίστε 2 κοφτές κουταλιές της ειδικής μεζούρας.

 

4. Χτυπήστε το κλείστρο ώστε ο καφές να μοιραστεί σωστά και αν χρειαστεί περάστε τον δείκτη σας πάνω από το τρυπητό ώστε να ισοπεδώσετε το καφετί βουνό. Πατήστε με το πατητήρι, εφαρμόζοντας βάρος περίπου 15 κιλών. Αν είστε πραγματικά παθιασμένοι, θα καταλήξετε –τουλάχιστον τις πρώτες φορές‒ με μια ζυγαριά μπάνιου πάνω στο τραπέζι και το κλείστρο πάνω σε αυτήν ώστε να εμπεδώσετε την αίσθηση των 15 κιλών!

Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή ώστε ο καφές να έχει πατηθεί ομοιόμορφα, αλλιώς το νερό θα περνάει από αλλού με μεγαλύτερη και από αλλού με μικρότερη δυσκολία από ό,τι θα έπρεπε. Αν όλα έχουν πάει καλά, θα καταλήξετε με μια επιφάνεια-πισίνα, η οποία θα είναι παράλληλη με το επίπεδο που ορίζουν τα χείλη του τρυπητού.

 

5. Βάλτε το κλείστρο στη μηχανή, ασφαλίστε το σφιχτά, αδειάστε και καθαρίστε το φλιτζάνι και πατήστε το κουμπί, αφού, βέβαια, βάλετε το φλιτζάνι από κάτω! Η ποσότητα που θα επιτρέψετε να τρέξει πριν σταματήσετε τη ροή είναι εν μέρει θέμα γούστου, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60ml. Προσωπικά προτιμώ τα 44ml, νούμερο που αντιστοιχεί σε 38 περίπου γραμμάρια (αφού πρέπει να συνυπολογιστεί και το παχύ καϊμάκι). Το νούμερο αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό, ωστόσο εκεί κάπου θα απολαύσετε όλη τη συμπύκνωση, τον γευστικό πλούτο, τη δύναμη ,αλλά και τη γλύκα ενός καλού espresso. Αντίθετα, τα πολλά ml φαντάζουν (και είναι) ελαφρύτερα, είναι όμως και πιο υδαρή όσο και πικρά!

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συμβούν σε ένα διάστημα 25 έως 35 δευτερολέπτων από την ώρα που θα πατήσετε το μαγικό κουμπί, διάστημα κατά το οποίο ο καφές θα πέφτει στο φλιτζάνι με μια λεπτή ροή που θυμίζει ποντικοουρά!

Ewan Munro

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να διαθέτει παχιά κρέμα και χρώμα καραμέλας. Credit: CoffeeGeek/Flickr

Αν το φλιτζάνι σας γεμίσει πολύ γρήγορα –πράγμα που θα καταλάβετε και από την χοντρή, νερουλή ροή‒, αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν βρίσκει αρκετή αντίσταση. Για να διορθώσετε αλέσετε τον καφέ σας λεπτότερο ή/και ανεβάστε λίγο τη δόση (π.χ. από τα 16 στα 17-18 γραμμάρια). Αν συμβεί το αντίθετο –γεγονός που θα σας φέρει μπροστά στο μαρτύριο της σταγόνας‒, αλέστε τον καφέ πιο χοντρά ή/και βάλτε μικρότερη ποσότητα στο τρυπητό, ώστε το νερό να περνάει με λιγότερο ζόρι. Οι «φανατήλες» δεν πειράζουν το πάτημα από τα 15 κιλά, ωστόσο εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτό προκειμένου να επιτύχετε μικρές (αλλά όχι μεγάλες) διορθώσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να διαθέτει παχιά κρέμα και χρώμα καραμέλας και να μην διαθέτει ανοιχτόχρωμη όψη αλλά ούτε και σκούρα καφετιά με «τρύπες» που μας επιτρέπουν να δούμε το μαυροζούμι.

Σε περίπτωση αποτυχίας αλλάζετε μια παράμετρο κάθε φορά και όταν φθάσετε στο τελικό αποτέλεσμα καταγράψτε τη «συνταγή» (κόψιμο, γραμμάρια, πάτημα) ώστε να την έχετε ως αφετηρία για την επόμενη φορά που θα προμηθευτείτε ξανά τον συγκεκριμένο καφέ.Τότε μπορείτε, αν θέλετε, να παλέψετε και τον μονό espresso, ξεκινώντας με 8 γραμμάρια στο μονό τρυπητό και 20ml στο μικρό φλιτζανάκι.

 

6. Απολαύστε γρήγορα. Είπαμε, espresso σημαίνει φρεσκάδα!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top