H Taf επανδρώνεται με νέα γευστικά «όπλα». Παραγωγές ξεχωριστές, με ειδικές επεξεργασίες που ανεβάζουν το επίπεδο του καφέ στην καθημερινότητά μας.

Ήταν ένα από αυτά τα χειμωνιάτικα πρωινά που αγαπάς λίγο  παραπάνω. Ειδικά όταν είναι Σάββατα. Υγρό, γκρίζο με εκφάνσεις ήλιου να θυμίζουν πως δεν έχουμε τον ουρανό να πέφτει πάνω στο κεφάλι μας, αλλά μια σοβαρή υπενθύμιση πως μπήκε για τα καλά ο χειμώνας.

Το κάλεσμα από την Taf ήταν από αυτά που δεν χάνεις με τίποτα. Ο διδάκτωρ του καφέ Γιάννης Ταλούμης, ο «κύριος Taf», ένας από τους κορυφαίους γνώστες του καφέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, είχε να μας συστήσει και να τεστάρει μαζί μας, μερικά από τα νέα του αποκτήματα, από τα «καμάρια» που προμηθεύτηκε για την σειρά Taloumis Family Limited Reserve τους τελευταίους μήνες.

O Los Favoritos είναι ένας καφές αρωματικός, με αρκετά «υγρή» αίσθηση, ξεκάθαρα στοιχεία μαύρου τσαγιού και λεβάντας.

Ολα ξεκινούν από το ακριβές ζύγισμα των κόκκων καφέ.

Παραγωγές ξεχωριστές, με ειδικές επεξεργασίες, που απευθύνονται σε «εκπαιδευμένα» κοινά, αλλά μπορούν να προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία σε οποιονδήποτε απλά θέλει να ρουφήξει λίγη ζωή πιο έντονα, ταξιδεύοντας μέσα από μερικές γουλιές καφέ.

Πρώτα δοκιμάσαμε τον Los Favoritos από την φάρμα Las Delicias της Νικαράγουας, ένα χαρμάνι με το πρωτόγνωρο όνομα «JavaNica», που είναι μια πρόσμιξη, μια διασταύρωση του «κλασσικού» Java που ευδοκιμεί στην Ινδονησία και της «παραδοσιακής» τοπικής ποικιλίας.

Στη συνέχεια προστίθεται η σωστή αναλογία νερού.

Η εταιρεία τον είχε αγοράσει από τον Ιούνιο σε μια δημοπρασία και είναι απολύτως σαφές από την πρώτη γουλιά, πως έκανε σπουδαία επιλογή. Πρόκειται για έναν πολύ αρωματικό καφέ, με αρκετά «υγρή» αίσθηση, ξεκάθαρα στοιχεία μαύρου τσαγιού και λεβάντας στο «σώμα», αλλά και έντονα αρώματα τροπικών φρούτων (η παπάγια είναι η πιο υπογραμμισμένη στο συνολικό μπουκέτο).

Δεν είναι όλοι οι καφέδες φίλτρου ίδιοι.

Σε ότι αφορά την οξύτητα του, υπάρχει μια ελαφριά ευχάριστη μηλική αίσθηση, ενώ η τελική επίγευση που απομένει είναι μια γλυκιά ανάμνηση. Ένα πολυεπίπεδο αλλά ανάλαφρο χαρμάνι, ήταν μια εξαιρετική αρχή για το αποκαλυπτικό πρωινό μας.

O El Burro Geisha από τον Παναμά έχει έντονη την παρουσία των φρούτων και λίγο πιο οξεία γεύση με αίσθηση φρεσκάδας.

Είναι η στιγμή που ο καφές αρχίζει να αποκτάει σώμα.

Στη συνέχεια περάσαμε στον El Burro Geisha, από τον Παναμά. Η Geisha είναι μια ποικιλία που έχει αποφέρει κορυφαία αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος έχει υποστεί δύο διαφορετικές ζυμώσεις στην προετοιμασία του στα υψίπεδα της Cabecera, στην Dolega του Παναμά (στα 1675 μέτρα υψόμετρο) μια αερόβια και μια αναερόβια, για 120 συνεχόμενες ώρες.

Αυτή η επεξεργασία βγάζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, τόσο στο καβούρδισμα όσο και στο τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτός ήταν ένας πολύ αρωματικός καφές, με έντονη την παρουσία των φρούτων και λίγο πιο οξεία γεύση με αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα. Η επίγευση εδώ ήταν πιο σύντομη, αλλά εξίσου ενδιαφέρoυσα. Τα τροπικά φρούτα, ο ανανάς και το μάνγκο δίνουν μια άλλη διάσταση, ενώ η ευχάριστη οξύτητα συνοδεύεται κι από ένα πιο «σαρκώδες σώμα»: έτσι, το στόμα πλημμυρίζει με αρώματα σε διαφορετικά επίπεδα, που πραγματικά, σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια για να τα ανακαλύψεις βαθύτερα.

Ετοιμος για δοκιμή. Τα αρώματα έχουν ξεχυθεί στο χώρο.

O Maguta CM από την Κένυα έχει αρώματα και κυρίως γεύση πολύ έντονη, πλούσια και όξινη, χυμώδη, με έντονη παρουσία του βατόμουρου.

Το επόμενο βήμα μας πήγε προς… Κένυα μεριά. Στον Maguta CM, μια από τις κυριότερες ποικιλίες της χώρας, η οποία όμως είχε μια από τις πιο μοντέρνες και ιδιαίτερες διαδικασίες παραγωγής παγκοσμίως: Αναερόβια carbonic επεξεργασία μαζί με καρπούς βατόμουρου, που προσφέρουν μια επιπλέον πολυπλοκότητα κι ένα άλλο βάθος στο χαρμάνι. Τον συγκεκριμένο καφέ μπορεί κανείς να τον βρει κι ως espresso επιλογή, ήδη στο καφέ Taf της Εμμανουήλ Μπενάκη.

Αξίζει πριν γευτείς να αισθανθείς όλα τα αρώματα του καφέ.

O Maguta CM είχε αρώματα και κυρίως γεύση πολύ έντονη, πλούσια και όξινη, χυμώδη, με έντονη παρουσία του βατόμουρου φυσικά και μια σαρκώδη έκφανση, που έβγαζε επίσης και στοιχεία εσπεριδοειδών αλλά και μια φυσική γλύκα ολόγυρα. Η αίσθηση λεμονόχορτου, ιβίσκου, αλλά και σε πιο χαμηλούς τόνους νότες μανταρίνι και ανανά, έδιναν συνολικά ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να σε ταξιδεύει για ώρα, και σε κάθε γουλιά, σε διαφορετικούς τόπους. Σοβαρός καφές!

Η Τaf εκπαιδεύει, αλλά και να μας προσφέρει πάντα νέες γεύσεις.

Στην πραγματικότητα, αυτός εδώ ήταν ένας καφές που ξυπνούσε αναμνήσεις σε κάθε του «χτύπημα», αλλά προφανώς δεν είναι μια διαδικασία που όλοι μπορούν να υποδεχτούν ούτε εύκολα, ούτε συχνά. Πάντως ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, με έντονο χαρακτήρα, που αξίζει κανείς να αποτολμήσει, εκπαιδεύοντας τον ουρανίσκο του.

Περιμένοντας την επόμενη επιλογή.

O καφές Deborah – Opal Enigma από τον Παναμά είναι έντονος και «γεμάτος». Πολυεπίπεδος και στιβαρός.

Η τέταρτη επιλογή ήταν μια ακόμα Geisha, η Deborah – Opal Enigma φυσικά από τον Παναμά και πάλι. Μόνο που εδώ, μιλάμε για μια καρμπονική επεξεργασία, η οποία όμως σε συνδυασμό με μια από τις πιο αργές συγκομιδές παγκοσμίως (λόγω του υψομέτρου που κυμαίνεται μεταξύ 1900 και 2000 μέτρων) καθιστά τον συγκεκριμένο καφέ πιο έντονο και «γεμάτο».

Γευόμαστε ταυτόχρονα με τη μύτη κι με το στόμα.

Αυτός ήταν σίγουρα ο πιο «δυνατός» από τους προηγούμενους καφέδες, πολυεπίπεδος και στιβαρός. Η επίγευση του επίσης ήταν δυνατότερη, πικρότερη, ισχυρή και στέρεη. Το σώμα του είχε μια ελαιώδη υφή και ποιότητα, η οποία μάλλον ταιριάζει σε μια πιο «καθημερινή» επαφή και «σχέση» με τον καφέ που ψάχνει κάποιος που αγαπάει τις «έντονες αισθήσεις». Ένας καφές που σου γέμιζε το στόμα και σε «γεμίζει» γενικώς.

Ο συνεργάτης του Andro, Πέτρος Δεμερτζής, αποκρυπτογραφεί τα γευστικά προφίλ μέσα από τους ειδικούς πίνακες της Taf.

O Creativa Static Geisha – Panama από τον Παναμά έχει γεύση γλυκιά, άμεση και «κοντή».

Η μέρα είχε προγραμματιστεί να τελειώσει με έναν παναμέζικο Creativa Static Geisha – Panama. Μια «ουσία», κοντά στον El Burro. Η πρώτη διαφορά που παίζει σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του συγκεκριμένου καφέ είναι η αρχική επεξεργασία του: Οι κόκκοι του στεγνώνουν σε τσιμεντένια πατώματα, που φυσικά έχουν αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι τα συνήθη μέρη που στεγνώνει ο καφές, τα οποία μάλιστα είναι στρωμένα με… άλλα κεράσια καφέ.

Αξίζει πραγματικά να μάθουμε τις μαγικές ιδιότητες του καφέ, για να τον χαιρόμαστε πιο ουσιαστικά.

Η πρώτη αίσθηση που νιώθεις μόλις αγγίζεις στα χείλη και την γλώσσα τον Creativa Static Geisha – Panama είναι αυτή του λεμονόχορτου και του γιασεμιού. Η γεύση του είναι γλυκιά, άμεση και «κοντή». Έχει μια πολύ οικεία και ζεστή αίσθηση, είναι γλυκόπιοτος ενώ προς την μέση της γευσιγνωσίας βγαίνουν και τα «σιρόπια» που έχουν εμποτίσει τους κόκκους στην πορεία της ζωής τους. Ένας αρκετά «μαλακός» καφές, αισθησιακός, τροπικός, που ταίριαζε πολύ με την αγριεμένη βροχή που ξέσπασε εκείνη την ώρα έξω από τα μεγάλα παράθυρα του χώρου που βρισκόμασταν και ένιωθες να σ’ αγκαλιάζει.

Ο Γιάννης Ταλούμης εξηγεί και το σημειωματάριο γεμίζει.

Δοκιμάσαμε και μια κούπα Honduras: Καφές με έντονο άρωμα και επίμονη γεύση που ανέδυε έντονο λεμόνι.

Αλλά ο εξαιρετικός Γιάννης Ταλούμης μας επεφύλασσε μια ακόμα έκπληξη για το τέλος: Εκτός προγράμματος μεν, μας πρόσφερε μια κούπα Honduras. Έναν καφέ γεμάτο, με διακριτό άρωμα και επίμονη γεύση, που ανέδυε έντονο λεμόνι αλλά και βότανα. Μαζί με μια αίσθηση τσαγιού, και γι’ αυτό εν τέλει μια πικρότερη γεύση που ολοκληρώνεται όμως πολύ απαλά. Η επίγευση ήταν ελαφρύτερη, και άφηνε μια «οικειότητα», μια «τρυφεράδα», η οποία μας αποχαιρέτησε με έναν μαγικό τρόπο εκείνο το θαυμάσιο, βρεγμένο σαββατιάτικο πρωινό, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Cultivos της Σκουφά για δύο νέα εορταστικά ροφήματα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top