Ροζέ, λευκά, κόκκινα, πλούσια, κομψά, φρέσκα και βαρελάτα, από όλα έχει ο μπαξές. Αυτή είναι η λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή κρασιά για το καλοκαίρι όπως προκύπτει από τις πωλήσεις και τις προτιμήσεις των 47.000 μελών του botilia.gr. Διάβασε παρακάτω και μάθε τι θα πίνουμε όλοι φέτος το καλοκαίρι.
To εκρηκτικά αρωματικό και τροπικό Sauvignon από τη Νέα Ζηλανδία είναι σταθερά στη λίστα με τα bestsellers μας και όχι άδικα. Έχει πλούσιο, ζουμερό και τροπικό φρούτο, νότες gooseberry και πράσινης πιπεριάς και λεμονάτη οξύτητα. Πίνεται μετά μανίας δίπλα στη θάλασσα, την πισίνα ή ένα περιποιημένο sushi.
Παρόλο που είναι σχετικά νέα προσθήκη, αυτό το ζουμερό και ζουμπουρλούδικο Malbec έχει κατακτήσει μια πολύ υψηλή θέση στη λίστα με τα δημοφιλή κρασιά για το φετινό καλοκαίρι. Δεν ξέρουμε αν γι’ αυτό φταίνε οι άπειρες διακρίσεις, τόσο του κρασιού όσο και του οινοποιείου ή η ακαταμάχητη γεύση του, γεμάτη από ώριμα μύρτιλα, κεράσια, δαμάσκηνα και νότες σοκολάτας. Μην ξεχάσεις να βάλεις δίπλα του ένα πληθωρικό burger με bbq sauce, απλά υπέροχο.
3. Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής
Η Rolls Royce της Ρετσίνας, το Δάκρυ του Πεύκου, είναι ένα κρασί με φανατικό κοινό που για μας, δεν έχει εποχή. Από την άλλη μεριά τα 47000 μέλη μας το έχουν συνδυάσει με ψαροφαγία δίπλα στα αρμυρίκια και έτσι κάθε καλοκαίρι οι πωλήσεις του χτυπάνε κόκκινο. Ο συνδυασμός του Ασύρτικου, του βαρελιού και του διακριτικού ρετσινιού κάνουν αυτό το κρασί ιδανικό ταίρι για όλα τα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας αλλά και ψητά ή τηγανητά ψαράκια. Μια αθερίνα και μια ταραμοσαλάτα στο 4.
4. Idylle d ‘Achinos La Tour Melas
Λίστα με κρασιά για το καλοκαίρι χωρίς Idylle απλά δε γίνεται. Το παλ ροζέ από τον Αχινό της Φθιώτιδας, που συνδυάζει με μαεστρία το Syrah, το Grenache και το Αγιωργίτικο, είναι ένα από τα πρώτα κρασιά που εξαντλούνται κάθε χρόνο και τη σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι φοριέται πολύ. Με ή χωρίς φαγητό είναι εξίσου απολαυστικό.
5. Rosé de Xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Η εποχή της ντομάτας έχει ήδη ξεκινήσει και φυσικά οι άπειρες παραλλαγές της ζητάνε Ξινόμαυρο. Μιας και η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι αποχρώσεις του Ξινόμαυρου ανοίγουν το Rose de Xinomavro αποτελεί την ιδανική επιλογή. Πιο βαθύ χρώμα από το Provence rose και άγγιγμα βαρελιού το καθιστούν τέλειο ταίρι για γαριδομακαρονάδες με φρέσκια τομάτα, ιμάμ και καλοκαιρινά γεμιστά.
Το κρασί του νεαρού και εξαιρετικά ταλαντούχου Φοίβου Παπαστρατή μπορεί να μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας μετά τη συμμετοχή του στο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα όμως δείχνουν πως η επιτυχία του ήρθε για να μείνει, μιας και φιγουράρει αρκετά ψηλά στη λίστα μας. Ο λόγος; Το ντελικάτο Μοσχάτο παντρεύεται με το κοφτερό και αυστηρό Ασύρτικο συνθέτοντας ένα κρασί με εντυπωσιακά αρώματα και υπέροχη δομή. Όστρακα και θαλασσινά θα βρουν εδώ το καλύτερό τους ταίρι.
Το πιο αγαπημένο μας Chardonnay, το El Enemigo Chardonnay είναι ένα απίθανο κρασί που βρίσκεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα καλύτερα και πιο value for money Chardonnay του κόσμου. H μακρόχρονη παραμονή του σε δρύινα βαρέλια και η ωρίμαση με flor δίνουν ένα πραγματικά πολύπλοκο και γήινο κρασί που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο όποιον το δοκιμάσει. Βάλε δίπλα του ένα ριζότο μανιταριών ή μια carbonara και ζήσε το απόλυτο.
Και Sauvignon και Μούχταρο. Και κόκκινο και κίτρινο φρούτο! Ζουμερό και εθιστικά νόστιμο το A- muse από το Κτήμα Μουσών αποκτά κάθε χρόνο και περισσότερους ένθερμους θαυμαστές. Μα πως να αντισταθείς στο απαλό σομόν χρώμα του και στα αρώματα lime, ανανά, φράουλας και ροδάκινου; Απλά δε μπορείς.
9. Σαντορίνη 34 Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
Μια Σαντορίνη αλλιώτικη από τις άλλες, η Σαντορίνη 34 του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκος έχει εντυπωσιακή συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα και διακριτικό βαρέλι. Παράλληλα αποτελεί ύμνο στην οινική ιστορία της Σαντορίνης, με τα σταφύλια να προέρχονται από αμπέλια 120 ετών. Ναι, μπορείς να τη συνδυάσεις με παχιά, ψητά ψάρια αλλά και με λεμονάτα πιάτα όπως μια σφυρίδα φρικασέ με σταμναγκάθι για παράδειγμα.
Το Moschoppolis 6 είναι το κρασί που συνδυάζει τις δυο μεγάλες ποικιλίες της Ελλάδας, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο. Για την ακρίβεια το χαρμάνι αποτελείται από 90% Ασύρτικο και 10% Ξινόμαυρο (με blanc de noir οινοποίηση) που ζυμώνει και παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι καπνιστό, λιπαρό και πλούσιο, ότι πρέπει για αρνάκι στο φούρνο με λεμόνι και γραβιέρα.
11. Κοτσιφάλι Μαυροτράγανο Αμπελώνες Καραβιτάκη
Επειδή στη θέση 10 είχαμε ισοπαλία δε γινόταν να αφήσουμε απέξω το ζουμερό και βελούδινο Κοτσιφάλι Μαυροτράγανο των Αμπελώνων Καραβιτάκη. Τραγανό κόκκινο φρούτο, νύξεις γλυκών μπαχαρικών και μαλακές τανίνες συνθέτουν ένα κρασί που απολαμβάνεται και ελαφρά δροσερό και είναι ιδανικό όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Βάλε δίπλα του μακαρόνια με κιμά, παπουτσάκια ή κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και πατάτες τηγανητές. Ευτυχία.
Διαβάστε ακόμα, Top-10 κρασιά κάτω από 10 ευρώ: αυτό σημαίνει value for money!