Φωτογραφία: Coffee Geek/Flickr

Για κάποιους αυτή είναι η εικόνα της υπέρτατης ηδονής.Φωτογραφία: Coffee Geek/Flickr

Υδαρότητα, χορτίλα, πίκρα, φρίκη. Η απόσταση ανάμεσα στην υπέρτατη ηδονή και το απόλυτο μαρτύριο είναι κοντά. Στην περίπτωση ενός espresso μάλιστα, πολύ κοντά!

Λίγες ώρες με τον καφέ να έχει μείνει κομμένος, λίγα μικροχιλιοστά λάθος κόψιμο, λίγο επιπλέον νερό, λίγο περισσότερη ή λιγότερη πίεση, λίγο από πολλές μικρές λεπτομέρειες χωρίζουν έναν καλό από έναν κακό καφέ. Πριν από όλα αυτά, βέβαια, κάποια πράγματα είναι απαραίτητα προκειμένου να ξεζουμίσουμε τέλεια τα καφετιά οβάλ διαμάντια και να φέρουμε την πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων στο φλιτζάνι.

Τα must του τέλειου espresso, που αναλύονται παρακάτω, είναι όλα εξίσου σημαντικά και θα πρέπει λάβουν το μερίδιό τους από το coffee budget μας. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε σε όλα τα παρακάτω, τότε υπάρχει και η ταμπλέτα!

 

Το νερό
Το ουίσκι μπορεί να μας κουνιέται ως προς τη σημασία της ποιότητας του νερού του, όμως και το δικό μας νερό είναι εξίσου σημαντικό. Άλλωστε, τι είναι ένας espresso; Μερικά μικρογραμμάρια γεύσης μέσα σε νερό. Και ένας καλός espresso, μερικά καλά μικρογραμμάρια μέσα σε ένα καλό νερό!

Μην βιαστείτε, ωστόσο, να δείξετε υπερβάλλοντα ζήλο, ρίχνοντας στην μηχανή σας Voss! Η υψηλή περιεκτικότητα των περισσότερων εμφιαλωμένων σε άλατα, θα τη μετατρέψει εντός εβδομάδων σε γυαλόχαρτο. Αντί αυτού, προμηθευτείτε ένα οικιακό φίλτρο νερού (μόνιμο στη βρύση ή σε μορφή κανάτας) και χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό από το δίκτυο.

 

VARIO_home(1)Ο μύλος
Σοβαρός espresso χωρίς μύλο άλεσης απλώς δεν υφίσταται. Η αστραπιαία οξείδωση του αλεσμένου καφέ τον καθιστά απαραίτητο, ακόμα κι αν μένετε μεσοτοιχία με καφετζίδικο. Και όχι μόνο πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας, αλλά να είναι και καλής ποιότητας προκειμένου να μην «κάψει» τους πολύτιμους κόκκους.

Με δεδομένο ότι η αναζήτησή σας πρέπει να ξεκινήσει από τα 150-200€, το γεγονός ότι ο μύλος μπορεί να κοστίσει όσο και η μηχανή σας δεν θα πρέπει να σας εκπλήξει. Το εν λόγω κεφάλαιο σηκώνει μεγάλη ανάλυση, μιας και στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων, που μπορεί να διαθέτουν δοσομετρητές, συνεχείς ή βηματικές ρυθμίσεις του βαθμού κοψίματος και άλλες ευκολίες, όμως η ουσία είναι μια: επενδύστε στον μύλο με (τουλάχιστον) την ίδια σοβαρότητα που θα επενδύσετε στην μηχανή σας.

Όσοι, πάντως, θεωρείτε την απόκτηση μύλου υπερβολική, έχετε κι άλλες εναλλακτικές. Όπως ένα μοσχοβολιστό φασκόμηλο, ένα καπνιστό ταϊβανέζικο τσάι Oolong ή ένα πραγματικό ρόφημα σοκολάτας φτιαγμένο με Valrhona…

 

sne 400Το πατητήρι
Ακούγεται ειρωνικό, αλλά για να μη βγει ο espresso σας «πατημένος» πρέπει να τον πατήσετε σωστά μέσα στο group της μηχανής σας. Το εργαλείο για αυτή τη δουλειά πρέπει να είναι τόσο βαρύ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκγύμναση τρικέφαλων, να έχει τόσο καλή λαβή όσο και ένα ρεβόλβερ και να εφαρμόζει μέσα στο γκρουπ (το οποίο θα πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας κατά την αγορά του) τόσο καλά όσο εφαρμόζει πάνω σας ένα ραφτό κουστούμι της Savile Row.

Το ποσό των 25-50€ για ένα καλό πατητήρι μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό –ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάθε μηχανή περιλαμβάνει στην συσκευασία ένα πλαστικό‒, ωστόσο με αυτά τα χρήματα δεν θα αποκτήσετε μόνον ένα έργο τέχνης, αλλά και το πλέον πολύτιμο εργαλείο για το fine tuning και τη σταθερότητα των καφέδων σας.

 

Accademia_600x600Η μηχανή
Στη συνείδηση όλων καλός espresso ίσον καλή μηχανή, ωστόσο θα έχετε χρόνο να τη σκεφτείτε μόνο εφόσον αποκτήσετε τα παραπάνω. Τότε θα ξέρετε και πόσα χρήματα σας έχουν περισσέψει ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με βάση την κατηγορία τιμής στην οποία θα κινηθείτε.

Αναλογιστείτε ότι δεν θα κάνετε πασαρέλα, αλλά θα φτιάξετε έναν καφέ, οπότε μην επιλέξετε με βάση την εμφάνιση, αλλά με βάση την ποιότητα. Οποιαδήποτε μηχανή espresso της αγοράς εύκολα μπορεί να πιέσει όσο χρειαστεί τον καφέ, οπότε μην παραμυθιάζεστε με την πίεση και τα Bar ,αλλά με τα λοιπά χαρακτηριστικά της. Άλλωστε θα έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με τα παραπάνω αν κάνετε λάθος επιλογή, αφού ένας κακός espresso μπορεί να σας ανεβάσει την πίεση και να σας οδηγήσει στο κοντινό Café Bar!

Προτιμήστε τις εξειδικευμένες μάρκες και αποφύγετε αυτές που κατασκευάζουν διάφορες οικιακές συσκευές. Δεν θα θέλατε να αγοράσετε ένα εξωτικό αυτοκίνητο ο κατασκευαστής του οποίου παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έτσι δεν είναι;

Τέλος, αποφύγετε τις αυτόματες μηχανές που διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο, αφού και πολύ ακριβές είναι και δεν μπορεί να δώσουν το υψηλό αποτέλεσμα που δίνει μια κορυφαία απλή μηχανή. Λίγο ψάξιμο και διασταύρωση στο διαδίκτυο είναι αρκετά για να σας οδηγήσουν σε μια πετυχημένη αγορά.

 

coffeecommonΟ καφές
Σπουδαίο κρασί χωρίς σπουδαίο σταφύλι δεν γίνεται, και το ίδιο ισχύει για τον καφέ. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε ότι ακόμα και οι καλύτερες μάρκες καφέ δεν μπορούν να φτάσουν το εξαιρετικό, τόσο πιο γρήγορα θα εισέλθετε στον μαγικό κόσμο των specialty coffees. Μικρές φάρμες, χαρισματικές ποικιλίες, περφεκτιονιστική επεξεργασία, χαρισματικά terroir υπόσχονται την καφεϊκή nirvana, εφόσον βέβαια οι κόκκοι τους είναι φρεσκοκαβουρντισμένοι.

Τα εξειδικευμένα καταστήματα, όπως το Taf και το Tailor Made, προσφέρουν αυτή τη φρεσκάδα –αναγράφοντας μάλιστα στο σακουλάκι της ημερομηνία του roasting‒ κι εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τις προμήθειές σας έτσι ώστε να καταναλώνετε τον καφέ σας ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη εβδομάδα από τότε.

 

Tazzaplatinum

 

Το φλιτζάνι
Το «ποτήρι» του καφέ θα αναδείξει το άρωμα, θα βοηθήσει τον σχηματισμό μιας παχιάς κρέμας και θα κρατήσει τον espresso μας ζεστό για το λεπτό που θα χρειαστούμε για να τον καταναλώσουμε.

Αφήστε τo κλειστό σχήμα για τα ποτήρια του κρασιού και τα φλιτζανάκια του ελληνικού, και βάλτε κάτω από τη μηχανή ένα απλό σχήμα που τα χείλη του να ανοίγουν προς τα πάνω και η χωρητικότητά του να είναι γύρω στα 65ml.

Ο μισός δρόμος μέχρι το τέλειο φλιτζάνι τελειώνει κάπου εδώ. Στην επόμενη ανάρτηση, θα ακολουθήσει ο Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε μέχρι το ηδονιστικό μαύρο χρυσάφι να «κατέβει» στο φλιτζάνι μας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top