Κουβέντες γύρω από ένα αρωματικό κυπελλάκι. Ο καφές στη χώρα μας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και η Taf βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της τάσης.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε πολύ καλά για ποια εταιρία μιλάμε –έχουμε βάλει και εμείς το χεράκι μας σε αυτό μέσα από το Andro- και σίγουρα όσοι αγαπάτε τον μαγικό πράσινο κόκκο, θα έχετε δοκιμάσει κάποιον από τους πολλούς καφέδες της. Στα πλαίσια λοιπόν του Athens Coffee Festival και σαν καλοί οπαδοί και λάτρεις του καφέ που είμαστε, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ήμερα του, μαζί με την Taf φυσικά, στο λιτό, λευκό περίπτερο της στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Πήγαμε κοινώς για να «εκκλησιαστούμε» στο ναό του third wave coffee.

Athens Coffee Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι: Ο πιο ωραίος τρόπος να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ήμερα του καφέ. Πάνω δεξιά, ενημερωτική κάρτα για τις μοναδικές ποικιλίες καφέ που καλλιεργούνται αποκλειστικά για την Taf σε εξωτικά μέρη γυρω από τον ισημερινό. Κάτω, στο κέντρο: Παίρνετε καφέ takeout κάθε μέρα στη δουλειά; Μην ξεχνάτε το ειδικό κύπελλο πολλαπλών χρήσεων.  

Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος μας, μιας και ο Ξενοφών αλλά και ο Ζορμπάς είχαν κάνει το πέρασμα τους τις προηγούμενες ώρες. Φτάνοντας είπαμε να ξεκινήσουμε παραδοσιακά με έναν espresso. Πίσω από μια εσπρεσομηχανή που δεν φαινόταν -θα σας πω γιατί στη συνέχεια- βρήκαμε τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη. Έναν από τους βραβευμένους baristi που διαθέτει η Taf στις τάξεις της -και πιστέψτε με είναι αρκετοί.

Ο στυλάτος Alex Canvin, συνδημιουργός του Different Beast της Κηφισιάς και αμετανόητος Taf lover.

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση μας στον κόσμο της Taf με έναν espresso πλούσιο σε αρώματα και νότες από βερίκοκο και μοσχοκάρυδο.

Ο Κωνσταντίνος μας ετοίμασε ένα φλιτζάνι από την Κόστα Ρίκα στην καινούργια, κομψή μηχανή Moodbar της La Marzocco. Μια μηχανή που δεν είναι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Αντί για το ογκώδες σώμα μιας παραδοσιακής μηχανής εδώ το μόνο που είχαμε σε κοινή θέα, ήταν η κάνουλα από την οποία γινόταν η εκχείλιση του καφέ. Όλο το υπόλοιπο μέρος ήταν κρυμμένο κάτω από την μπάρα. Η αλήθεια είναι ότι την ζήλεψα και αν η κουζίνα στο σπίτι ήταν πιο μεγάλη -και τα οικονομικά μου σε ανθηρότερη κατάσταση- θα την ήθελα πρωταγωνίστρια στον πάγκο μου.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ένας από τους βραβευμένους baristi που διαθέτει η Taf στις τάξεις της.

Το φλιτζάνι που μας πρόσφερε ο barista, για να επιστρέψω στα του καφέ, είχε ένα ωραίο «ανθικό» χαρακτήρα, πλούσιο σώμα, νότες από βερίκοκο και μοσχοκάρυδο ενώ στην επίγευση άφηνε μια αρκετά έντονη οξύτητα. Ένας «ορεκτικός» καφές, ιδανικός για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας στον κόσμο της Taf.

Πάνω: Η “Rolls Royce” των μηχανών εσπρέσο, η περίφημη La Marzocco, φτιάχνει -σωστά μαντέψατε- εξαιρετικό καφέ. Κάτω, από αριστερά: Οι κόκκοι του καφέ έρχονται πράσινοι από τις μακρινές φυτείες για να καβουρντιστούν στις εγκαταστάσεις της Taf στον Άγιο Στέφανο. Δίπλα σε κάθε μηχανή που σέβεται τον εαυτό της υπάρχει μύλος καφέ για να αλέθεται τελευταία στιγμή η κάθε δόση. Σειρά έχει το κοσκινισμα της αρωματικής “πούδρας” στο κλείστρο. Και τέλος το επιδέξιο πάτημα με το χέρι του barista και το ειδικό tamper. 

Με το φλιτζάνι στο χέρι, έμεινα για λίγο να κοιτάω τον κόσμο που επισκεπτόταν το περίπτερο της Taf. Ψαγμένοι νεαροί που στην πλειοψηφία τους γνώριζαν για τον καφέ, περίμεναν υπομονετικά να δοκιμάσουν. Άκουγαν τις περιγραφές του Κωνσταντίνου και ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα. Και κάπως έτσι ανοιγόταν ένας διάλογος που θα μπορούσε να κρατήσει ώρες. Διότι οι συζητήσεις για τον καφέ είναι ωραίες όταν τις κάνεις με ανθρώπους που γνωρίζουν.

H πάντα χαμογελαστή Ειρήνη Δασκαλοπούλου, μια ακόμη ταλαντούχα baristα απο την ομάδα της Taf.

Δίπλα από το espresso bar ήταν η γοητευτική και πάντα χαμογελαστή Ειρήνη Δασκαλοπούλου που «έπαιζε» με καφέ φίλτρου. Μας ετοίμασε αρχικά μια κούπα από τον περίφημο Sidra. Είχα την τύχη να τον δοκιμάσω όταν ο Γιάννης Ταλούμης, δημιουργός της Taf, τον είχε πρωτοφέρει στην Ελλάδα πριν από δύο περίπου χρόνια. Από τότε, χρονιά με την χρονιά, ο καφές γινόταν κάθε φορά καλύτερος και παραμένει ένας από τους αγαπημένους μου: Μάνγκο, καραμέλα, μελάσα, πεπόνι αλλά και κάποιες νότες από μήλο συνδυάζονται σε μια κούπα που έχει μέτρια οξύτητα, στρογγυλό σώμα και μια γοητευτική πολυπλοκότητα στο στόμα.

Εικόνες από μια υπέροχα αρωματισμένη βόλτα στο Coffee Festival της Τεχνόπολης. Κάτω δεξιά, το καμάρι της φετινής έκθεσης, η μηχανή Moodbar La Marzocco. Μοιάζει με κεφαλή για βαρελίσια μπύρα έτσι όπως ξεπροβάλλει από τον πάγκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική μηχανή εσπρέσο της οποίας το υπόλοιπο “σώμα” είναι κρυμμένο κάτω από το μπαρ. 

Αφού μείναμε να συζητάμε για τον τον καφέ και τα «κουτσομπολιά» του φεστιβάλ, ήρθε και ένα δεύτερο φλιτζάνι: Μια Geisha από την Κόστα Ρίκα με πιο γλυκό και ανθικό χαρακτήρα και πολλά μαύρα φρούτα. Σε έπιανε από την μύτη με το άρωμα του που όσο κρύωνε γινόταν όλο και πιο έντονο (!). Γι αυτό μπορώ να πω ότι λατρεύω τον αρτιζανάλ καφέ φίλτρου: Ακόμα και κρύος μας προσφέρει ένα διαφορετικό προφίλ και συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για αρκετή ώρα.

O Στέφανος Δωματιώτης ετοιμάζει έναν artisanal καφέ φίλτρου με τον οποίο θα αγωνιστεί ο Στάθης Κορέμτας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brewers στην Βραζιλία.

Η έκπληξη ήρθε όμως από τον Στέφανο Δωματιώτη που μόλις είχε φτάσει στην έκθεση και μαζί έφερνε ένα δείγμα από τον καφέ με τον οποίον -κατα πάσα πιθανότητα- θα αγωνιστεί ο Στάθης Κορέμτας τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brewers (για καφέ φίλτρου) στην Βραζιλία. Στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Στάθης κατέκτησε την τρίτη θέση.

Αν δοκιμάσετε χειροποήτο καφέ φίλτρου με V60 coffee dripper θα αλλάξει πλήρως η γνώμη σας για τον καφέ φίλτρου του “συρμού”.

Οι δοκιμές συνεχίζονται όπως και οι προπονήσεις του Στάθη με τον Στέφανο, που από όσο γνωρίζω είναι σκληρές και πολύωρες. Μη σας φαίνεται υπερβολή. Λεπτομέρειες πολλές δεν μου είπε ο Στέφανος όσο και αν προσπάθησα να του εκμαιεύσω κάτι. Απλά από το χαμόγελο του και μόνο κατάλαβα ότι είναι ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα. Εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω είναι ότι το άρωμα του καφέ ήταν τόσο έντονο που μάγευε. Δελεαστικό, γεμάτο σώμα, με αρκετή πολυπλοκότητα που έκρυβε μια τσαχπινιά στο καβούρδισμα.

Γι αυτό λατρεύω τον artisanal καφέ φίλτρου: Ακόμα και κρύος μας προσφέρει ένα διαφορετικό προφίλ και συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για αρκετή ώρα.

Κράτησα την υπόσχεση που μου έδωσε ο Στέφανος ότι θα ξαναπιώ αυτόν τον καφέ, αλλά αυτή την φορά στο καφέ της Taf στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Με πολλή κουβέντα και χρόνο. Όπως του ταιριάζει άλλωστε. Αλλά όλα αυτά μετά την επιστροφή τους από τους διαγωνισμούς που ελπίζουμε και φέτος να μας φέρουν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα.

…ένας εσπρεσο για το δρόμο: Ο υπογράφων με τον Κίμωνα Φραγκάκη, ποζάρουν στον φακό της Μόνικας Κρητικού.

Καθώς ο ήλιος ζέσταινε την Τεχνόπολη και το άρωμα του καφέ είχε πλημμυρίσει το Γκάζι, χαιρέτησα τον Γιάννη Ταλούμη που ετοιμάζονταν να επισκεφτεί το άλλο του περίπτερο στο Taste of Athens στο ΚΠΙΣΝ, και κινήθηκα προς το περίπτερο της Danesi: Άλλη παράδοση, άλλο αρωματικό προφίλ, άλλη φιλοσοφία, με καρδιά άκρως Ιταλική. Περισσότερα όμως για την παρουσία της Danesi στο Athens Coffee Festival, στο επόμενο μας ρεπορτάζ.

 

Δείτε ακόμα: Γιάννης Ταλούμης, Artisan roaster. Ο οραματιστής του καφέ μας συστήνεται στο 1ο βίντεο των ARTISANS.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top