Μπουχτίσατε με το κρέας; Αποφασίσατε πως ήρθε ο καιρός να κάνετε καλύτερη διατροφή; Ποτέ δεν είναι αργά, αντίθετα. Φυσικά, οι πρωτεΐνες είναι άκρως χρήσιμες για τον οργανισμό μας, επομένως, αν έχετε κατά νου να ξεφύγετε από το κρέας, καλό είναι να βρείτε τα υποκατάστατα που μας παρέχει η φύση.
Υπάρχουν λαχανικά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να τα φάτε σκέτα, αλλά ακόμη καλύτερα είναι να τα συνδυάσετε σε σαλάτες ή ακόμη και σε φρουτοχυμούς και smoothies. Ιδού για ποια λαχανικά κάνουμε λόγο.
Αρακάς
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αν φάτε ένα φλιτζάνι αρακά, θα λάβετε περισσότερο πρωτεΐνη από όσο μπορεί να σας προσφέρει ένα μεγάλο αυγό. Συγκεκριμένα, αυτή η ποσότητα αρακά περιέχει 8 γραμμάτια πρωτεΐνης. Η κλασική συνταγή για τον αρακά είναι λαδερός, αλλά και ως σαλάτα με λεμόνι και λάδι. Υπάρχουν, όμως, και πιο ευφάνταστες παρασκευές, όπως να φτιάξετε πέστο από αρακά. Ειδικά για τα παιδιά που συνήθως τον αποφεύγουν.
Γλυκοπατάτες
Γνωρίζουμε πολύ καλά ή, έστω, αντιλαμβανόμαστε πως οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες από υδατάνθρακες. Όχι μόνο! Μια μέτρια γλυκοπατάτα μπορεί να μας δώσει έως και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να την φάτε ψητή ή στον ατμό. Δοκιμάστε να την προσθέσετε στα smoothie σας για φυσική γλυκύτητα ή να φτιάξετε πουρέ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η γεύση της είναι αξεπέραστη.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Πέραν της γεύσης τους, είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών και φυτικών ινών. Ό,τι πρέπει για εκείνους που έχουν θέμα με το έντερό τους. Ένα φλιτζάνι αγκινάρες μπορεί να μας δώσει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι αγκινάρες α λα πολίτα είναι μια κλασική επιλογή, ενώ μπορούμε να τις προσθέσουμε σε σαλάτες και σάλτσες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι σεφ τις λατρεύουν.
Λάχανο Κέιλ
Ίσως όχι πολύ γνωστό, ειδικά μ’ αυτή την ονομασία, εντούτοις άκρως σημαντικό. Το πράσινο λάχανο κέιλ είναι κορυφαία πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, ενώ μόλις ένα φλιτζάνι μας δίνει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αξίζει να το δοκιμάσετε σε σαλάτες και σε smoothies.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι από τα πλέον γνωστά λαχανικά στο ελληνικό τραπέζι. Φυσικά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές σιδήρου. Ωστόσο, μπορεί να μας προσφέρει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε πολλές συνταγές, όπως σπανακόρυζο, σπανακόπιτα, σαλάτες, σάλτσες κλπ.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ίσως το πιο θρεπτικό λαχανικό και πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει ότι προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Ένα φλιτζάνι σας δίνει σχεδόν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να το φάτε σκέτο με λάδι και λεμόνι (κάποιοι προτιμούν ξύδι) ή να το βάλετε σε σαλάτες. Θα κάνει τη διαφορά.
Κουνουπίδι
Ξεπεράστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του όταν βράζει. Κι αυτό διότι είναι ισάξιας θρεπτικής αξίας με το μπρόκολο. Μπορεί να μας δίνει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μαγειρέψτε το στον ατμό και φτιάξτε σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή πειραματιστείτε με μία από τις δεκάδες συνταγές που υπάρχουν. Έως και ψητό ή σουφλέ μπορείτε να το κάνετε.
Παντζάρια
Δοκιμάστε τα βραστά σε σαλάτα. Δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από λάδι, λίγη ρίγανη και μυλόξυδο ή προσθέστε τα στα smoothie σας για έξτρα γεύση και υπέροχο χρώμα. Ένα φλιτζάνι μας δίνει σχεδόν 2½ γραμμάρια πρωτεΐνης. Διόλου αμελητέα ποσότητα.
Διαβάστε ακόμα: Μπρόκολα με τους Broccoli.